Het perfecte plaatje: tips and tricks voor jouw visfotografie!

Foto’s zijn een onuitwisbare herinnering aan jouw mooiste momenten op en aan het water! In dit artikel vind je tips om jouw fotografie nóg beter te maken. Lees snel verder!

blank

De vis prachtig in beeld, maar die scheve horizon..

Toen ik een aantal jaar geleden startte als redacteur/coördinator bij Beet Magazine, leverden mijn eerste aangeleverde foto’s me meteen een donderpreek op van toenmalig hoofdredacteur Arnout Terlouw. Want er klopte zo’n beetje niks van.. In de weken die volgden kreeg ik dan ook een behoorlijke crash course in fotografie van hem, waar ik tot op de dag van vandaag nog profijt van heb! Het is dan ook eigenlijk vooral een kwestie van even wat meer aandacht aan je foto’s te besteden, en weten wat je doet. In deze tips & tricks deel ik die opgedane kennis met je, zodat je de volgende keer nóg mooiere foto’s overhoudt aan jouw vissessie!

Tekst: Johan Struwe, foto’s: Johan Struwe, Freek Janssen en William van Tongerlo.

Ik weet nog goed hoe mijn gast Harald jaren geleden een snoekbaars van maar liefst 92 centimeter ving bij me aan boord tijdens een gidsdag. Toentertijd het absolute bootrecord. In alle euforie schoot ik maar wat weg uit de losse pols met mijn telefoon, en toen ik later de gemaakte foto’s bekeek kon ik de teleurstelling niet onderdrukken. Doordat ik met de zon in mijn rug stond tijdens het fotograferen, stond mijn schaduw precies over de man met vis op alle foto’s. Eeuwig zonde van zo’n monumentale vangst! Toch besteedde ik er nadien weer niet zo veel aandacht aan. Het was pas toen ik als startend redacteur bij Beet onder de vleugels van legende Arnout Terlouw terechtkwam, dat ik gedwongen werd om meer aandacht hieraan te besteden. Fotografie voor een gedrukt magazine steekt immers enorm nauw! Niet alleen moet de resolutie van het aangeleverde fotomateriaal zo hoog mogelijk zijn (dus geen Whatsapp-foto’s!), maar ook zijn de eisen aan de scherpte extreem hoog hiervoor. Toch is het allemaal lang niet zo ingewikkeld als je zou denken. Wanneer je met de volgende punten rekening houdt, kan er eigenlijk niet zoveel mis gaan.

blank

Mijn leermeester Arnout Terlouw tijdens een gezamenlijke visdag.

TELEFOON OF SYSTEEMCAMERA?

De huidige generatie mobiele telefoons maken fantastische foto’s. Zeker de meer high-end modellen van bijvoorbeeld Apple of Samsung hebben alle mogelijke features ingebouwd die je je maar kunt indenken om perfecte foto’s te schieten, en het mooie is dat je je telefoon altijd bij je hebt. Nooit een vergeten camera dus tijdens de visdag. Toch is de investering in een goede systeemcamera niet onverstandig wanneer je echt next level wilt gaan met je visfotografie. Doordat je met verschillende types en formaten objectieven (lenzen) kunt werken ben je hiermee veel flexibeler dan met een telefooncamera. Daarnaast kun je natuurlijk veel meer ’tweaken’ aan je instellingen, zoals belichting en sluitertijd. Tijdens een gezamenlijke visdag met Bertus Rozemeijer maakte ik foto’s met mijn iPhone 13, en Bertus met zijn Nikon camera. Toen we de beelden later naast elkaar legden, waren de foto’s van de telefoon weliswaar prima, maar sprongen de foto’s van de camera er echt uit! Nét even betere kleuren en scherpte. Tegenwoordig zijn op de tweedehandsmarkt prima systeemcamera’s te koop voor niet al teveel geld, en het voordeel is ook dat wanneer je camera onverhoopt overboord gaat, je niet gelijk ook je simkaart met al je nummers kwijt bent, wat met een telefoon het geval zou zijn.. Pro tip wanneer je met een telefoon gaat fotograferen: check vooraf altijd of het lensje schoon is! Je hebt dat apparaat continu in je handen, en vaak is het lensje daardoor vettig geworden, wat wazige foto’s oplevert.

blank

Een systeemcamera is een prima investering. Let ook op de scherpte-diepte!

COMPOSITIE IS KEY

Een goede foto staat of valt met de juiste compositie. Een goede compositie geeft een harmonieus beeld en zorgt ervoor dat het onderwerp -vaak de vis- gelijk de aandacht trekt. Een mooie tool hiervoor is het gebruikmaken van scherpte-diepte. Op bovenstaande foto, gemaakt met mijn iPhone heb ik scherpgesteld op de lens van de camera (dit doe je door er op het scherm op te tikken, waarna een geel vierkantje op het onderwerp verschijnt), waardoor de achtergrond mooi wazig wordt. Zo wordt je oog automatisch naar het onderwerp, in dit geval de camera getrokken. Zorg er ook voor dat het onderwerp mooi centraal in beeld is, en dat de achtergrond niet te rommelig is. Zit je bijvoorbeeld op een visboot, en staan er allerlei hengels in de steun omhoog achter de vanger? Leg die dan even plat neer, zodat alleen de horizon nog als achtergrond fungeert. Het geeft een veel rustiger beeld. Stel scherp op de (kop van) de vis, zodat de vis haarscherp op de foto staat ten opzichte van de vanger. Veel mobiele telefoons maken standaard gebruik van face-id om gezichten scherp op de foto te zetten. Zet dit uit, en stel door op het scherm te tikken scherp op de vis. Het maakt je foto’s zoveel mooier!

blank

De focus op de kop van de vis, zodat deze meteen de aandacht pakt!

VARIATIE IN ONDERWERPEN

Waak ervoor om niet alleen maar man-vis foto’s te maken. Juist een variatie in onderwerpen maakt een fotoserie aantrekkelijk om te bekijken! Maak bijvoorbeeld ook sfeerplaatjes van de omgeving, foto’s van een gevulde tacklebox, het materiaal en natuurlijk.. Drilfoto’s! Juist foto’s van euforische vissers met een hoepelkromme hengel in hun handen spreken enorm tot de verbeelding en geven dynamiek aan een serie plaatjes! Ook detailfoto’s van bijvoorbeeld een geleideoog van een hengel, een dreg of een ander klein onderdeel van de uitrusting geven alles een wat hoger artistiek gehalte. Veel telefoons hebben een macro-functie om dit soort foto’s perfect te kunnen maken.

blank

Zelfs een vlijmscherpe foto van een dreg kan al een kunststukje zijn!

blank

Deze nogal apart gevormde rugvin is ook een leuk detail om op de foto te zetten!

blank

Vergeet ook de sfeerplaatjes niet!

blank

Drilfoto’s doen het natuurlijk altijd goed!

BELICHTING EN SLUITERTIJD

Zowel bij donker als bij zonnig weer is het zaak om goed op de belichting van je onderwerp te letten. Ik gaf eerder al het voorbeeld van mijn eigen schaduw die over de recordvis van mijn gast viel, maar die zon kun je ook juist in je voordeel gebruiken! Want wanneer je zorgt dat de zon precies op de flank van je gevangen vis schijnt, geeft dat een fenomenaal mooi effect! De vis glanst dan als een goudstaaf op de foto, en springt dan perfect in het oog voor de kijker! Experimenteer vooral ook eens met sepia- of zwart-witfotografie. Dit biedt altijd een leuk verrassingselement tussen alle kleurenfoto’s. Dit kun je achteraf natuurlijk ook nog altijd doen in apps al Lightroom, Photoroom of Photo Editor. Met dit soort apps kun je je foto’s perfect nabewerken. Je kunt zelfs de hele achtergrond vervangen door een andere, wanneer je bijvoorbeeld je stek niet wilt prijsgeven. Wanneer je een bewegend onderwerp op de foto wilt zetten, zoals bijvoorbeeld een snelvarende boot, is het zaak om goed op je sluitertijd te letten. Is deze te lang, dan krijg je je onderwerp niet scherp op de foto. Is deze te kort, dan haal je de dynamiek uit je foto. De waterspetters van bijvoorbeeld een varende boot staan dan net zo scherp op de foto als de boot zelf. Wanneer die juist iets onscherp zijn ten opzichte van de boot, geeft dat veel meer een illusie van snelheid. Probeer het de volgende keer maar eens!

blank

Door een niet te korte sluitertijd te gebruiken heeft deze foto meer dynamiek gekregen.

blank

Door de zon precies op de flank van de vis te laten schijnen springt deze er echt uit!

blank

Een mooi sfeerplaatje met de opkomende zon.

INVESTERINGEN IN JE HOBBY

Wanneer je hier écht mee aan de slag wil, zijn er nog een aantal investeringen die je zou kunnen doen. Vis je bijvoorbeeld veel s’nachts? Zoals bijvoorbeeld op meerval of karper? Dan is een LED-lamp met een behoorlijk hoog aantal lumen onmisbaar. Met het flitslampje op je mobiel of de interne flitser op je camera haal je gewoon niet voldoende licht om in het pikkedonker goede foto’s te maken. De Fox Halo lamp is hiervoor een veel gekocht type, en deze mag eigenlijk niet in je tas ontbreken wanneer je in het duister op pad gaat! Vergeet ook een goed statief niet! Dit heb je beslist nodig als je met langere sluitertijden gaat werken. En wanneer je echt next level wil gaan is er natuurlijk de ultieme investering: een drone! Er is werkelijk niets gaver dan een mooie dronefoto, en je koopt ze tegenwoordig voor slechts een paar honderd euro van prima kwaliteit! Let wel op dat voor het vliegen met een drone strenge regels gelden! Verdiep je hier dus goed in. Wil je het helemaal goed doen? Haal dan je dronecertificaten. Dit kan voor een paar tientjes per certificaat online, en dan leer je alles wat je moet weten. Tevens moet elke drone tegenwoordig een registratienummer voeren, wat je aanvraagt bij de RDW. Hieraan zijn kosten verbonden. Dit nummer dient middels een sticker of brandplaatje op de drone aangebracht te worden. Vergeet ook niet de (gratis) GoDrone app van de Rijksoverheid te downloaden. Hierop zie je precies waar je wel en niet mag vliegen, en wat eventuele bijkomende regels zijn.

blank

Een drone is echt next level! Maar let op de regelgeving!

blank

Voor foto’s in het pikdonker heb je echt een externe LED-lamp nodig.

blank

De Fox Halo is een veelverkocht model hiervoor.

SUCCES!

Ik hoop dat ik je in dit artikel wat handvatten heb kunnen meegeven om je visfotografie naar een nieuw level te tillen. Het maken van goede visfoto’s is een kwestie van rekening houden met een paar zaken. Het wordt alleen maar leuker wanneer je op dit soort details gaat letten, en gaat merken dat de kwaliteit van je foto’s steeds beter wordt. Met een beetje pech wordt het zelfs een hele hobby binnen de hobby, en ga je niet meer zonder dikke camera, meerdere objectieven en een drone naar de waterkant.. Veel succes met het toepassen, en we zien de resultaten natuurlijk graag in de Vangsten van de week op Viswereld!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie