De Linge: een grote rivier in het klein.

KLEIN MAAR FIJN! Wanneer je langs of op de Linge vertoeft, zou je niet verwachten dat je je op één…

blank

KLEIN MAAR FIJN!

Wanneer je langs of op de Linge vertoeft, zou je niet verwachten dat je je op één van de langste rivieren van Nederland bevindt. Niet dé langste overigens: waar de Linge 108 kilometer door het Betuwse landschap meandert, legt de toch langere Gelderse IJssel 133 kilometer in de schaal. Een hardnekkige mythe ontkracht dus. Desalniettemin een flinke sloot water dus, die aftakt vanaf het Pannerdensch Kanaal, en uiteindelijk door een gemaal en sluis uitmondt in de Boven-Merwede bij Gorinchem. Toch oogt dit water vooral lieflijk. Er is weinig stroming, het water is hooguit een meter of dertig breed en het heeft weinig diepere plekken dan zo’n drie meter. Slechts enkele zandputten gaan verder de diepte in, en daarnaast heb je nog het deel bij Kedichem, dat tot zo’n tien meter diepte gaat. De rivier slingert zich door weilanden, boomgaarden en lieflijke dorpjes en kent relatief weinig beroepsvaart. Kortom, op het eerste gezicht een kalm en rustig water. Tot je je realiseert wat er zich onder water bevindt! Want de Linge is een grote rivier op pocketformaat!

De Linge herbergt een prachtig bestand aan roof- en witvis!

ALLES IS ER TE VANGEN

Ondanks dat het hier duidelijk om klein water gaat, is op de Linge alles te vangen wat er maar in Nederlandse wateren rondzwemt. Er is een geweldig bestand aan wit- en roofvis aanwezig, er zwemmen flinke karpers en zeelten rond en de grote meervallen van deze rivier zijn inmiddels al lang geen geheim meer. Toch wordt er relatief weinig gevist, wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Biesbosch of de benedenrivieren. Door deze mindere hengeldruk kun je op goede dagen dus echt legendarische sessies meemaken. Zo ving ik zelf in een ochtendje maar liefst zes meervallen tijdens het maken van een video voor deze website! Ook hebben we prachtige dagen op snoekbaars gehad, met meerdere 90+ vissen, en komt ook de witvisser hier niets te kort. Tijdens een koude sessie met Jelle Zwijnenburg vingen we voor deze reportage de ene baksteenblankvoorn en vloermatbrasem na de ander. En dat gewoon met de vaste stok in slechts een paar uurtjes!

TOEGANKELIJKHEID

Een groot voordeel van de Linge is dat deze rivier relatief toegankelijk is voor sportvissers. In dorpen als Gellicum, Asperen en Rhenoy zijn er ruime mogelijkheden om je viskoffer op te zetten voor een sessie vaste stok- of feedervissen, je kunt met je bellyboat moeiteloos op veel plekken te water en voor de bootvissers zijn er in Gellicum, Galgenwaard en Geldermalsen trailerhellingen beschikbaar. Voor het witvissen of statisch karpervissen bieden de openbaar toegankelijke oevers ruim voldoende gelegenheid, maar als (toch vaak wat actievere) roofvisser is een boot(je), kajak of bellyboat toch wel een vereiste. Veel landjes langs de rivier zijn namelijk al dan niet verhuurd privéterrein, dus op die stukken is de rivier niet vrij toegankelijk. Overigens heb je hier totaal geen grote boot nodig. Het is uitgesproken rustig water, en op de meeste plekken ook behoorlijk windluw, dus de investering in een klein bootje loont snel. Deze kun je in Leerdam en Arkel overigens ook huren. Kijk bijvoorbeeld eens bij EcoRecreatie. Hier kun je ook een gemotoriseerde hard bellyboat huren.

MEERVALVISSEN

Hoewel het hier een klein, bijna schattig water betreft zwemmen er hier enorme meervallen rond. Deze kun je in principe over de hele Linge tegenkomen, maar de diepere plekken zijn hiervoor uiteraard de hotspots. Doordat het zulk rustig water is, zijn de meervallen wel erg schuw. Ik ben zelf echt een fan van het pelagisch vissen op de buitenboordmotor, maar dat trucje kennen de meervallen hier inmiddels wel: zodra je erboven komt schiet de vis naar de bodem. Ze rustig benaderen op de electromotor is dus het devies, en een goed uitgeruste bellyboat is natuurlijk nog veel en veel beter! Hiermee kun je de meerval echt achtervolgen. Een tros pieren is natuurlijk altijd een goed idee, maar zelf heb ik de grotere exemplaren eigenlijk allemaal aan de shad gevangen. Voordeel van die laatste techniek is dat je hiermee ook die enorme snoek of snoekbaars die in je scherm verschijnt kunt aanvissen. Dat heeft inmiddels meerdere 90+ snoekbaarzen en metersnoeken als bijvangst opgeleverd. Vissen op de Linge blijft zo altijd een verrassing!

HOTSPOTS

Tijdens de warme maanden is het zeer lonend om onder de bruggen over de Linge op snoekbaars te vissen. Doordat de snoekbaars een lichtschuwe vis is, en omdat het onder de bruggen net wat dieper is dan op de rest van de rivier, verzamelt zich hier veel en ook vaak grote snoekbaars op een klein oppervlak. Baars en snoek vormen de bijvangst tijdens het ‘brughoppen’. De uitgestrekte rietoevers lenen zich perfect voor trollen, waarbij je werkelijk alles kunt verwachten: roofblei, winde, baars, snoek of zelfs meerval komen al slepend regelmatig aan boord. Voor de witvissers is het sluiscomplex bij Asperen een welbekende stek. Op het grasveld aan de oever heb je alle ruimte om je zitkoffer, rollers en topsetrekken op te stellen, en zit je op een perfecte stek voor brasem en blankvoorn. Soms moet het elastiek zich flink strekken wanneer een zeelt of karper is gehaakt, en dan is het alle hens aan dek!

MOOI ALTERNATIEF

Kortom; de Linge is beslist eens waard om een dagje als alternatief te dienen voor de bekende roofviswateren als de randmeren en benedenrivieren, en voor witvisstekken als het Amsterdam-Rijnkanaal. Minder hengeldruk, een rustige en prettige omgeving en grote vis van alle mogelijke soorten: de Linge heeft het allemaal!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie