Onder water met Rob Dekker deel 1: de onderwaterwereld door de ogen van de duiker!

DUIKEN OF VISSEN? Als 8-jarig jongetje was ik vaak met mijn vader langs de waterkant te vinden. De liefde voor…

blank

DUIKEN OF VISSEN?

Als 8-jarig jongetje was ik vaak met mijn vader langs de waterkant te vinden. De liefde voor de natuur is mij met de paplepel ingegoten, en het is dan ook niet gek dat je mij daar nog steeds veel tegenkomt. Vooral mijn liefde voor water is sterk. Jullie zullen het vast herkennen: die onweerstaanbare drang om in het water te kijken zodra je langs een slootje loopt. De hengel behoorde al snel tot mijn standaard speelgoed. Destijds was het een simpel bamboestokje met metalen inzetstukken, maar het plezier was er niet minder om. Maar laat ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Rob Dekker. Ik ben ondernemer, sinds 1989 getrouwd met Margreet en vader van twee geweldige kinderen van inmiddels 21 jaar. In 1999 ontdekte ik de duiksport, en dat veranderde mijn leven compleet. Het werd niet zomaar een hobby, maar een ware passie. Binnen enkele jaren openden we onze eigen duikwinkel, en dankzij een geweldig team en veel trouwe klanten groeide onze duikbasis uit tot een van de grootste in de Randstad.

blank

Eieren van de Wulk, waarin de kleine wulkjes al te zien zijn!

WAAROM DIT STUK?

Wij zijn erg actief op sociale media en onlangs zag Jan Walta van Viswereld één van onze artikelen voorbijkomen. Hij voelde direct een link tussen hengelsport en duiken en vroeg of ik periodiek iets zou willen schrijven over het onderwaterleven, inclusief enkele foto’s. Duikers en vissers hebben soms een haat-liefdeverhouding. Misschien kunnen mijn verhalen bijdragen aan meer wederzijds begrip.

blank

De pracht van een zeedahlia in volle glorie!

LENTE ONDER DE BRUG

De temperatuur loopt langzaam op en op het land verschijnen de eerste kleuren. Hier en daar bloeit een voorzichtige krokus en de eerste lammetjes dartelen in de wei. Voor ons duikers is dit hét teken om de uitrusting weer uit de kast te halen, accu’s op te laden en alles te controleren. Ondanks de stijgende temperaturen is het water nog steeds maar 6 graden, dus ook de verwarmde onderkleding wordt getest. Met gevulde cilinders rijden we richting Zeeland, waar drie duikstekken op het programma staan: de Zeelandbrug, Dreischor en de Plompe Toren. Allemaal gelegen op Schouwen-Duiveland. De Zeelandbrug is een geliefde duiklocatie vanwege de aangelegde trap die een veilige toegang tot het water biedt. Rondom de pijlers is de stroming vaak sterk, wat garant staat voor bijzonder onderwaterleven. In deze periode is de vis nog niet heel actief, maar we vinden wel de sponsachtige eikapsels van de wulk, waarin je de kleine wulkjes al kunt zien zitten. Ook de penneschaft (Tubularia) staat volop in bloei. Dit is een hydropoliep, een voorstadium van kwallen. Meestal ontwikkelen kwallen zich los van de poliep, maar de tubularia blijft ze bij zich houden. Aan het einde van deze duik werden we nog verrast door een grote, kleurrijke zeedahlia, die als een pauw haar tentakels in de stroming liet wapperen om zo een prooidiertje te verlammen.

blank

De Tubularia is een hydropoliep, een soort kwal op een steeltje.

DE GREVELINGEN

De tweede duik vond plaats in de Grevelingen, een afgesloten zeearm die tijdens de Deltawerken is ontstaan. Het water is brak, omdat er aan beide zijden nog een kleine opening is waar met het getij wat zeewater in- en uitstroomt. Via een steiger gingen we te water op zoek naar de zeedonderpad, een roofzuchtige vis uit de familie van de schorpioenvissen. Ze planten zich in de winter voort en de mannetjes bewaken de eitjes. Het blijft altijd een bijzondere ervaring om deze goed gecamoufleerde vis te vinden. Ik merk dat ik alweer veel meer heb geschreven dan de bedoeling was, dus ik stop hier even. Ik ben benieuwd wat jullie van dit verhaal vinden! Mocht het bevallen, dan vertel ik in een volgend artikel over onze duik in de Grevelingen en de duik bij de Plompe Toren. Die laatste is een duik in de Oosterschelde, dichter bij de stormvloedkering, waar de stroming veel sterker is en extra voorbereiding vereist.

blank

Daar is ie dan: de zeedonderpad! Een neefje van de beruchte schorpioenvis!

blank

Zoveel te zien onder water!

TIP: Wil je beelden van onze belevenissen check dan ons YouTubekanaal @DiveActivity!

Wellicht tot de volgende keer!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie