De Waal: intimiderend en bruut water, vol met reuzen!
OGEN IN JE ACHTERHOOFD Wanneer je de Waaldijk hebt beklommen, en de rivier zich voor je ontvouwt zie je gelijk…
OGEN IN JE ACHTERHOOFD
Wanneer je de Waaldijk hebt beklommen, en de rivier zich voor je ontvouwt zie je gelijk waar je mee te maken hebt: een bruut en intimiderend water! Harde stroming, extreem veel scheepvaart en een algehele uitstraling die je meteen duidelijk maakt dat je hier als sportvisser hooguit getolereerd wordt, en beslist niet geaccepteerd.. Want hier is de beroepsvaart de baas! Vanaf het Pannerdensch Kanaal in het oosten stroomt de Waal door de prachtige Betuwe, waarna hij uiteindelijk overgaat in de Boven-Merwede bij Slot Loevestein. Of je hier nou vanaf de kant, vanuit de boot of de bellyboat vist: ogen in je achterhoofd zijn een vereiste! Je zult immers niet de eerste zijn die in de problemen komt door een hoge hekgolf wanneer er weer zes duwbakken langs komen stomen, door een plotselinge waterstijging of een rukwind die over deze relatief kale vlakte vrij spel heeft. En dan is er nog de harde stroming! Kortom: de risico’s zijn beslist aanwezig. Maar de beloning kan immens zijn, want op de Waal lijkt de vis nog nét wat groter en vooral sterker dan op andere wateren!
BERESTERKE ROOFVISSEN
Voor de roofvisser is de Waal een schitterende bestemming, want door de uitdagende omstandigheden is de hengeldruk hier een stuk lager dan op rustiger wateren. Vis je met de boot op de Waal? Hou er dan rekening mee dat hier het Rijnvaart Politiereglement (RPR) geldt. Dit is in alles net even wat strenger dan het Binnenvaart Politiereglement (BPR) dat op de meeste Nederlandse wateren geldt. In het RPR hebben grote schepen altijd voorrang op kleine schepen, dus blijf zover mogelijk bij de beroepsvaart uit de buurt! Een vrachtschip heeft vanaf kruissnelheid zo’n anderhalve kilometer nodig om volledig tot stilstand te komen, dus een noodstop zit er niet in, net als uitwijken. Hoe snel je boot ook is, kruis nooit vóór een schip langs! Als je motor net op dat moment afslaat heb je immers een groot probleem. Hou je je aan deze regels, dan ligt er een geweldig visavontuur voor je open! Want het lijkt wel of alle roofvissen op de Waal dubbel zo sterk zijn als op ander water! Geen wonder met die harde stroming waar ze zich elke dag in staande moeten houden. Je vindt de roofvissen elk op hun eigen plek: snoek tref je aan in de ondiepe kribvakken, zover mogelijk uit de stroming, snoekbaars en meerval in de diepere slijtgaten achter de kribben en roofblei in de scherpe stroomnaden die je overal tegenkomt, en waar stilstaand en stromend water elkaar ontmoeten. En op de Waal is een verrassing nooit ver weg!
Een verrassing is op de Waal nooit ver weg!
MONSTER MEERVALLEN
Voor de fanatieke meervalvisser is de Waal een absoluut ‘Waalhalla’! Het is niet voor niets dat hier het Nederlands record meerval is gevangen door Paul Breems, en ook mijn eigen bootrecord van 2.03 meter komt van deze rivier af. De meerval is gek op deze gierende bak met water, en verstopt zich vaak achter de kleinste randjes, wachtend op voorbijkomende prooi. Wanneer je op dit water niet bekend bent is het vaak wel zoeken naar de meerval. Bij de ene krib stikt het er letterlijk van, terwijl alle kribvakken daarna compleet leeg zijn. Vaak vind je ze in de slijtgaten die nét wat dieper zijn, en die vind je meestal aan begin en het eind van een scherpe buitenbocht. Doe er je voordeel mee. Vis je vanuit boot of bellyboat? Zorg voor een scherp mes binnen handbereik. Mocht een enorme meerval je tijdens de dril in de problemen brengen, en in de buurt van de beroepsvaart kun je in uiterste nood de lijn doorsnijden. 45/00 trek je immers niet zomaar even door!
Nederlands recordhouder Paul Breems met een Waalgigant!
WITVISSEN. MAAR DAN ANDERS
Ook de witvisser kan aan de oevers van de Waal zijn hart ophalen. Want wat voor de roofvissen geldt, geldt hier ook voor de witvis: ook deze is hier groot, en vooral sterk! Wanneer je een brasem uit een commercial of binnenwatertje bent gewend, zijn de drils van Waalbrasems wel even andere koek! En naast voorn, kolblei en brasem maak je tijdens het witvissen ook kans op bijzondere soorten: de barbeel komt hier steeds meer voor, en ook de sneep en de blauwneus keren langzaam terug na hier lang verdwenen te zijn geweest. Een mooie stek voor de witvissers zijn de stukken water achter de langsdammen bij Tiel. Hier stroomt de rivier overigens net zo hard mee als op de hoofdstroom. Het witvissen is hier wel een tandje extremer dan op normale wateren als bijvoorbeeld de Linge: je zult vanwege de harde stroming echt met pittig gewicht moeten vissen, zowel wanneer je met de dobber als met de korf vist. Voor de vangsten zal het weinig uitmaken, want zoals gezegd: de hengeldruk is op de Waal relatief laag. Het is en blijft immers een water voor doorzetters!