Paula Petiet vist de voorselectie voor het NK Feedervissen op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel!
Vandaag viste Paula Petiet als enige vrouw tussen 74 mannen de voorselectie voor het NK Feedervissen, en Cindy Horstman was bij haar om verslag te doen van de dag. lees snel hoe het afliep!

Altijd het water proberen te lezen!
De spanning is te snijden wanneer de stekloting plaatsvindt voor de voorselectie NK Feedervissen aan het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel! De omstandigheden zijn immers uitdagend! Een stevige noordoostenwind, veel mosselbanken en stenen op de stek en een sterk deelnemersveld! Paula Petiet is als enige vrouwelijke deelnemer geselecteerd om mee te vissen, en ik ben erbij om voor Viswereld verslag te doen. Na de loting gaan we de stek opbouwen, en gaat het avontuur vandaag van start! Zou het Paula lukken zich te plaatsen voor het NK? Lees snel verder!
Tekst en foto’s: Cindy Horstman.
Na de loting overheerst bij Paula een gevoel van tevredenheid. Weliswaar had ze het liefst dichterbij de brug gezeten, want daar kun je immers veel korter onder de kant vissen, maar ook deze stek is op zich wel prima. Een vlag aan de overkant biedt een mooi richtpunt voor de worpen, dus zo kun je mooi precies voer op je plek brengen. Dat voer is het eerste wat we gaan aanmaken, want het duurt immers nog even voordat er mag worden gestart. Wat voor voer gebruiken we hier vandaag? De basis is Berlok Feeder S, aangevuld met zoete mais en vers de vase (wat ze overigens ook als haakaas gebruikt). Een beetje leem zorgt voor mooie wolken onder water, die de vis waarschijnlijk zullen aantrekken. Alle beetjes attractie helpen immers op zo’n bak met water! Daarnaast heeft Paula als backup ook nog een teiltje pleet bij zich als alternatief. Dit heeft ze gisterenavond al gezeefd en laten weken. Wanneer het voer klaar is, is het tijd om de kist op te gaan bouwen.

Vers de vase met leem: onweerstaanbaar voor witvis!

Ook een bakje Berlok Pleet als alternatief. Je weet immers maar nooit!
RAMPSPOED VOOR DE START!
Terwijl Paula bezig is om haar kist met het ingebouwde waterpas helemaal recht te zetten (je wilt tijdens zo’n lange zit zo comfortabel mogelijk zitten) gebeurt het ondenkbare: Paula glijdt uit op de gladde stenen op de oever, komt lelijk terecht op haar elleboog en beland daarbij ook nog eens deels in het water! Daar sta je dan, net voor de start met een nat pak en een schreeuwende pijn in je elleboog! De start van deze dag had niet slechter gekund! Toch gaat ze onverstoorbaar zitten, en maakt haar hengels in orde. Als schepnet kiest ze voor een grofmazig, nylon net. Hiermee heb je vrijwel geen last van haken die in het net blijven zitten, en door de grove mazen heeft het net weinig weerstand in het water. Zo kun je snel scheppen. Zeker heel belangrijk als je goed vis op je stek hebt, en de beten elkaar snel opvolgen! Het uitpeilen van de stek gaat heel makkelijk met de korf. Inwerpen, seconden tellen voor deze op de bodem ploft en je hebt je diepte! Zo brengt ze snel haar stek in kaart.

Au! Dat was een verdomd nare smakker op de stenen!

Paula kiest vandaag voor een grofmazig, nylon schepnet.
DE GEKOZEN MONTAGE
Het Amsterdam-Rijnkanaal staat bekend om zijn vele scherpe randen en mosselbanken op de bodem, dus een stevige onderlijn is enorm belangrijk om geen vis te verspelen! Paula besluit om met een gevlochten hoofdlijn te vissen, afgewerkt met 6 lbs. Powergum waar ook de korf aan gemonteerd is. Zo komt elke aanbeet superduidelijk door en is de montage robuust genoeg om eventueel contact met de mossels te overleven tijdens de dril. Aangezien er vandaag weinig trek op het kanaal staat zijn speedkorven met een gewicht van 50 gram meer dan voldoende. Paula wil vanwege de vele obstakels geen rollende montage, dus vandaar dat toch nog relatief hoge gewicht. Door goed te peilen weet ze een vlakke plaat tussen de mosselbanken te vinden, en dat is een ideale stek! Nu ze een afstand heeft, is het tijd om de distance sticks op te zetten, om zo de afstand perfect te ‘bewaren’, mocht er door lijnbreuk een nieuwe hengel moeten worden opgetuigd vandaag. Het leefnet wordt verzwaard met een plastic zak met daarin een steen. Zo blijft het net mooi op diepte, en de gevangen vis onder water. Mocht er door bijvoorbeeld zuiging van de scheepvaart teveel druk op het net komen zal het plastic scheuren, waardoor niet het hele net wegspoelt. Een klein maar belangrijk detail op dit drukbevaren water!

50 grams speedkorven moeten het gaan doen voor Paula vandaag.

Met de distance sticks kun je perfect de lengte van je lijn bepalen!

Een handige steenmontage om het leefnet te verzwaren.

Een freerunning-systeem met Powergum: dit is bij deze wedstrijden verplicht ivm de visvriendelijkheid.
STARTEN MAAR!
De wedstrijd gaat van start en gelijk brengt Paula een paar korven voer op de gekozen stek. Het duurt even voordat het eerste visje zich meldt, maar dat lijkt voor het hele deelnemersveld te gelden. Nergens nog kromme hengels te bespeuren. Geen wonder: het vriest, er is volle maan en de wind komt uit het noordoosten: de slechtst denkbare windrichting voor vangsten, zeker bij witvis! Toch komen er na verloop van tijd wat vissen in het net. Overigens telt bij deze specifieke wedstrijd ook snoekbaars vanaf 42 centimeter mee. Daar barst het hier namelijk van! Ook zeelt vanaf 25 centimeter telt voor de punten, maar de hoofdmoot hier bestaat natuurlijk uit blankvoorn, bliek en brasem. Doordat het pak van Paula nat is zit ze te klappertanden op haar kist, en moet ze twee keer de stek verlaten om te plassen. En nét op dat moment komen de aanbeten, met leeggezogen aas als resultaat.. Wat een bikkel is het dat ze ondanks deze ontberingen toch door blijft strijden! Pijn, kou, nattigheid: niks houdt Paula vandaag tegen!

Staand op de kist drillen om de vis niet te verliezen op het scherpe talud vol mossels!
DE WEGING
Na te hebben gestreden als een leeuwin gaat op de afgesproken tijd de toeter voor het eindsignaal, en de spanning is om te snijden! Het was een extreem taaie dag, maar dat gold vandaag voor iedereen. Er was weinig actie, en wanneer de weging plaatsvindt zijn het uitsluitend dunne netjes met weinig vis die worden aangeboden ter weging. Het zal echt gaan uitdraaien op grammen verschil in plaats van kilo’s! Dan kan net die ene dikke vis het verschil maken! Helaas blijkt uit de weging dat Paula net buiten de beste 25% van de wedstrijd is gevallen, en zich nu dus niet geplaatst heeft voor het NK Feedervissen.. Jammer, maar vandaag was sowieso haar dag helaas niet. Hopelijk helen de wonden aan de elleboog snel, en kan Paula weer snel strijden voor die felbegeerde plek!

Het mocht vandaag helaas niet zo zijn..