Drie tips voor het vissen op snoek in het najaar op het Volkerak: door Hans Roose
Hans Roose is visgids op het beroemde Volkerak, en geeft in dit gastartikel drie goede tips voor de najaarsvisserij op dit water. Lees snel verder!
Het najaar is altijd een geweldige periode in het seizoen: de roofvis gaat werken aan de opbouw van reserves, dus deze wil in deze tijd zoveel mogelijk vreten. De aasvis verzamelt zich, wat het zoekgebied een stuk compacter maakt. Heb je immers de aasvis gevonden, dan weet je dat de snoek niet ver weg kan zijn! Als visgids op het Volkerak investeer ik dan ook veel tijd in onderzoek en kennis, die ik dan weer toepas tijdens mijn gids- en eigen visdagen. Want het Volkerak is natuurlijk een legendarisch snoekwater, maar het geeft zijn schatten niet zomaar prijs! In dit artikel geef ik drie tips om ook jouw najaarsvisserij op dit geweldige water tot een succes te maken!
Tekst en foto’s: Hans Roose.
VISSEN IN HET NAJAAR: 3 GOLDEN TIPS THE VOLKERAK WAY
Om onze geliefde roofvis, de snoek te bejagen op groot water is een uitmuntende voorbereiding vereist. De periode van steeds meer moeten zoeken naar de vis breekt nu immers aan, en door goed na te denken en tijd te investeren maak je het jezelf een stuk makkelijker tijdens je kostbare visdagen. Op groot water hebben de roofvissen eigenlijk geen echte vaste standplaats, en zijn ze genoodzaakt de prooivis te volgen. En laat nu juist het Volkerak beroemd zijn omwille van zijn sterke vismigratie in deze periode! In het voorjaar en de zomermaanden ligt de aasvis verspreid, en kun je ze dus overal aantreffen, maar na de zomer, reeds vroeg in het najaar beginnen de aasvissen samen te scholen in grote hordes om deze migratie in te zetten. Dus daar zit in ons eerste en meteen ook belangrijkste werkpunt : de aasscholen lokaliseren en hun routes vastleggen, en daarbij komen onze Lowrances goed van pas! Want waar de aasvis is, vind je ook de snoek. Die blijft immers nooit ver weg van deze rijk gedekte tafel! Investeer dus zoveel mogelijk uren in het in kaart brengen van verblijfplaatsen en vooral ook de trekroutes van de aasvis! Het levert je als het goed is een perfect beeld op van de meest lonende stekken in deze periode, en dat geeft vertrouwen in je visserij.
Hebben we de aasvis eenmaal opgespoord, dan varen we er voldoende ver vanaf, op perfecte werpafstand. Meestal doen we dit aan de ondiepe zijde, want daar verwachten we immers de rovers. Deze trekken nu steeds vaker van de plateau’s af richting het diepere water, op zoek naar de scholen aasvis. Het is dus zaak om de boot correct te positioneren, zodat een verre worp het kunstaas netjes in de aasvis plaats, en zo ‘ontsnapt’ uit de school, richting plateau. Je kunt je vast voorstellen dat dit voor de snoek een werkelijk dodelijke presentatie is: zo’n eenzame ‘prooivis’ die zich losmaakt uit de bescherming van de school. Het summum van kwetsbaarheid! De presentatie mag logischerwijs ook wat trager dan in de zomermaanden. Het water is immers flink afgekoeld, en dan is onze koudbloedige vriend snoek niet zo meer zeer geneigd om een lange sprint in te moeten zetten.
Daar waar we vanaf het voorjaar tot aan het eind van de zomer vaak nog klein kunstaas gebruiken, alles tot zo’n centimeter of negen (denk aan chatterbaits, spinnerbaits, shads en jerkbaits), gaan we in het najaar met de grotere brokken aan de slag. Want gaandeweg het seizoen is die aasvis natuurlijk ook gegroeid, dus een klein kunstaasje valt inmiddels helemaal niet meer op tussen al die grotere aasvis. We kiezen dus voor behoorlijk oversized kunstaas: denk aan shads van 24 centimeter of meer, Miuras muizen of natuurlijk onze eigen creaties: de Punkers, de Zulu’s en de FI HR Twintail. Deze vallen niet alleen erg op, ze verzetten door hun grote volume flink wat water! En dat is wat je precies wil in deze periode: een zowel visuele als tactiele prikkel voor de snoek, die die niet zomaar voorbij kan laten gaan!
En dan is het een kwestie van vertrouwen en volharding. Elke worp moet je even geconcentreerd afwerken, want je weet nooit wanneer de aanbeet komt. Maar als die eenmaal komt moet je er klaar voor zijn! Want dit kan een werkelijk loeitaaie visserij zijn, waarbij je uren aaneengesloten staat te werpen zonder enig teken van leven. Een visserij voor doorzetters! Dan is het goed als je beseft dat je je huiswerk vooraf in elk geval goed hebt gedaan, en zo met vertrouwen vist. De beloning kan immers immens zijn! Veel succes!