Struinen langs de Maas met de worm: dropshotvissen in de gesloten tijd

Cindy Horstman en William van Tongerlo zijn de gesloten tijd even helemaal zat. De vangdrang komt ze de oren uit, en dan is er maar één legaal alternatief: vissen met wormen! Lees snel verder!

blank

Wanneer je tóch even legaal wilt roofvissen!

Inmiddels zitten we al weer bijna een maand in het gesloten seizoen, en in de tussentijd vermaken we ons natuurlijk prima met het vissen op karper, zeelt en witvis. Maar soms snak je gewoon weer eens naar die ’tok’ op de hengeltop van roofvis! In dat geval is het dropshotten met wormen een enorm leuk alternatief, des te meer omdat de vangkracht van wormen vrijwel ongeëvenaard is! Want niet alleen alle roofvissen laten zich er goed op vangen: letterlijk elke vissoort lust wel een wormpje! Je kunt dus letterlijk alles verwachten als vangst tijdens een sessie met wormen! Ik ging samen met Wiliam een dagje struinen langs de Maas; een water waar altijd wel een verrassing op de loer ligt!

Tekst en foto’s: Cindy Horstman.

Qua uitrusting hoef je het jezelf helemaal niet moeilijk te maken. Een lichte dropshot- of spinhengel met een molentje uit de 1000-serie, Een zakje scherpe dropshothaken, een rolletje onderlijn en wat dropshotgewichtjes. En natuurlijk een doosje wormen. Een onthaakmatje en schepnet completeren de uitrusting, en dus ben je relatief licht bepakt ten opzichte van andere visserijen. Zo kun je mooi meters maken, en dat is precies wat we vandaag gaan doen! Als onderlijn gebruiken we 34/00 Westin fluorocarbon. Dit is lekker soepel, en biedt door zijn schuurbestendigheid bescherming tegen de vaak scherpe mosseltjes en stenen onder water.

blank

Een rolletje fluorocarbon, in dit geval 34/00 van Westin

blank

En een zakje vlijmscherpe dropshothaken.

STROOMOPWAARTS VISSEN

Eenmaal op de stek en opgetuigd is de aanpak simpel: er staat een klein beetje stroming, dus we werpen onze montages stroomopwaarts in, en laten de stroming onze montage langzaam meenemen terwijl we zorgen dat we continu spanning op de lijn hebben staan. Zo kunnen we zelfs de lichtste aanbeet goed waarnemen. Als aas gebruiken we dendrobenas. Dit is een perfect formaat worm voor deze visserij, en makkelijk verkrijgbaar. We starten met 10-grams dropshotgewichtjes, maar om de presentatie nog iets trager te maken switchen we later naar 15 gram. Dit werkt perfect! Al snel komen we er achter dat vrijwel alle vis net tegen de stenen van het talud aan ligt, en we beginnen dan ook snel vis te vangen. Al snel komt een aantal mooie baarzen op de kant, en ook de grondels weten het piertje wel te waarderen!

blank

Mooie baarzen laten zich verschalken!

blank

Maar vooral heel veel grondels! Het levert in elk geval volop actie op!

KLIMMEN EN KLAUTEREN

Vissen langs de Maas is als een soort hindernisbaan. Je bent continu aan het klimmen en klauteren over hekjes, prikkeldraad en takken. Je blijft dus lekker in beweging! In het begin worden er nog veel aanbeten gemist, maar nadat we zijn overgestapt op een iets kleinere haak blijven ze wél hangen. Om te voorkomen dat de worm steeds van de haak wordt getrokken plaats ik er een extra kunstmade bij. Deze is kleiner dan 2,5 centimeter, en nu dus toegestaan. Het houdt de vele grondels niet tegen: die blijven er maar opduiken! Het is wel oppassen geblazen, want doordat we zo dicht tegen de stenen aan moeten vissen zitten we vaak vast. Gelukkig komt het gewichtje meestal wel weer los, dus het loopt allemaal niet in de kosten..

blank

Een kunstmade houdt de worm beter op de haak.

blank

Het is klimmen en klauteren geblazen!

KARPER OP DE STEK!

Terwijl we aan het vissen zijn zien we een forse karper op onze stek rondzwemmen. De vis is duidelijk in het oppervlak aan het azen, en we gaan toch een poging doen om de de karper te foppen. Wat zal dat een dril geven aan zo’n lichte hengel! Met een pop-up foampje knutselen we een drijvende montage in elkaar om een worm te presenteren, en werpen we deze in in de baan van de nog steeds in het oppervlak azende karper. Met ingehouden adem wachten we af wat er gebeurt, maar de karper negeert het aangeboden aas compleet! Waarschijnlijk is deze aan het azen op muggenlarven in het oppervlak, en dan hebben ze totaal geen interesse in groter aas. We blijven het uiteraard proberen, maar tevergeefs. Op een gegeven moment zwemt de vis weer rustig door en verdwijnt uit het zicht. Het is ook voor ons het moment om huiswaarts te keren. We hebben weer even wat actie gehad, en kunnen er dus weer even tegenaan in die taaie gesloten tijd..

blank

Deze liet zich helaas niet foppen..

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie