Bij een meer staan vier hengels met groene en bruine molens en vier witte raketvormige aashouders opgesteld, die naadloos opgaan in het natuurlijke landschap van gras en bomen, een belichaming van automatische concepten.

WK karpervissen voor dames! Door Cindy Horstman.

Bij karpervissen denk ik meteen: gezellig met je maten aan de waterkant hangen , met een bootje de lijnen uitvaren…

Bij karpervissen denk ik meteen: gezellig met je maten aan de waterkant hangen , met een bootje de lijnen uitvaren en dan maar wachten tot de pieper gaat. Laat staan vrouwen die karpervissen. Vaak als de dames zeggen ik ga WK vissen zegt het thuisfront meestal ‘fijne vakantie’. Laat ik dit stigma eens wegnemen.

Tekst en foto’s: Cindy Horstman.

VOORBEREIDING

Alles wat nodig is aan de voorbereiding wordt bijna uit eigen zak betaald. Zo heeft het dames karperteam NL een crowdfunding opgezet om een en ander te kunnen bekostigen op de karperbeurs in Den Bosch. Veel winkeliers, visreisbureaus en leveranciers hebben spullen gedoneerd voor de verloting op deze beurs. Het geregel na de verloting, alle gewonnen spullen op de juiste plek krijgen vergt ook weken extra werk. Omdat de dames dit jaar afreizen naar Letland moeten er extra kosten gemaakt worden voor de veerboot, verblijf en de inschrijfkosten.  Zo hebben de dames 3 x een Clinic gehad van de Bondscoach. Uitleg van de WK regels, uitleg over opbouw van je voerstek en het clippen van je lijn op de hengel en werken met de boiliepijp. Werpclinics zijn verzorgd door het team van Free Spirit. De stand van je vingers, het beethouden van de hengel en de stand van je voeten. Met het WK komt het aan op Old skool vissen. Dus geen moderne techniek zoals GPS en voerboten.

SPODDEN

Het spodden is het aas brengen door middel van een soort raket aan de spod hengel. Deze is over het algemeen stugger en langer dan een karperhengel. De raket wordt gevuld met het triggeraas, zoals: Hennep, mais, pellets, etc. Bij het damesteam wordt de spod makkelijk gemiddeld 130 meter ingegooid. Dus grotere geleideogen op de hengel zijn vereist voor een optimale vlucht. Zodra de spod het water raakt lost het aas uit de raket die naar de bodem zakt. Ook kregen de dames een clinic zigvissen. De karper zwemt over het algemeen over drie waterlagen per dag. Het is een gewoontevis, dus deze zwemt dagelijks zijn eigen ronde op zoek naar voedsel. Dat houdt in dat hij dus ook aast op een hogere waterlijn dan alleen de bodem. Zeker bij warm weer stijgen ze op door de waterlagen heen. In deze waterlagen huizen veel insecten; een heerlijk tussendoortje voor deze ‘varkens van het water’. Een karper voelt met zijn mond en is vrij nieuwsgierig. Dus zal een goed aangeboden zigrig snel de aandacht trekken van de vis. Tevens een clinic over uitpeilen van de bodem. Iedere centimeter van het wedstrijdparcours wordt afgetast met een markerdobber en genoteerd in een schema. Het liefst zoek je de richels en taluds in het water op. Ophoping van voedsel op dat soort plekken zorgt ervoor dat de karper gaat azen. Het clippen van je lijn op de lijnclip is een belangrijk onderdeel van het vissen. Als je op bijvoorbeeld zestig meter afstand een interessante plek vindt om te voeren, is het handig dat als je de boel eraf gooit, dat je meteen een afgeclipte reserve hengel kan pakken. Door middel van distance sticks kan je terugrekenen hoeveel meter lijn je op de clip kan zetten.

HET BEGINT THUIS AL

Tijdens het WK mag je 12 uur spodden. Na 20 uur mag je alleen nog aan de gang van een werppijp of tweehandige katapult. Je kan je voorstellen dat wanneer je op 100 meter moet voeren, je nauwkeurig op je voerplek wilt komen met je boilies. Drie weken voor het WK worden de kleine puntjes op de I gezet door de bondscoach. Dit is allemaal in vrije tijd van het WK team. Dan is er thuis ook nog enige discipline voorafgaand aan het WK nodig. De zigrigs van de sponsor Deception moeten geknoopt worden. De molens moeten opgespoeld worden. Want lijn breuk kan je de winst of verlies opleveren tijdens het drillen. De meeste vissers hebben de crypton lijn van KATRAN erop. Het voordeel van deze lijn is dat die bijna onzichtbaar is en snelzinkend, en voor in het donker heeft KATRAN een hoofdlamp met een blauwe functie, zodat de lijn in het donker oplicht zonder de vis weg te jagen. Ideaal als je obstakels in het water hebt. Dan moeten er ongeveer 400 onderlijntjes nog geknoopt worden zodat je meteen kan schakelen als een ronnie rig niet werkt , zodat je dan bijvoorbeeld een helicoptersysteem er aan kan hangen als de bodem te zacht is. Deze zorgt ervoor dat de aaspresentatie op een freerunning systeem zit en boven het vuil komt te hangen.

DE DAG VAN VERTREK

Wat een volkshuizing is het! Er gaan per vissers 14 hengels mee. Hengels om mee te spomben, hengels om vis te vangen, een slaaptent, voertenten en opslagtent. Je wilt als visser immers dat de runners van de andere teams zo weinig mogelijk te zien krijgen van je strategie. Verder natuurlijk nog de stretcher, wc, kookgerei, slings, cradles, etcetera.. De dames reizen 36 uur naar Letland toe. Aangekomen begint het harde werken. Zorgen voor genoeg water en eten. De runners bereiden alle particles voor. Zodat zonder conserveringsmiddel gevist wordt. Het is maar een heel klein detail, maar het kan zomaar het verschil maken! Het checken van alle namen, de verdeling van de taken, zodat het klopt bij de organisatoren. Dan is er ook nog een officiële ceremonie voor alle deelnemende landen met als hoogtepunt het volkslied! De avond voor de 72 urige wedstrijd komt de loting voor de sector per koppel van een deelnemend land. Er zijn 3 sectors A,B en C. De ochtend voor de 72 urige durende wedstrijd is de loting van het steknummer per koppel.

EINDELIJK VISSEN!

Het klaarzetten van de spullen op het steknummer mag 2 uur van te voren. Je kunt je voorstellen met al het materieel dat mee is, dat je goed nadenkt over hoe je je stek zo functioneel mogelijk indeelt om zo min mogelijk meters te moeten lopen. Want tijd is vis! Na 2 uur mogen dan eindelijk de hengels te water. Uiteraard eerst de peilgrafiek maken voor een optimale vangst. De dames slapen 72 uur niet of nauwelijks, en mogen in die tijd ook niet van hun plek af. Om ieder kwartier tot half uur wordt er voer op de stek gebracht door beide vissers. Als de visstek eenmaal loopt, mag 1 visser de vis drillen vanaf de kant. De andere mag tot kruishoogte de vis scheppen. Bij een dubbele run mag je beide het water in. De hele nacht zijn ze met de werppijp aan de gang om de visstek te onderhouden. Een gevangen vis wordt bewaard en een sling, deze hangt vast aan een stellage in het water. Om de paar uur komen de Marshalls de vangst wegen. Een karper onder 1.449 kilo levert strafpunten op. Zodra er een vis is gevangen gaat de spod gretig terug naar dezelfde stek. Ondertussen worden er weer hengels afgeclipt, voer klaargemaakt, rigs klaargelegd voor de volgende run. Er wordt geschakeld van kleur, grootte van de presentatie aan de hand van de runners van hun team. Als Team A op geel vangt, zie je al snel veranderingen bij andere teams. De handigheid van de vissers de kunst van het weglaten. De rig met aaspresentatie in het water verborgen houden, en na het onthaken van de vis snel in je zak stoppen. De spod afgeschermd vullen, zodat de runners van de andere teams niet zien wat er in de spod komt. Het in de tent klaarmaken van het voer en ga zo maar door, ieder prijsgegeven detail kan winst voor de tegenpartij geven. Het is een schaakspel , een paar zetten vooruit denken.

AFZIEN, MAAR OOK GENIETEN!

72 uur in de volle zon, geen zuchtje wind of schaduw, stekende insecten, geen slaap , instant eten en ook nog moeten nadenken bij iedere stap die je neemt. Wij als runners van het team werken net zo hard; onze taak is de ondersteuning van, verlichting voor de vissers, particles klaarmaken, boodschappen doen etcetera. 12 uur mogen zij het parcours op tijdens de wedstrijd. Zij verzamelen belangrijke informatie van de andere teams, met name natuurlijk van de teams die het meeste vangen. De coach inlichten. De vissers in de gaten houden of er genoeg eten en drinken is. Voorzien van mentale positieve steun. Een runner slaapt 4 uur per nacht heeft alleen de enige luxe van een bed en douche. Het is afzien maar ook genieten! Absolute topsport op WK niveau. Ik had er geen seconde van willen missen!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie