Selectiewedstrijden WK Feederteam België

Op zaterdag 4 en zondag 5 mei vindt in het Spaanse Merida het wereldkampioenschap feedervissen plaats. En zoals vanouds is…

Op zaterdag 4 en zondag 5 mei vindt in het Spaanse Merida het wereldkampioenschap feedervissen plaats. En zoals vanouds is België één van de grootste kanshebbers om deze titel te veroveren. Viswereld mocht op uitnodiging van hoofdsponsor Arca een kijkje nemen bij de selectiewedstrijden voor het Belgische WK-team aan het water van visvereniging de Maasvissers in Geistingen, net over de grens in België. Onder stormachtige omstandigheden werd hier bepaald wie België daar in Spanje mag vertegenwoordigen. Kortom: de druk stond er goed op! Een verslag.

BEESTENWEER

Terwijl ik uit het Gelderse Tiel wegrij op weg naar de wedstrijdlocatie geselen de slagregens de ruiten van mijn bus, en heb ik vanwege de stevige windvlagen beide handen stevig aan het stuur. Voor vertrek bel ik voor de zekerheid even met Walter Lens, de bondscoach van het Belgische WK-team of alles onder deze omstandigheden nog wel doorgaat, maar dat blijkt het geval. Weliswaar waait ook daar in het diepe zuiden een stevige wind, maar de stortregens die we noordelijker over ons heen krijgen komen (nog) niet zover zuidwaarts. Bij aankomst aan het parcours parkeer ik de auto en meld ik me bij Walter. Hij vertelt me dat het met de vangsten nogal tegenzit tot dusverre, en na een tijdje als toeschouwer aanwezig te zijn kan ik dat beamen: slechts een enkel klein voorntje komt zo af en toe boven water, dus de spanning is om te snijden! Het kleinste visje kan nu immers net een overwinning over de streep trekken.

DIKKE MAASBRASEMS

Ook de dag ervoor is er al een selectiewedstrijd gevist, en die dag werd beslist door een paar stevige Maasbrasems die her en der werden gevangen. Zo’n dikke platte zet natuurlijk flink wat zoden aan de dijk, en de hoop is dan ook op de tweede dag dat al het aanvoeren van de dag ervoor nu meer vis op de stek op de stek heeft gebracht. Die hoop blijkt echter ijdel. Want ook vandaag is het keihard werken voor een visje. Korf na korf wordt aangevoerd op de stekken, maar de aanbeten blijven uit. En dat terwijl de nog verder aantrekkende wind het vissen steeds moeilijker maakt. Toch gaat er ineens midden op het parcours een hengel flink krom. Een grote winde wordt met nauwelijks ingetogen gejuich geschept, en verdwijnt in het leefnet. Ook dit is immers een vis die behoorlijk wat punten oplevert. Eerder op de ochtend zijn er ook een paar flinke brasems gevangen, maar die laten zich in de middag niet meer zien. 

SPANNEND TOT DE LAATSTE MINUUT

Terwijl de minuten wegtikken naar drie uur in de middag, de eindtijd van deze wedstrijd, worden de gezichten van de deelnemers steeds verbetener. Het is immers spannend tot de laatste minuut. Een grote vis in de “dying seconds” kan zomaar het hele klassement op zijn kop gooien, dus iedereen voert en vist maximaal tot aan het eindsignaal dat stipt om drie uur klinkt. Ook bij de weging blijkt dat vandaag een zeer lastige dag is: ook vandaag maken de paar grote brasems en die flinke winde het verschil. Verder werden er vooral vrijwel lege netten ter weging aangeboden. Het vissen op de weidse Maasplassen kan dan ook extreem uitdagend zijn, dat weet ik zelf als roofvisser zijnde ook. De vis heeft enorm veel ruimte om in te vertoeven, en door het van nature grote voedselaanbod laat de vis zich ook niet zomaar naar de stekken lokken. Die twee factoren maken de visserij op de Maas en zijn plassen vaak taai en moeilijk. Het is in elk geval een uitdagende visserij, en dat is toch waar je immers wedstrijdvisser voor wordt. 

GEZELLIGE ONTLADING

Na de weging worden alle spullen opgeruimd en ingeladen in de gereedstaande auto’s, en in colonne wordt koers gezet naar het prachtige clubhuis van visvereniging de Maasvissers. Tijdens de wedstrijd zaten de deelnemers zwijgzaam en met strakke koppies op hun zitkoffers, maar in het lokaal volgt de gezellige ontlading van alle wedstrijdspanning. De frituur wordt aangezet, geanimeerde gesprekken over de visdagen worden gevoerd en de typisch Belgische pintjes vloeien rijkelijk. Na de korte prijsuitreiking feliciteren we de dagwinnaars van vandaag Jean-Noël en Ignace, en bedanken we de Maasvissers en hoofdsponsor Arca voor de hartelijke ontvangst. Het bleef nog lang onrustig in Geistingen…

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie