Een man houdt een grote vis in zijn handen tegen een donkere achtergrond, waardoor de grootte ervan zichtbaar wordt. De vis heeft een groen lokaas in zijn bek, tot in de perfectie vervaardigd door automatische concepten.

Snoekbaarsvissen op de rivier met Tom Huiberts!

Kantvissen op snoekbaars op de rivier is spannend, laagdrempelig en vooral effectief! Tom Huiberts neemt ons mee in zijn visserij, en vertelt alles wat je moet weten over snoekbaarsvissen vanaf de kant op de rivier!

Tom Huiberts staat aan de rivier en houdt trots een snoekbaarsvissen vast. Op de achtergrond zijn de rivier en de rotsen zichtbaar.
Ze zijn niet altijd groot, maar de harde aanbeten maken dat beslist goed!

SNOEKBAARSVISSEN OP DE RIVIER

Ik vis het liefst op snoekbaars op de vele grote -en hard stromende- rivieren die ons land rijk is. Oersterke vissen, variëteit in stekken en soorten die je tegen kan komen en spijkerharde aanbeten. De rivier (in mijn geval vaak de Waal) is vaak lastig om te bevissen voor de beginnende rivier-roofvisser. Wisselende stroomnaden, hoog- en laagwater, getijden, windrichtingen, troebelheid van het water en zuiging van grote vrachtschepen zijn allemaal van invloed op de aaspresentatie en de plek waar je de snoekbaars kan verwachten. Ik vis zelf bijna altijd vanaf de kant en dat brengt met zich dat elke dag anders is; op dezelfde krib waar je gisteren 6 snoekbaarzen in een uur ving, kan het goed zijn dat de windrichting verandert is en je de snoekbaarzen een stuk dichter tegen de kant vindt, of zelfs niets vangt.

Je vangt ze in alle formaten op de rivier!

VISTECHNIEKEN DIE WERKEN

Het liefst vis ik met 3 technieken die zich voor mij op de rivier keer op keer blijven bewijzen: als eerste het jiggen (ook met een ned-rig!), daarnaast dropshotten en zeker ook steeds vaker de kickback-rig: eigenlijk een tussenvorm van de twee voorgaande technieken. Daarover zo meer. Wat gebruik ik hiervoor en hoe vis ik hiermee? Het jiggen behoeft weinig uitleg zo lijkt mij, vrijwel iedereen die roofvist heeft hier wel eens mee geëxperimenteerd of heeft daar wel een idee bij. Vis ik op de rivieren dan vis ik steevast met loodkoppen van 6 tot 14 gram, ongeacht welke rivier. De reden waarom ik niet zwaarder vis, is omdat de snoekbaars van nature weliswaar van stroming houdt, maar zich maar zelden in de volle stroming ophoudt. Ik zie dat snoekbaarzen vaker op de stukken in de kribvakken liggen waar de stroming rustiger is ten opzichte van de rest van het kribvak. Veelal vind ik de snoekbaarzen wat middenin het kribvak, waar de stroming eigenlijk omheen draait. Dit soort plekken zijn vaak wat dieper, hebben meestal een zandbodem en de stroming is hier minder hard. Zeker deze plekken vis ik zo licht mogelijk helemaal uit; eerst met de jig (want actief en snel) en vervolgens met de dropshot of kickback-rig om de stek echt helemaal uit te kammen.

Een persoon met een pet en jas staat op een steiger met een vis in zijn handen, die hij waarschijnlijk heeft gevangen tijdens een middagje Snoekbaarsvissen. Op de achtergrond ziet u de schilderachtige waterkant van de rivier.
Door te jiggen merk je snel of er actieve vis op de stek zit.

JIGGEN OM TE ZOEKEN

Jiggen is eigenlijk niets meer en minder dan je lijn uitgooien, zodra je aasje het water raakt zet je de beugel dicht en laat je je aasje afzakken met een strakke lijn. Zodra je aasje de bodem raakt, tik je deze vervolgens weer omhoog met een tik van je hengel en 1 á 2 slagen met de molen. Vervolgens herhaal je dit helemaal terug tot aan de krib. Let erop dat je niet vast komt te zitten dicht voor de kribben, want zowel de stenen als het bij de aanleg van de krib gebruikte worteldoek zijn weinig vergevingsgezind. Probeer een zo lang mogelijk zweefmoment te hebben, dit is vaak het moment waarop de snoekbaars aanvalt. Des te  langer het zweefmoment, des te langer je de snoekbaars de gelegenheid geeft aan te vallen. In de regel houd ik zelf een zweefmoment van ongeveer 3 seconden aan. Is het minder dan dat, dan vis ik lichter, is het meer dan dat en heb ik moeite om bodemcontact te krijgen/houden, dan vis ik zwaarder. Zoals eerder gezegd is mijn bandbreedte qua loodgewicht tussen de zes en veertien gram. Daarmee red ik me onder alle omstandigheden.

Close-up van een vis die in de hand van een persoon wordt gehouden met een groen en geel plastic vislokmiddel in zijn bek, binnenshuis op een betegelde vloer. Gemaakt door Tom Huiberts, vat deze afbeelding perfect de sensatie van Snoekbaarsvissen langs de rivier samen.
Harde aanbeten zijn het devies!

DROPSHOT: KAM ALLES UIT!

Vervolgens komt het dropshotten. Zeker op momenten waar de vis in een kribvak nauwelijks of niet reageert op het jiggen, kan het lonen om dat stuk nog eens met een dropshot uit te vissen. Jiggen is voornamelijk gericht op actieve vis, met het dropshotten richt je je meer op passieve(re) vissen. Ik kies voor een V-staart, T-staart of een slank model schoepstaart shad met een lengte tussen de zeven en twaalf centimeter. Bijvoorbeeld de in eigen huis ontwikkelde Invader Shad van Hengelsport Zaltbommel. Maar ook shads als de Westin Shadteez, Salt Shaker en dat soort modellen werken natuurlijk allemaal prima. De kleuren die ik gebruik zijn eigenlijk altijd; wit, groen, zwart en een natuurlijk kleurtje. Ik vis op de rivier met een dropshot loodje van 15 gram en monteer mijn shad eigenlijk altijd slechts 15-20cm boven mijn lood. Passieve vissen liggen voornamelijk strak tegen de bodem aan en het heeft m.i. dus weinig zin om 60cm boven de bodem te vissen. Het kan echter zo zijn dat je op 20cm geen beet krijgt, verschuif je shad dan gerust een stuk omhoog. Wat ik al zei: geen dag is hetzelfde op de rivier. Ik gooi uit, laat mijn aas met een strakke lijn zakken en laat alles een tel of 5 op dezelfde plek staan. Ik houd mijn hengel in een hoek van ongeveer 45 graden, maak twee rustige slagen met mijn molen en geef 2/3 subtiele tikjes met de top van mijn hengel. Vervolgens laat ik alles weer een tel of 5 staan en herhaal ik het bovenstaande.

Een dropshot-vistuig van Tom Huiberts met een hoofdlijn, een dropshot-haak met zacht plastic kunstaas en een leader bevestigd aan een dropshot-gewichtje. Ideaal voor snoekbaarsvissen in de rivier.
Eenvoudig, maar oh zo effectief!

DE KICKBACK RIG: EEN MOOIE TUSSENVORM!

Voor de kickback rig werkt het eigenlijk hetzelfde. Het verschil is hiermee dat je je aas niet direct boven je dropshot lood presenteert, maar eigenlijk middels een wapperlijntje gewichtsloos achter het lood aan vist. Deze techniek lijkt eigenlijk wat dat betreft op dropshotten en op het vissen met een carolina-rig, maar is toch net anders. Zeker op stekken met een hoge hengeldruk kan deze techniek echt het verschil maken. Hier even een plaatje van hoe zo’n kickback-rig eruit ziet:

Illustratie van een vishaak bevestigd aan een lijn en een zinklood tegen een groene achtergrond.
De kickback rig

Ik gebruik hier als lood een dropshot loodje van 15 gram, ongeveer 10 cm daarboven een driepunts-wartel, waaraan ik mijn onderlijn en mijn hoofdlijn bevestig. Ik vis deze iets agressiever dan het dropshotten, maar ook iets trager dan het jiggen. Op dagen waarop niets werkt, heeft dit systeem me toch vaak vis laten vangen. Als aaskeuze pak ik hiermee vaak een worm of een kreeftje.

MATERIAALKEUZE

Voor het vissen op snoekbaars op de rivier heb je geen compleet arsenaal aan hengelsets nodig. Ik gebruik zelf maar twee verschillende hengels; een Westin W4 van 2.70 meter met een werpgewicht van 15 tot 40 gram en een Spro Spectre Finesse van 2.68 meter en een werpgewicht van 7 tot 21 gram. Ik gebruik een gevlochten lijn van Spro in de diameter 0.10 en gebruik een voorslag van ongeveer 1 tot 1,5 meter fluorocarbon van Gamakatsu van 0.30 tot 0.40mm. Dat lijkt dik, maar zeker wanneer een flinke vis vangt probeert deze tussen de stenen, net voor je voeten, weg te duiken. Vis je veel lichter dan dit, heb je gewoon niets te vertellen tussen die stenen en snijdt je lijn gewoon kapot. Zonde. Vis dus gerust redelijk robuust, want de rivier is een dynamisch strijdtoneel!

Tom Huiberts staat op een steiger met een vers gevangen vis in zijn hand en een hengel, genietend van een dagje snoekbaarsvissen. De serene achtergrond bestaat uit de rivier, bomen en gebouwen.
Veel succes, en hopelijk heb je iets aan dit artikel voor je eigen visserij!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie