Gesloten tijd: zin of onzin? Een opiniestuk.

Het is weer zover: het gesloten seizoen voor roofvissers is weer aangebroken. Altijd een vervelende onderbreking van onze prachtige hobby.. Krijn van Urk geeft in dit artikel zijn mening over dit gebeuren. Lees snel verder!

blank

Een leuk alternatief!

Het roofvisseizoen zit er op. De roofvisspullen gaan weer voor twee maanden de kast in. Het was een goed seizoen met prachtige vissen en even zovele mooie visavonturen, alleen en met fijne vismaten. Maar… De gesloten tijd begint. Het vissen stopt natuurlijk niet maar we moeten, mijn maten en ik, tijdelijk ons gaan focussen op andere vissoorten en de daarbij behorende vistechnieken. Dat is uiteraard geen enkel probleem of obstakel, want vissen blijft natuurlijk vissen en ons bezig houden met de niet-roofvissen vinden we net zo leuk. En niet alleen in de gesloten tijd maar ook daarna, als het door warm weer en dito water niet echt verantwoord is om op de roofvis te gaan, aangezien ze slechter tegen warm water en weer kunnen dan de karperachtigen.

Tekst en foto’s: Krijn van Urk.

Maar nu ‘de gesloten tijd’. Niet alleen zijn daar ieder jaar de nodige misverstanden over, maar ook komen de jaarlijks wederkerende discussies op gang. Dat is niet in de laatste plaats de schuld van onze wetgever zelf. Het is eigenlijk een ‘mag niet, mag wel en een zo niet-dan toch’ verhaal. Dat schept nogal de nodige verwarring, en wel zodanig dat je je onderhand afvraagt: is dat hele gesloten tijd verhaal inmiddels niet verworden tot een halfbakken relikwie, van ergens diep terug uit de vorige eeuw? Ik persoonlijk vind van wel. Kijk, sportvissers van mijn generatie en ouder hebben de échte gesloten tijd nog meegemaakt. Per 1 maart tot en met 1 juni ging alles op slot. Voor iedere vissoort. Je had je drie maanden lang niet in de buurt van water te begeven met je hengelspullen. Dat had zin. Zin in zoverre: de gehele waterkant had drie maanden volstrekte rust. Niet alleen de vissen, maar ook de broedende watervogels en de opkomende moerasvegetatie. Niets werd verstoord door grote platstampers en geouwehoer en gesmijt met voerkorven,boilies en het getuf met vis en voerbootjes.

blank

Prachtige sport aan passend materiaal!

GEEN BENUL VAN DE PRAKTIJK

Die tijd werd omgezet dat er alleen gevist mocht worden met de ‘door de minister aangewezen aassoorten’. Vermits dat een dergelijke minister ook vist, heeft waarschijnlijk geen enkele minister van LNV ook maar enig benul van ‘aangewezen aassoorten’ maar dat even buiten beschouwing gelaten. Maar daarmee werd de gesloten tijd eigenlijk een karikatuur van zichzelf. Want de gesloten tijd werd eigenlijk een, weliswaar verkorte, tijd dat het een gesloten tijd voor aassoorten werd. Er mocht en mag namelijk niet gevist worden met kunstaas, doodaas, kunstvliegen groter dan 2,5 cm maar shadjes van twee centimeter mag dan weer niet, vis en slachtproducten. Teasers voor het meervalvissen wordt weer beschouwd als kunstaas en siliconenwormen ook, maar de echte pier is daarentegen een ‘aangewezen aassoort’. Een en ander geeft dus al de nodige verwarring. En om het verwarrende verhaal compleet te maken gaat de gesloten tijd voor snoek al in per 1 maart en geldt voor meerval en salmoniden jaarrond een gesloten tijd. Maar al deze soorten mogen gewoon gevangen worden. Men dient ze alleen na de vangst direct weer terug te zetten. Nou doen wij allen, als gepassioneerde sportvissers, uiteraard aan catch & release, dus dat maakt de hele maatregelkermis eigenlijk al overbodig. Het schept ook nodeloze verwarring en evenzoveel nodeloze discussies. Al komen deze laatste vooral voor omdat er niet goed gelezen wordt, diverse hengelsportverenigingen er ook nog eens eigen regeltjes op na houden én dat mensen er zaken bij denken die er totaal niet staan. Zo had ik laatst een discussie met iemand die vast van mening was dat als je een roofvis vangt in de gesloten tijd, je die niet eens mocht fotograferen. Dat staat echter nergens. Maar dat is puur een eigen interpretatie van ‘de regels’.

blank

Deze prachtige spiegel deed de glashengel heerlijk doorbuigen!

HYPOCRISIE

Kijk eens hier: niemand gaat natuurlijk in de gesloten tijd met pieren op snoek vissen. Dat er tijdens het vissen op baars met wormen, overigens een érg leuke visserij, wel eens een snoek op je piertje duikt is meer een toevalstreffer. Je pakt met wormen toch meestal de baars, en in mindere mate roofblei en snoekbaars. Overigens: puur vanwege die laatste vissoort moet je eigenlijk in de maand april het vissen op baars met de worm even laten voor wat het is. De meeste snoekbaarzen, de mannetjes, zitten nu bovenop hun nesten. En deze vallen alles aan wat in hun buurt komt. Haak je zo’n vis, dan kan het broedsel eigenlijk als verloren beschouwd worden. Vaak keert de snoekbaarsvader niet meer terug naar zijn nest en alles wordt binnen no time opgevreten door talrijke kuitrovers. En dat zijn vrijwel alle vissoorten, maar ook kreeften en krabben zijn verzot op het voedzame en eiwitrijke kuit. Eigenlijk komt nu het morele besef om de hoek kijken. Dat de huidige gesloten tijd als wetsmaatregel zijn tijd wel gehad heeft zijn we het in zn algemeen wel over eens. Maar we hebben nu vooral te maken met of het wel of niet verstandig is en ja, helaas ook met een stuk hypocrisie. Het is niet anders. Kijk, de wet is de wet. Hoe achterhaald en omslachtig deze nu ook is, we hebben er ons aan te houden. Wat zonder meer een feit is: paaiende vis aast niet en azende vis paait niet. Of dat nou een snoek, karper, baars of brasem is. Zie je vis paaien dan weet je: vangen doe je ze toch niet, en verstoren laat je ook uit je hoofd. Ga maar na, stel je hebt het enorm ‘gezellig’ met je partner, dan hoeft er op dat moment óók niet iemand voor je neus te staan met een broodje shoarma of iets dergelijks.. Van zulks dus.

blank

Zeelt: ook zo’n prachtige targetvis!

VERKEERDE TIMING?

Waar ik mij vaak aan stoor is namelijk: het voorjaar begint steeds vroeger, de winters zijn geen winters meer zo mild als ze zijn, dus heel vaak begint de snoek al eind februari, begin maart de paai in te gaan. Snoekbaars en baars niet veel later. Zodanig dat we tegenwoordig rustig kunnen stellen dat medio half april de roofvis wel klaar is, op de meerval na. Maar velen onder ons vissen de gehele maand maart volop door met kunst- en doodaas.. ‘Omdat het nog mag’. Klopt. Maar als je in april met wormen vist dan is het: ‘je moet ze met rust laten, ze zitten in de paai, je kan dat niet maken, onsportief’, etc etc. Als je het je dan zó na aan het hart ligt, berg dán je roofvisspullen op per 1 maart. Dan ben je consequent bezig. Hetzelfde geldt dat als het seizoen weer opengaat en het is dan heet weer en het water is warm , dat er ook weer volop op roofvis gevist wordt want ‘het mag weer’. Met alle nadelige gevolgen voor de vis en met name snoek van dien.Met moreel besef bedoel ik eigenlijk: ja, het mag nog of het mag weer. Van onze wetgevers. Maar niemand zegt je: moet ik? Kan ik? Zou ik het wel doen? Of is het wellicht wijzer om even te wachten. Dit alles is namelijk wel een onderdeel van een stuk weidelijkheid en gezond verstand binnen onze hobby. We moeten én mogen namelijk nooit en te nimmer vergeten dat we wél met dieren bezig zijn. Levende wezens, waarvoor we onze uiterste zorg en verantwoording aan verplicht zijn. We weten allemaal dat op dit moment onze hobby bij een bepaalde politieke partij behoorlijk onder vuur ligt. We hoeven geen stommetje te spelen, niet naar de mond te praten of te pleasen, maar wél onze morele verantwoordelijkheid en besef toe te passen. Ikzelf heb mijn penhengels al weer klaarstaan. Zo aanstonds met lekker weer de zeelt,karper en grote brasem opzoeken. En daar heb ik al heel veel zin in.

blank

Veel plezier dit voorjaar!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie