Witvissen met de vaste stok: een trainingssessie met Jelle Zwijnenburg

Witvissen met de vaste stok is een kunst op zich, en behelst meer dan je in eerste instantie wellicht denkt! Kijk in deze uitgebreide reportage mee met expert Jelle Zwijnenburg tijdens een live sessie met Viswereld. Lees snel verder!

blank

Een sessie vol actie vandaag!

Nu we in het gesloten seizoen voor het roofvissen zitten, besteden we bij Viswereld nu natuurlijk wat meer aandacht aan de ’toegestane’ visserijen van dit moment, en witvissen met de vaste stok is natuurlijk een leuk alternatief in deze periode. Maar hoe pak je dat precies aan? Ik besluit aan haken bij de enthousiaste witvisser Jelle Zwijnenburg van Team Hengelsport Zaltbommel om hem het hemd van de lijf te vragen over deze visserij, en om hopelijk een paar mooie vissen op de gevoelige plaat vast te leggen. De sessie begon met wat tegenslag, maar het kwam uiteindelijk helemaal goed. In dit verslag vind je eigenlijk alles wat nodig is om ook zelf eens met succes de vaste hengel ter hand te nemen, al is het maar voor het vangen van aasvis. Maar zeker wanneer je dit wat serieuzer wilt gaan aanpakken is dit een must-read!

Tekst en foto’s: Johan Struwe

Terwijl ik over de A15 richting onze afspraak rij, belt Jelle me (uiteraard op de carkit): ben je al in de buurt? Ik moet even terug naar huis als je er bent. Ben mijn schepnetsteel vergeten.. Da’s alvast een lekker begin! Wanneer ik aan kom rijden op de locatie, staat de hele santenkraam van Jelle al opgebouwd. Terwijl Jelle huiswaarts rijdt om het toch nogal essentiële onderdeel van de uitrusting op te halen, neem ik alvast foto’s van de materialen die we vandaag gaan gebruiken. Al snel keert Jelle weer terug op de stek, dus we kunnen van start! Jelle zit hier vandaag overigens niet voor niets: over twee weken vindt hier een voorselectiewedstrijd voor het NK dobbervissen plaats, en hij doet daaraan mee. Plaats van handeling is een stuk aan de rivier de Linge bij het dorpje Kedichem. We zitten met de rug pal tegen de hoge rivierdijk aan, dus er moet even worden geïmproviseerd met de afsteekroller: deze wordt iets hoger dan anders gezet, zodat er meer ruimte is om af te steken. Aan de andere kant van de zitkist staat het rek met de vier topdelen, waarvan er eentje wordt gebruikt om voerballen mee te cuppen. De andere drie topdelen zijn opgetuigd. De lichtste is een montage met een gewone dobber van 1.3 gram, waar de andere twee sets met vlagdobbers van respectievelijk twee en vier gram zijn uitgerust. Daarover later meer, want eerst gaan we met het voer aan de slag.

blank

De afsteekroller wordt iets hoger gezet, om meer ruimte te hebben op de krappe stek.

blank

En ook de vier topsets liggen voor het grijpen.

WE GAAN VAN START!

We beginnen met het aanmaken van het voer voor vandaag, en omdat Jelle met name gericht op de -grotere- brasem wil vissen gebruikt hij het Marcel van den Eynde Turbo voer, met daardoor wat Supercrack Bream. Dit veroorzaakt immers mooie wolken onder water, waardoor de vis sneller op het voer wordt geattendeerd. Ook gaat er een handje levende maden doorheen. Van dat voer maakt hij zeven ballen ter grootte van een sinaasappel, en deze worden met de cupset stuk voor stuk op exact dezelfde plek gebracht. Want waar Jelle er elders vaak voor kiest om een dichtbije en een verre stek aan te houden, zet hij hier vol in op één stek op 12,5 meter afstand. De missie is immers grote brasem, en hij vermoedt dat de kans daarop wat verder weg het grootste is. De gebruikte hengel is de Cresta Identity van 12,5 meter, met daarop een 1,2-millimeter topelastiek en een montage van 10/00 nylon. Er wordt altijd gestart met een haakje 18, die nu wordt voorzien van een caster en een dode pinkie. In de aasbakken vinden we ook nog levende maden, dode maden en wormen. tevens heeft Jelle een klein bakje echte mestpiertjes bij zich. Een aas waar momenteel niet heel makkelijk aan te komen is, maar het is hem toch gelukt. Eerder kwamen de vlagdobbers al in beeld, en deze gebruikt hij hier niet voor niets. Niet alleen stroomt de rivier een beetje, maar ook hebben we last van een stevige zijwind. Daar blijft een vlagdobber iets beter op zijn plek dan een conventioneel model. We starten echter eerst met de lichtste montage van 1.3 gram. Deze wordt met een staande haak uitgelood, zodat er superscherp wordt gevist!

blank

Op elke voorkeur voorbereid. Er was ook nog een klein bakje mestpiertjes voor handen.

blank

Vlagdobbers zijn perfect voor omstandigheden waar wind en stroming een rol spelen!

blank

Altijd genoeg tuigjes bij de hand om snel te kunnen wisselen

SNEL ACTIE OP DE STEK!

We hebben de stek even met rust gelaten na het aanvoeren om de vis de kans te geven deze te vinden, en nu is het tijd om te starten met vissen. Het vissen met de vaste stok lijkt soms erg passief voor een buitenstaander, maar is dat beslist niet! Jelle houdt continu beweging in zijn presentatie om de vis aan te laten bijten, en dat laatste duurt dan ook niet lang: een kleine voorn brengt ons snel van de nul af, en mag weer vlot gaan zwemmen. Niet de doelsoort waar we vandaag achteraan zitten, maar volgens Jelle is dat vrijwel altijd staande praktijk: eerst komt de kleine vis op de stek, daarna de grote. Weer gaat de dobber onder, en een iets grotere vis komt boven water. Een bliek ditmaal, dus weer een soortje erbij! Ondertussen is Jelle overgeschakeld op de mestpiertjes, en dit levert meteen wat grotere vis op. Het betreft hier een soort die hij als ‘halfwas’ omschrijft, en een beetje het midden houdt tussen een bliek of blei en een brasem. Hiervan volgen er een aantal kort op elkaar. De beet zit er lekker in, en we hebben volle bak actie in een stralend zonnetje! Maar waar blijft de brasem? Jelle slaat weer aan op een aanbeet, en gelijk strekt het topelastiek zich. Daar zul je de eerste hebben! Helaas schiet de vis van de haak, en blijft het even rustig daarna. Jelle was al van de montage van 1.3 gram naar de montage met tweegrams vlagdobber gewisseld, maar doordat de wind nog wat verder is aangetrokken gaat hij nu voor de viergrams-montage met vlagdobber. Hij wil het aas namelijk statisch en zo rustig mogelijk aanbieden om die grote brasems over de streep te trekken. Want we weten nu dat die dikke vissen op de stek zitten!

blank

De eerste halfwas meldt zich

blank

En ook voorn en bliek kwamen voorbij. Maar waar blijft de brasem?

VOORZICHTIG BIJCUPPEN

Wanneer je teveel voer op een stek brengt verpest je die, dus Jelle is uiterst voorzichtig met bijvoeren. Een vuistregel is dat hij een balletje voer ter grootte van een mandarijn brengt als hij een kilo-plus vis heeft gevangen, en anders alleen wanneer de beet er echt uitgaat. Dat is nu duidelijk het geval, dus er wordt met de cupset een klein balletje extra voer gebracht. Jelle neemt even pauze, en laat de stek weer even met rust om de vis de kans te geven het voer te vinden. Nadat hij weer is gestart met vissen komt er eerst weer wat klein grut voorbij, want die hebben het nieuwe voer natuurlijk weer als eerste gevonden. Maar dan blijft het even stil. Ineens zakt langzaam de dobber weg, en slaat Jelle aan op iets duidelijk groters! Het topelastiek strekt zich zo’n anderhalve meter uit, en de vis blijft lang diep. Eindelijk wordt de eerste brasem naar het net geleid, maar het zou beslist niet de laatste zijn! Ineens komt plotseling de ene brasem na de andere kortstondig op het droge, en dat laat zien dat de gekozen aanpak gewerkt heeft! Het gericht vissen op grotere witvis vergt een goed plan, maar vooral ook veel geduld.. Want die kleine vis, die is er altijd als de kippen bij.

blank

Geduld is een schone zaak wanneer je op grotere vis jaagt!

blank

Een klein balletje voer wordt gebracht om de stek weer tot leven te wekken.

blank

En dat had effect! Al snel kwamen eindelijk de mooie brasems op de stek!

blank

En het bleef er niet bij eentje! Ineens bleven de brasems komen!

HET JUISTE PLAN LEVERT RESULTAAT OP!

Na het vangen van een mooi aantal stevige brasems is het tijd om een einde aan de sessie te gaan maken, maar niet voordat zich ook nog een grondel meldt, wat het totaal aantal gevangen soorten vandaag op vijf brengt. Typisch voor het vissen op de rivier dus, waar je letterlijk alles kunt tegenkomen. Na een stroeve start werd het toch een succesvolle dag met mooie vangsten, en voor Jelle een bevestiging dat hij een prima plan van aanpak heeft voor de wedstrijd hier over twee weken. Bij het afscheid geeft Jelle nog wat tips mee voor degenen die dit zelf eens willen gaan proberen:

‘voer de stek in het begin meteen goed aan, en voer pas bij als de beet er echt uitgaat. Zelf voer ik ook een klein balletje bij wanneer ik een vis van boven de kilo vang. Die heeft die hoeveelheid immers vast wel weggegeten’.

‘Je presentatie bepaalt voor een groot deel wat je vangt. Ga je voor voorn? Breng dan veel beweging in je aas. Vis je op brasem? Zorg dan juist dat het aas stil ligt. Dit kan een zwaardere montage vergen, dus zorg dat je die altijd bij je hebt’.

‘Kleine vis is altijd eerder op de stek dan grote. Geef dus niet meteen de moed op wanneer je op een stek in het begin alleen maar klein grut vangt. Als je zeker weet dat je goed zit is het gewoon een kwestie van door blijven zetten. Varieer ook met je haakaas. Dat kan soms echt het verschil maken!’.

blank
blank

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie