Artificial Intelligence in de hengelsport

Vloek of zegen? Het zal je niet zijn ontgaan de afgelopen tijd: de intrede van Artificial Intelligence (AI), machine learning…

Vloek of zegen?

Het zal je niet zijn ontgaan de afgelopen tijd: de intrede van Artificial Intelligence (AI), machine learning en cloud computing is niet te stuiten, en de ontwikkelingen hierin zijn letterlijk niet meer bij te houden. Maar wat gaat hiervan op de korte en middellange termijn de invloed op de hengelsport, en dan met name op de roofvisserij vanuit de boot zijn? Johan Struwe kijkt vooruit naar de vrijwel onbegrensde mogelijkheden, maar ook naar de keerzijde hiervan.

Zoveel visserijen, zoveel denkwijzen over het toepassen van technologie. Waar de witvisserij eigenlijk altijd zeer ‘analoog’ is gebleven, hebben de karpervissers de laatste jaren de voortschrijdende ontwikkelingen wél omarmd. Denk maar aan de huidige voerboten, voorzien van een automatisch lossysteem op afstandsbediening en een eigen fishfinder, af te lezen op de mobiele telefoon. Maar ook aan de inzet van bijvoorbeeld drones om groepen karpers op te sporen vanuit de lucht. De meest ‘tech-savvy’ sportvissers zijn van oudsher echter toch wel de (belly-) bootvissers op roofvis. Die zijn immers altijd wel opzoek naar het nieuwste van het nieuwste wat technologie betreft.

Roofvissers zijn altijd op zoek naar de nieuwste technologie.

DE INTRODUCTIE VAN SONAR

Immers, al in de jaren ’80 van de vorige eeuw kwamen ineens de dieptemeters/fishfinders op grote schaal op de markt, en dat veroorzaakte een flinke tweespalt in de community toentertijd: de oude garde, die nog met een peilloodje de stekken uitpeilde en vertrouwde op diens waterkennis en ervaring vond het allemaal maar niks met die nieuwlichterij, maar kon er op een gegeven moment niet meer omheen dat de mannen die deze (in die tijd nogal basale) technologie toepasten gewoon betere resultaten behaalden. Tijd is immers vis, en wanneer je het grootste deel van je visdag bezig bent met uitpeilen waar het talud precies zit, heb je minder tijd om daadwerkelijk te vissen. De early adopters kregen dat met hun dieptemeters veel sneller voor elkaar, en creëerden zo een flinke voorsprong.

Breng zo’n bak water maar eens in kaart zonder moderne apparatuur!

EVOLUTIE OF REVOLUTIE?

Sindsdien zijn de ontwikkelingen in sonartechnologie enorm hard gegaan. Side- en down imaging deden hun intrede, de CHIRP-technologie verbeterde de weergave sterk en met de introductie van Structure Scan verbaasde Lowrance vriend en vijand: de onderwaterwereld werd letterlijk in 3D op je scherm weergegeven als een soort gedetailleerd maanlandschap. Ook ikzelf heb toen mijn ogen uitgekeken bij een vriend met een gloednieuw HDS systeem aan boord. We wisten toen nog niet wat er voor de deur stond, en wat de roofvisserij compleet zou gaan disrupten: Garmin gooide zo’n acht jaar geleden letterlijk de markt overhoop met Panoptix live sonar, en ontwikkelde dit ook meteen verder door. In een moordend tempo werden de beelden steeds beter en gedetailleerder, met elke update weer een stukje scherper en duidelijker beeld. De andere merken volgden uiteraard met hun eigen alternatieven. 

Gevangen na een half uur achtervolgen op de livescope. Wat gaat de toekomst nog brengen?

REALISTISCHE LIVEBEELDEN

Waar de ‘oudere’ Panoptix-systemen als de PS21 en de PS30 nog slechts een soort bewegende bollen op het scherm weergaven, kwamen met de komst van LiveScope en diens afgeleiden realistische livebeelden binnen het bereik van de roofvissers. Het heeft geresulteerd in een compleet nieuwe tak van sport: het pelagisch vissen, oftewel een grote vis op de schermen opzoeken en daarna gericht aanvissen. Het is wel de vraag in hoeverre het voor de fabrikanten van deze apparatuur nog nuttig en zinvol in om veel R&D budget te spenderen aan het nóg gedetailleerder maken van de getoonde beelden. Ook nu kun je al immers goed onderscheiden welke vissoort je in beeld hebt, waar de vis heen zwemt en hoe deze op je kunstaas reageert. Ik vermoed daarom dat fabrikanten als Garmin, Lowrance en Humminbird achter de schermen al een andere kant op gaan qua ontwikkeling: namelijk de kant van het integreren van Artificial Intelligence in hun systemen.

Een duidelijk herkenbare meerval die een kijkje bij de shad komt nemen. 

WAT IS ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)?

Wanneer je een beetje het nieuws volgt is er geen ontkomen aan: letterlijk iedereen praat over AI, en over de consequenties daarvan. Maar wat is AI nou precies? Kort gezegd is AI niets anders dan één of meerdere algoritmen die zelf, dus zonder menselijke tussenkomst conclusies kunnen trekken uit de gegenereerde data (ook wel generatieve AI genoemd), en zichzelf met die nieuwe data en de daaruit getrokken conclusies kunnen verbeteren. Je snapt nu vast al dat dit geen lineair, maar een exponentieel proces is: door de enorme rekenkracht van de huidige computers worden verbanden over meerdere schijven duizenden malen sneller gelegd dan mensen dat kunnen, en wordt het algoritme dus snel veel effectiever in het trekken van conclusies, die dan weer automatisch in het algoritme worden geïntegreerd. Een doorlopend proces dat ook nog eens exponentieel versnelt. En we staan nog maar aan het begin van alle ontwikkelingen…

Worden jouw vangsten binnenkort hier verwerkt? Afbeelding gemaakt met Midjourney AI.

TOEPASSINGEN IN SONARTECHNOLOGIE

Hoe zou je het vinden wanneer jouw sonarsysteem je niet alleen de vissen laat zien die zich op dat moment binnen de sonarbundel bevinden, maar je ook actief naar de meest lonende stekken stuurt, op de beste tijdstippen van de dag voor die specifieke stek en dat specifieke jaargetijde? Rekening houdend met alle mogelijke factoren? Klinkt dat als verre toekomstmuziek? Geloof me: het is dichterbij dan je denkt! Je huidige sonarsysteem genereert namelijk al behoorlijk wat data. Denk maar aan getijden, watertemperatuur, dieptes, GPS-positie, datum en natuurlijk de aanwezige vissignalen. In de huidige systemen wordt met die data verder niets gedaan, maar er is weinig meer nodig dan een blackbox met simkaart en 5G-verbinding om die data naar een afgeschermde cloud (datacenter) van de betreffende fabrikant te versturen, waar deze data verzameld, geïnterpreteerd en verwerkt kan worden in het algoritme. Vervolgens put het systeem op jouw boot via dezelfde 5G-verbinding weer nieuwe data uit diezelfde cloud. Je snapt nu vast wel dat dat heel hard kan gaan…

Ook je huidige systeem genereert al veel data!

SAMENSPEL VAN DEVICES

En daar houdt het nog lang niet bij op. Want wanneer je via bluetooth of wifi je andere devices, zoals een smartphone of smartwatch met je scherm kunt verbinden, gaat er nog eens een wereld open. Als gewezen hartpatiënt heb ik enige tijd met een Apple Watch om mijn pols gelopen om mijn hartslag te monitoren. Wanneer ik na een dagje verticalen of werpen een uitdraai maakte, kon ik aan de pieken in mijn hartslag precies uittellen hoeveel vissen ik had gevangen! Door het koppelen van zo’n smartwatch aan het scherm, en het delen van dit soort gegevens kan het systeem dus ook leren wat de vangsten op de gegeven stek op dat tijdstip waren, en dit wederom aan het algoritme toevoegen (en natuurlijk meteen een waypoint zetten op de kaart!). Dat wordt dus steeds accurater en preciezer, zeker wanneer in de cloud de verschillende gegevens van vele gebruikers met elkaar worden vergeleken. Iets wat letterlijk in microseconden kan worden gedaan met de huidige beschikbare rekenkracht.

Letterlijk door je apparatuur boven op de vis worden gezet? Het zou zomaar op korte termijn kunnen gebeuren.

CARTOGRAFIE

Je kunt je met het voorgaande in het achterhoofd vast wel indenken wat de gevolgen voor de cartografie van de toekomst zullen zijn. Wanneer je over een paar jaar je Navionics- of Cmap kaart opent, geeft deze niet alleen bodemstructuur en dieptelijnen weer, maar ook een complete heatmap van het water: hoe feller gekleurd op de kaart, hoe groter de kans dat je er vis gaat vangen op dat moment. Het ultieme samenspel van devices, een snelle 5G verbinding, cloud computing en machine learning. Het brengt sonartechnologie naar een nieuw level, en waarschijnlijk sneller dan jij en ik denken. De technologie is er immers al lang. Het hoeft alleen nog maar met elkaar verbonden te worden. En reken maar dat daar nu al hard aan wordt gewerkt in de testlabs van de grote merken!

Een duidelijke hotspot. Je kaart leidt je er straks vanzelf naar toe!

GROTE GEVOLGEN

Waar de moderne live sonar systemen als LiveScope, Active Target en Mega Live al behoorlijke impact op de roofvisserij hebben, zal dat met de AI-gestuurde technologie van de toekomst nog veel grotere gevolgen hebben. De hengeldruk op de beste stekken van onze wateren is nu al behoorlijk hoog, en dat zal hierdoor alleen nog maar gaan toenemen. Je kunt je succes nu immers letterlijk kopen, mits je een beetje een hengel kunt vasthouden en een boot fatsoenlijk kunt positioneren. Door de toenemende hengeldruk zullen deze stekken uiteindelijk stoppen met productief zijn, waarna het hele spelletje van data inzamelen, interpreteren en verwerken weer opnieuw begint. Maar ditmaal veel sneller dan vroeger, toen je nog echt moest zoeken naar stekken die nog niet waren platgevist door de massa. Dat gaat AI nu immers voor je doen. Accurater, sneller en nauwkeuriger dan je ooit voor mogelijk hield.

Alleen op een goede stek? Het zal steeds zeldzamer gaan worden…

NIET AAN TE ONTKOMEN

Natuurlijk is het voor elke rechtgeaarde sportvisser een toekomstbeeld om te huiveren: de waarde van waterkennis, viservaring en inzicht wordt compleet tenietgedaan door technologie die door iedere sportvisser met genoeg budget plug-and-play kan worden aangeschaft en toegepast. Het haalt alle uitdaging uit een dag vissen, en zal een verwoestend effect op druk beviste wateren als de benedenrivieren en de randmeren hebben. Toch zullen we er met zijn allen aan moeten geloven, want je kunt op je klompen aanvoelen dat dit binnen afzienbare tijd door één van de grote merken zal worden geïntroduceerd, waarna de anderen snel zullen volgen. Zij willen immers nieuwe systemen verkopen, en zullen er alles aan doen om de roofvisser te verleiden zijn of haar portemonnee te trekken.

Hebben zelfs deze grote wateren straks geen geheimen meer?

TEGENBEWEGING

Als reactie op al dit technologische geweld zie ik op termijn ook een tegenbeweging gaan ontstaan van sportvissers die deze digitale wapenwedloop zat zijn. Iets wat je nu al ziet gebeuren her en der. Ik stel me zo voor dat veel vissers de rust zullen gaan opzoeken. Met de kayak zonder apparatuur aan boord de diepste kreekjes van de Biesbosch in, De veenpolders of de kleine riviertjes in oost- en zuid Nederland op. Terug naar de basis, genietend van rust en stilte, met soms een vangst die nog echt als een verrassing komt. Weg van de hysterische massa op de grote, bekende viswateren met hun steeds grotere en geavanceerdere boten, motoren en schermen en de druk om vis te móeten vangen, en liefst zo groot mogelijk ook. Een idee dat ook mij steeds meer begint aan te spreken als ik eerlijk ben…

Rust, stilte en eenvoud. Het wordt steeds aantrekkelijker.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie