Een brildragende persoon en een pet, mogelijk een fervent karpervissenliefhebber zoals Gerco Bos, houdt een grote vis boven een vismat in een bosrijke omgeving, waarbij zonlicht het tafereel verlicht.

Karpervissen op groot water met Gerco Bos

ALTIJD ANDERS Met een baan als machinist waarbij ik veel onregelmatige diensten draai, en soms een dag of twee in…

ALTIJD ANDERS

Met een baan als machinist waarbij ik veel onregelmatige diensten draai, en soms een dag of twee in de week vrij ben ga ik er graag op uit om mijn hoofd leeg te maken langs de waterkant. De natuurlijke omgeving en de rust zijn grote factoren die mij zo trekken. Hier in de Betuwe heb je een enorme keuze aan viswateren. Lange tijd geleden kwam het moment dat ik was uitgekeken op de afgesloten wateren, en steeds vaker langs het kanaal bleef rijden, waar ik vaak even stopte om te kijken. Spelend met de gedachte wat er rond zou kunnen zwemmen. Dat ik niet eens wist waar te beginnen op zo’n grote slok water die altijd in beweging is. Soms behoorlijk helder, en andere keren zo bruin als erwtensoep maar altijd in beweging! Het was in ieder geval duidelijk dat ik echt aan de bak moest om een vis te willen vangen. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe goed je kunt vissen, er is namelijk altijd een zekere leerweg naar het erachter komen wat de sleutel tot succes is. Vertrouwen is het belangrijkste, en naarmate de vangsten langzaam op gang komen zal het zich versterken.

DE EERSTE VANGST

De momenten dat ik er op uit ga moet ik het voornamelijk hebben van de instant sessies, waarbij ik korte nachten maak aan de waterkant. Compact en effectief vissen om er het maximale uit te halen in een klein tijdsbestek. Als ik mijn auto uitpak komt er ook maar weinig uit omdat ik minimalistisch bepakt ben. Zo hou ik mijn positie mobiel om in sommige gevallen snel te kunnen verkassen. In de laatste weken van de winter werden verschillende stekken bevist, maar helaas zonder resultaat. Nergens kon ik enige vorm van visactiviteit waarnemen. Mijn vertrouwen daalde met de keren dat ik niets ving en begon na te denken waar het aan zou kunnen liggen. Het is ook niet makkelijk op een stuk van 12 kilometer, zonder enige vorm van kennis van het water. Meerdere sessies op rij worden geblankt, met enkele brasems als bijvangst. Hierdoor neem ik de beslissing om het haakaas te vergroten en de hair te verlengen om bijvangsten uit te sluiten. Een aantal sessies later, begin mei, was het weer stukken verbeterd. Het is immers lente, dus weer tijd om mijn inhaalslag te maken en achter de karpers aan te gaan. Ik heb nu ook een paar dagen voorgevoerd in de hoop de vis te kunnen verleiden op mijn stek. Na wat observatierondes had ik toch wat kringen en bellen kunnen spotten in een bocht. Vlug de spullen gepakt en naar de waterkant gegaan. De uren verstreken en de nacht bleef stil. In de ochtend omstreeks 06.00u schreeuwde de beetmelder het uit met een flinke run. Er ging zoveel adrenaline door m’n lichaam dat ik met trillende handen de vis stond te drillen met de gedachte in mijn achterhoofd de vis niet te willen verspelen. Na een lange dril verscheen de vis voor de kant boven water en in een eerste schim zag ik dat het om een serieuze vis ging. Zodra de vis over het netkoord binnen gleed kon ik niet meer van geluk op. De eerste vis is binnen…en wat voor een!

Door het vangen van diverse vissen heeft het kanaal mij zodanig aangetrokken dat ik blijf terugkeren. Alhoewel het soms ook best een taaie bedoening, is waarbij ik meerdere sessies op rij blank, blijf ik volhouden om er het beste uit te halen.

AASKEUZE

Twee belangrijke onderdelen zijn je onderlijnen en aas die een verschil kunnen maken. Nu houd ik zelf van een simpele maar toch effectieve aanpak, maar uiteindelijk speelt geluk als grote factor mee in het vissen. Als de basis maar goed zit. Als aas gebruik ik een stevige zoete bol zonder vismeel of vloeibare visproducten om zo de totale focus te richten op de karper en zo min mogelijk witvis aan te trekken. Een boilie is voor mij perfect als deze ook gedurende het hele jaar te gebruiken is. Vaak voer ik relatief weinig met een twee tal handjes verkruimelde bollen op de stek. Hiermee wil de vis zo min mogelijk verzadigen en meer actief laten zoeken naar mijn haakaas die ik zo attractief mogelijk heb gepresenteerd. Soms wil ik ook nog wel eens gebruik maken van particles (een mix van mais, hennep, boekweit en tijgernoten). Particles zijn doorgaans een stuk goedkoper dan boilies en zo perfect om een voerstek op te bouwen. Enige nadeel is dat het veel witvis aantrekt. Maar waar vis zit, zit ook karper.

VIS VEILIG

De laatste meter is voor mij het belangrijkste als het aankomt op vis-veilig vissen. Het moet voor mij functioneel en veilig zijn voordat ik ermee vis. Door gebruik te maken van helikopter-loodsysteem met een loodvrije leader zorg ik ervoor dat de onderlijn niet gefixeerd is op de hoofdlijn en zo de karper het minste risico loopt. Mocht ik hierbij toch lijnbreuk krijgen weet ik zeker dat de vis zichzelf kan bevrijden en enkel met een onderlijn in zijn bek rondzwemt. Het helikopter systeem brengt daarnaast ook drie voordelen met zich mee. Als je gebruik maakt van een quick change swivel kan je snel en gemakkelijk de onderlijnen verwisselen bijvoorbeeld als je haak bot is geworden. Waar je ook niet bang voor hoeft te zijn is dat je je onderlijn in de knoop gooit. Dat komt omdat de onderlijn om de hoofdlijn heen draait, als een helikopter. En in combinatie van gebruik met een loodvrije leader valt het systeem mooi weg op de bodem. Het systeem pas ik toe wanneer ik vis met een chod-rig, ronnie/spinner rig of een D-rig. En dat is 9 van de 10 keer zo!

Ik hoop je met dit artikel een klein beetje op weg te kunnen helpen in jouw zoektocht naar karper op groot water. Het is een kwestie van goed over je aanpak nadenken, experimenteren en vooral blijven doorzetten! het kan een vreselijk taaie visserij zijn, maar wanneer je eenmaal je eerste successen weet te boeken komt het vertrouwen vanzelf. En vertrouwen is bij deze visserij het belangrijkste wat er is.

Veel succes!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie