Een persoon die een groene pet en een beige jasje draagt, houdt een grote vis met groene schubben vast, staande op een boot in een watermassa met bomen op de achtergrond, en vangt hem waarschijnlijk met effectief babbelaas.

Rammelen in het groen: chatterbaits!

HET ULTIEME KUNSTAAS VOOR TUSSEN DE PLANTEN Het was tijdens mijn onvergetelijke reis naar visparadijs Minnesota dat ik voor het…

HET ULTIEME KUNSTAAS VOOR TUSSEN DE PLANTEN

Het was tijdens mijn onvergetelijke reis naar visparadijs Minnesota dat ik voor het eerst kennismaakte met chatterbaits. Aan boord bij Joe Henry, mijn gids van die dag ving ik op deze nogal aparte kunstaasjes de ene dikke largemouth bass na de andere. En dat midden in een stobbenveld van nog geen dertig centimeter diep water! Felle aanbeten, gevolgd door fantastische drils! Soms sprongen ze tijdens de dril wel twee meter het water uit. Wat een spektakel! Na die prachtige dag bezocht ik daar nog een (enorme!) vestiging van Cabela’s, en nam ik wat van die kunstaasjes mee in de koffer terug naar Nederland. Bass gedraagt zich immers het zelfde als onze baars, dus het leek me een goed idee om eens te kijken of we ook ‘onze bass’ aan chatterbaits konden vangen. Dat bleek te lukken, en nog veel meer dan dat!

LETTERLIJK EEN ALLESVANGER!

Bij thuiskomst stond al snel weer de eerste gidsdag op de planning, en ik besloot om de gasten van die dag te voorzien van de gloednieuwe chatterbaits die ik daags tevoren in de boot had gepakt. We hadden immers in de ochtend al verticalend wat mooie snoekbaarzen gevangen, dus er was ruimte om te experimenteren. Ik stuurde de boot naar een zandbank midden op het water, waarvan ik weet dat er altijd wel dikke baarzen rondhangen, en instrueerde de gasten over hoe deze aasjes binnen te vissen. En letterlijk de eerste worp stond de gast al met een kromme hengel! Maar dit was geen baars! Een snoek van 110 centimeter bleek zich op dit kleine kunstaas te hebben gestort, en leverde een fenomenale dril af aan het lichte materiaal! Die had ik niet verwacht moet ik eerlijk zeggen!

ZO VEELZIJDIG

En dat bleek in de periode daarna bepaald niet de enige verrassing te zijn: want naast een inmiddels ontelbare hoeveelheid dikke baarzen en snoeken vangen we ook met regelmaat (vaak grote) snoekbaars op de ondieptes aan deze aasjes, en ook winde, roofblei en zelfs twee keer een grote brasem lieten zich de afgelopen tijd foppen. Op een dag vingen we zelfs tot twee keer toe een bot aan de chatterbait! Kortom: chatterbaits zijn verbluffend veelzijdige kunstaasjes waarmee letterlijk elke roofvis te vangen is! Het is de reden dat ik tijdens mijn gidsdagen dan ook vrijwel altijd op deze aasjes teruggrijp. Zeker in het warme jaargetijde, maar ook steeds vaker midden in de winter! Want ook op zonnige winterdagen gaan de rovers ondiep liggen. Sterker nog, je hebt meer keuzes dan alleen ondiep vissen. Daarover later meer.

Alle soorten rovers komen binnen bereik, op een supereenvoudige manier!

WAAROM ZO EFFECTIEF?

Maar wat maakt deze kunstaasjes nou zo effectief? Waarom blijven ze dag na dag maar vangen, zonder dat er dressuur of gewenning lijkt op te treden? Een oorzaak kan worden gezocht in de immense hoeveelheid herrie die chatterbaits veroorzaken. Vibraties worden immers niet alleen veroorzaakt door het chatterblade voorop, maar ook door het franjerokje en de shad die je meestal als trailer monteert aan de enkele haak. Ze geven dus echt een enorme bak lawaai en vibratie af onder water, en ik vermoed dat niet zozeer voedseldrift, maar pure irritatie de grootste factor is. Ik kan me immers goed voorstellen dat al die trillingen nogal overweldigend zijn voor het hypergevoelige zijlijnorgaan van de rovers, en dat het bijna pijnlijk voor ze wordt als dit aasje in de buurt komt aanrammelen! Agressie en irritatie dus.

WEEDLESS

Daarnaast kom je met chatterbaits op plekken waar je met bijvoorbeeld crankbaits of jerkbaits niet kunt komen. Door de omhoogstaande enkele haak kun je deze aasjes, net als hun ‘neefjes’ de spinnerbaits gewoon dwars door de plantenbedden heen jassen, zonder vuil op te pikken. En gebeurt dat wel, dan volstaat vaak een goeie haal met de hengel om dit vuil weer te lossen. Perfect weedless dus, en we weten allemaal dat juist tussen die planten de roofvis schuilgaat. Of dacht je soms dat baarzen en snoeken die tekening alleen voor de sier hebben? Deze biedt juist de perfecte camouflage tussen de planten. En dat is precies de stekkeuze die je dient te maken: zoek naar ondiepe stekken met plantenbedden. Soms vangen we zelfs flinke vissen op een halve meter water! En denk niet dat in het najaar, wanneer de planten uit het oppervlak zijn verdwenen de pret over is, want onder water staan dan nog steeds de plantenresten overeind, en de roofvis blijft zich daarin verschuilen zolang het maar kan!

VISTECHNIEK

Net zo veelzijdig als het aantal soorten die je aan chatterbaits kunt vangen, is ook de hoeveelheid manieren om ze te vissen enorm. Zelf gebruik ze eigenlijk maar op twee manieren: spinnend en jiggend, waarbij met name het spinnen enorm veel vis in de boot heeft gebracht: gewoon inwerpen en in één tempo weer binnendraaien. Zo blijft de chatterbait (die ik meestal in gewichten van 11-14 gram toepas hiervoor) net onder het wateroppervlak en boven de begroeiing. En dat mag best in een lekker tempo, zeker in het warmere seizoen. Aanbeten zijn zonder uitzondering fel, hard en spectaculair! Voor het jiggen kies ik juist vaak hogere gewichten, vaak 21 gram. Dan vis je de chatterbait op dieper water net als dat je dat met een shad zou doen: inwerpen, naar de bodem laten zakken, paar slagen aan de molen geven, weer naar de bodem laten zakken enzovoort. Het kan soms het verschil maken met een ‘gewone’ shad!

MATERIAAL

Voor het vissen met deze supereffectieve kunstaasjes gebruik ik zowel voor mezelf als voor mijn gasten een relatief lichte set. Een strakke spinhengel met een werpvermogen tot zo’n 45 gram, een goede werpmolen uit de 2500-serie, opgespoeld met 14/00 gevlochten lijn. Als voorslag een onderlijn van zo’n zestig centimeter van 85/00 fluorocarbon, afgemonteerd met een Fastach-clip, zodat je snel kunt wisselen. Een lekker lichte set waar je dus moeiteloos een hele dag mee kunt werpen, en waarmee je aan elke vis mooie sport beleeft. Chatterbaits vind je inmiddels van vrijwel alle merken in de handel, en een voordeel is dat deze aasjes niet al te duur zijn. Zelf ben ik erg gecharmeerd van de Patriot Shaky van 11-14 gram, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Als ik enig nadeel moet noemen van chatterbaits is het de relatieve kwetsbaarheid. Vaak raakt het rokje los van de loodkop na een aantal vissen, of beschadigt de speldwartel aan de chatterblade. Gelukkig heeft voorgenoemde Shaky tegenwoordig een stevigere bevestiging dan zo’n kwetsbare speld.

Ga jij binnenkort weer een dagje roofvissen? Knoop dan eens zo’n chatterbait aan de speld, en ervaar ook de vangkracht van deze unieke aasjes!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie