Wat brengt het nieuwe roofvisseizoen? Een vooruitblik door visgids Johan Struwe.

Op weg naar weer een nieuw roofvisseizoen! Wat zal dit seizoen gaan brengen? Als professioneel visgids in Nationaal Park de…

Op weg naar weer een nieuw roofvisseizoen! Wat zal dit seizoen gaan brengen?

Als professioneel visgids in Nationaal Park de Biesbosch sluit ik op dit moment het staartje van het seizoen af met de gasten, en dat onder zeer wisselende omstandigheden: de ene week gaat de jas al halverwege de dag uit, en de volgende zit je weer te blauwbekken in je full winter gear.. Het is typerend voor de seizoenssluiting: wisselend weer, en ook wisselende vangsten. De factor onvoorspelbaarheid is dagelijks aanwezig, en vaak is het een kwestie van de hele trukendoos opentrekken tot de juiste aanpak is gevonden. Het was sowieso een hele rare winter dit jaar, want de echte wintervisserij op dieper water is nooit lekker op gang gekomen. De aasvis is dit jaar immers op het wijd gebleven, waardoor de typische winterstekken in mijn gebied geen moment lonend zijn geweest. Gelukkig hebben we de juiste aanpak inmiddels weer gevonden, en wordt er weer goed gevangen aan boord. Maar we lopen nu echt tegen het einde van het seizoen aan, en dus wordt het tijd om vooruit te gaan kijken naar weer een nieuw seizoen vol verrassingen!

Tekst en foto’s: Johan Struwe

Het is elk jaar hetzelfde verhaal. Wanneer we einde seizoen de Biesbosch achter ons laten, en na een welverdiende vakantie en twee maanden rust weer terugkeren is letterlijk alles anders op het water! Het is elk jaar weer even schakelen. De serene rust in het gebied waarmee we het seizoen afsloten is verdwenen, want de massale pleziervaart is weer volop terug. Overal groeien nu planten en algen, dus we moeten nu op heel andere plekken zijn dan in maart om kansrijk te vissen. De watertemperatuur is nu nog niet al te hoog, maar stijgt snel. Zeker wanneer we een mooie junimaand beleven kan dit behoorlijk hard gaan immers. Een factor om later in het seizoen rekening mee te houden. Ook het gedrag van de vis is enorm veranderd! Is er tijdens de sluiting sprake van een vaak zeer taaie visserij; tijdens de opening van het nieuwe seizoen lijk je vaak niks fout te kunnen doen! Geen wonder ook. Niet alleen is de vis door de hogere watertemperaturen veel actiever, maar ook heeft deze twee lange maanden geen kunstaas gezien. De factor dressuur is dus kortstondig even wat minder, en die periode duurt helaas niet zo lang. Het is tijdens de opening immers immens druk met roofvissers die na twee maanden gedwongen rust hun hart weer komen ophalen..

In het begin van het seizoen lijk je niks fout te kunnen doen!

ONDIEP, ONDIEP EN NOG EENS ONDIEP

Wat mijn stekkeuze tijdens de opening betreft kan ik eigenlijk heel kort zijn: ondiep, ondiep en nog eens ondiep. Of het nou om snoek, baars of snoekbaars gaat. Waarom? Heel simpel. Niet alleen komt de vis redelijk recent uit de paai (met name de snoekbaars en baars, snoek is voor de sluiting al afgepaaid), en die paaiplekken liggen vrijwel altijd ondiep. Veel vis, en met name de grotere vrouwtjes blijven na die paai nog een paar weken hangen rond die ondieptes, en laten een lekker hapje niet snel voorbijgaan om hun reserves weer wat aan te vullen! Daarnaast groeien er nu rijkelijk planten op die ondieptes, die zowel een schuilplaats als een ideale plek voor een hinderlaag bieden! Kortom: vind jij mooie ondieptes met weelderige plantengroei? Dan zit je goed! Zeker in het prille begin van het seizoen groeien de planten nog niet tot in het oppervlakte, dus je kunt er dan perfect overheen vissen. Werpend vissen met spinnerbaits, jerkbaits, chatterbaits of elk kunstaas dat maar ondiep loopt is nu een gegarandeerde sleutel tot succes! Het is nu zaak om vooral veel meters te maken, want de vis ligt nu veel meer verspreid dan tijdens de sluiting. Lange driften maken op de wind is nu dé manier als je vanaf de boot vist, en zorgen dat je kunstaas zoveel mogelijk in het water is. In deze eerste weken vang je op die ondieptes letterlijk van alles. Je kunt nu zowel snoek, baars, snoekbaars als roofblei tegenkomen op deze stekken, dus blijf altijd gefocust; die harde aanbeet kan elk moment komen!

Op het ondiepe liggen in de eerste weken ook héle dikke snoekbaarzen!

Lekker veel werpen en veel meters maken is nu het devies!

Spinnerbaits en chatterbaits zijn nu onverslaanbaar!

WE MOETEN ER WEER VOOR WERKEN

Hoe mooi die eerste paar weken van het seizoen ook zijn, helaas duren ze maar kort. Zo eind juni begint de situatie weer te normaliseren, en zoeken de verschillende soorten weer hun eigen dieptes en stekken op. De snoek en ook meestal ook de baars blijven in en om de planten, snoekbaars trekt weer het diepere water op. Er moet later in het seizoen dus weer wat meer gezocht worden. De afgelopen twee jaar hebben we als roofvissers het geluk gehad dat er niet echt sprake van hele hete zomers was, maar we weten natuurlijk niet wat dit jaar gaat brengen. Wanneer de boel echt flink opwarmt explodeert de plantengroei, wat veel ondiepe stekken onbevisbaar maakt. Je wilt dan ook eigenlijk een beetje ‘om de snoek heen vissen’ want deze gaan niet echt lekker op hele hoge watertemperaturen. Snoek is een vis die behoorlijk wat zuurstof nodig heeft, en doordat warm water weinig daarvan bevat vecht een snoek zich tijdens de dril snel kapot. Gelukkig komt er nu een mooi alternatief in beeld: de meerval! Daarover later meer. Om de kans op snoek te minimaliseren en toch lekker te vangen zoek ik met de gasten nu vaak de stromende rivier op. In mijn geval met name de Nieuwe Merwede. Al verticalend maken we lange driften op de stroming, en eenmaal de juiste diepte gevonden kan het dan echt prijsschieten zijn met grote aantallen snoekbaars! Ook loopt er nog wel eens een dikke baars tussendoor, en die zijn natuurlijk van harte welkom! Een enkele keer komt natuurlijk ook wel een vaak forse snoek voorbij, maar de overlevingskansen in het stromende, diepe en dus zuurstofrijkere water zijn dan een stuk groter. Snel afdrillen en snel terug is dan het devies!

Verticalen op de stromende rivier kan nu behoorlijke aantallen snoekbaars opleveren!

En mooie dikke baarzen zijn nu een fantastische bonus!

Alle hens aan dek wanneer een dikke snoek zich aan de lichte verticaalhengel meldt!

MEERVAL

Zoals gezegd is de meerval in deze periode een geweldige targetvis om te vangen, en in tegenstelling tot wat veel mensen denken is dat nu ook relatief makkelijk. Meerval is een warmteminnende vis, dus hoe hoger de watertemperatuur, hoe actiever de meerval is! In mijn visgebied heeft de meerval op het Haringvliet overwinterd, maar is deze inmiddels ook weer teruggekeerd op de diepe plekken op Hollands Diep, Amer en ook de Biesbosch zelf. In de ochtenduren zoeken we ze dan ook op met de Livescope, en bieden we ze een tros dauwpieren aan die ze vaak niet kunnen weerstaan. We hebben bijna elke gidsdag afgelopen zomerseizoen wel meerval gevangen, zelfs door zeer onervaren gasten, dus ook komend seizoen gaan we er weer volle bak achteraan. Het is immers een vis die tot de verbeelding spreekt, en de keiharde drils zijn met geen enkele andere soort vergelijkbaar, zeker wanneer we een groter exemplaar aan de haak hebben! In deze periode reageert de meerval ook goed op het kwakhout, wat voor hartverzakkende momenten zorgt! Grote vissen die naar de tros pieren toe komen, weer afstand nemen en er na een paar klopjes met het kwakhout alsnog vol op klappen! Mocht je deze unieke visserij zelf eens willen proberen: ik heb er eerder een uitgebreid artikel over geschreven om je wegwijs te maken!

Qua brute kracht en spannende visserij met geen enkele andere soort te vergelijken!

En ze kunnen ‘nogal’ groot worden! Over de twee meter is al lang geen uitzondering meer!

NAZOMER EN NAJAAR

Helaas (ik ben echt een zomermens!) duurt de zomer niet voor eeuwig.. Gelukkig lijken ze tegenwoordig steeds langer te duren! Was september vroeger een echte herfstmaand, tegenwoordig is diezelfde maand eerder als nazomer te omschrijven. Nog steeds heerlijke temperaturen, lekker rustig weer en bijtlustige vis. Maar wat niet verandert is het korten van de dagen, en de roofvis merkt dat feilloos op! Zo’n beetje vanaf begin oktober merk je dat de vis zich echt gaat volvreten voor de schrale winter, en net als begin juni kun je dan weinig fout doen. Het is een periode die zo tot eind november duurt en zelfs wel eens tot ver in december kan doorlopen, hier vooral afhankelijk van wanneer de eerste hoogwaterpiek roet in het eten komt gooien. Want daar gaan de rovers in de Biesbosch niet echt lekker op.. Ondiepe stekken die eerst te dicht begroeid waren met planten en algen dunnen nu weer wat uit, en kunnen dus weer bevist worden. Ook is de watertemperatuur weer een stuk gedaald, dus ook de snoek is weer een legitiem en dankbaar target! Kortom: het is een periode van prijsschieten met zeer actief jagende roofvis en beter toegankelijke stekken. Helaas wordt het wel met de dag kouder en natter, en dan weet je dat de winter weer voor de deur staat. Een seizoen waar ik in vroeger jaren gek op was, maar wat ik tegenwoordig verafschuw..

Een héle dikke najaarssnoek voor de gasten! Het is nu vaak prijsschieten!

En vaak laat de snoekbaars zich nu ook goed vangen! Het kunstaas mag nu wat groter zijn.

Ook de baarzen zijn zich nu duidelijk aan het volvreten! In de zomer slank, nu alweer veel dikker!

DIE VRESELIJKE WINTER..

De pret duurt nog tot zo rond december, maar daarna breekt toch echt die vreselijke winter aan.. Ik kan me de vroegere winters nog zo goed herinneren: bakken met zich verzamelende aasvis op de diepe stekken, een schraal winterzonnetje met niet teveel wind en verticalen maar op die typische winterstekken! Grote snoekbaarzen, dikke baarzen en een enkele snoek, het kon vaak niet op. Maar de laatste, zeg drie jaar is er duidelijk wat veranderd, en niet bepaald ten goede.. Want de klimaatverandering brengt ons weliswaar ook langere zomers, maar helaas ook natte winters. Regen, stevige wind en relatief hoge temperaturen werpen ons nu verschillende uitdagingen voor de voeten. Hoogwaterpieken, aasvis die zich niet verzamelt op de overwinteringsplekken zoals havens en diepe kuilen en roofvis die door de lage watertemperatuur passief is geworden. De maanden januari en februari zijn voor mij de veruit slechtste maanden van het jaar, en eerlijk gezegd zou ik ze het liefste overslaan. Taai is woord dat de winters van de laatste jaren het best omschrijft, en dat zal in onze tijd op deze aardkloot ook niet meer veranderen. Pas zo rond eind februari, begin maart knapt alles weer enigszins op, maar ook dan is de visserij vaak taai tot aan de sluiting. Het is dan net als nu weer tijd om mijmerend uit te kijken naar weer een nieuwe seizoensopening..

Pas in maart fleurt alles weer een klein beetje op..

En in maart zijn de baarzen op hun dikst!

VISGIDS BIESBOSCH

Ook eens een dagje mee met Visgids Biesbosch Johan Struwe in het nieuwe seizoen met 100% vangstgarantie? Je kunt op de website eenvoudig jouw dag kiezen en reserveren! Kijk hiervoor op https://www.visgidsbiesbosch.nl

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie