Een man in korte broek en een T-shirt zit in een boot met een grote meerval in zijn hand, en demonstreert zijn effectief meervalvissen-techniek met wormen. De achtergrond toont een kalm water en verre bomen.

Meervalvissen met wormen: spannend en effectief!

EEN VISSERIJ VAN SUPERLATIEVEN Terwijl ik met mijn gasten langzaam op de elektromotor van de boot over de diepe kuil…

EEN VISSERIJ VAN SUPERLATIEVEN

Terwijl ik met mijn gasten langzaam op de elektromotor van de boot over de diepe kuil vaar, hou ik nauwlettend het scherm van mijn Livescope sonarsysteem in de gaten. Op het verder lege scherm hangen op half water twee puntjes: de bovenste is het lood van 200 gram, de onderste de tros wormen waar we mee aan het vissen zijn. Met het kwakhout geef ik af en toe wat clonks, om zo de vis in de bundel te lokken. Ineens verschijnt er een groot signaal in de bundel, en dit beweegt zich langzaam naar de tros pieren toe. Na er een flinke tijd met de neus tegenaan te hebben gehangen, zakt de vis weer langzaam naar beneden. Snel pak ik het kwakhout, en geef een serie klappen, waarop de vis weer omkeert en als een raket omhoog schiet naar de pieren. Met een klap schiet de Zeck V-stick hengel krom, en met een flinke haal zet de gast de hengel op wat aanvoelt als een blok beton! De dril is hard en de vis geeft de kenmerkende zware klappen op de lijn die deze soort zo typeert! Maar toch delft deze uiteindelijk het onderspit, en nadat de vis bij de boot komt pak ik hem met twee gehandschoende handen in de bek, en trek deze gigant in de boot. Totale euforie en opluchting zijn het gevolg! Ook deze gast nu heeft kennisgemaakt met een visserij van superlatieven. Want er is geen visserij die intenser en spannender is, en geen vis die sterker is in het Nederlandse binnenwater! In dit artikel leg ik je uit hoe je te werk gaat wanneer je deze extreme visserij vanuit de boot of bellyboat wilt gaan oppakken.

BOOT OF BELLYBOAT?

Allereerst heb je natuurlijk de keuze tussen het vissen vanaf de visboot of de bellyboat. Als visgids ben ik natuurlijk afhankelijk van de boot om de gasten mee te nemen, maar als ik mocht kiezen koos ik voor de bellyboat. Die heb ik dan ook aangeschaft voor mijn eigen visserij. Met een bellyboat vis je door de veel grotere wendbaarheid niet alleen veel preciezer dan vanuit een logge boot, maar ook beweeg je je veel stiller op de stek. Met name dat laatste punt is super belangrijk, want meervallen horen alles, en zijn van nature extreem wantrouwend! Niks is frustrerender dan vis na vis je aas te zien weigeren of te vluchten ervoor, nadat je teveel herrie hebt gemaakt op de stek. Dat zie ik nog vaak fout gaan. Stilte is dus belangrijk, en niets is natuurlijk stiller dan een al dan niet van een elektromotor voorziene bellyboat. Dat betekent natuurlijk niet dat je ze niet vanuit de visboot niet kunt vangen, maar ik merk zelf dat het vroeger zo succesvolle pelagische vissen op de buitenboordmotor in elk geval bij mij zijn beste tijd heeft gehad. Vaak zie ik de vissen al naar de bodem duiken als ik op de benzinemotor kom aan varen, en al helemaal als ik achteruit schakel om af te remmen. Tegenwoordig gebruik ik uitsluitend nog de elektromotor, en dat werpt behoorlijk zijn vruchten af momenteel. Kortom: er gaat niets boven een goed uitgeruste bellyboat, maar vanuit de boot gaat het ook wel.

Stevig, zwaar en robuust. Anders ga je geheid verliezen van deze krachtpatsers!

MATERIALEN EN MONTAGE

Tot voor kort viste ik met een relatief lichte hengel en montage, maar dat heeft me vorige week het absolute bootrecord gekost! Toen zich een hele dikke 220+ meerval meldde aan de haak schoot dit materiaal duidelijk tekort, en verloren we de vis aan lijnbreuk. Ik word er soms nog badend in het zweet wakker van! Ik heb dus weer teruggegrepen op passend materiaal om ook de grootste meervallen de wil op te kunnen leggen, want ze lijken ook wel steeds groter te worden in Nederland! Als hengel gebruik ik de Zeck V-Stick; een zeer gewilde meervalhengel van 1,70 meter lang en een werpgewicht van 200 gram. Deze is overigens ook in een iets langere Plus-versie verkrijgbaar, handig voor de bootvissers. Op deze hengel bevindt zich een Black Cat Cast 301 LH reel. Deze reel is extreem hufterproof en heeft een lage overbrenging om zo meer kracht te kunnen uitoefenen. Op de reel een 45/00 gevlochten lijn, zodat je werkelijk met je volle gewicht in de hengel kunt hangen. Allemaal niet heel erg finesse dus, en dat is ook niet nodig. Je zult bij een grotere vis de volle kracht van deze combinatie immers hard nodig hebben! De montage is even simpel als effectief, want ik ben niet zo van de teasers met rammelende kraaltjes en aanverwanten. Deze lijken de grotere vissen meer af te schrikken dan aan te trekken. Ik gebruik een kaal inline gecoat loodgewicht van 200 gram (de coating is omdat meervallen extreem goed elektromagnetische velden waarnemen, en dus ook metalen), dat wordt gestuit door de knoop van de voorslag. Die voorslag bestaat uit een meter kevlar met een trekgewicht van 100 kilo, waaraan ik eerst middels een palomarknoop de zogenaamde “hufterhaak” bevestig. Daarover later meer. Daarna rijg ik de dreg aan het oog op de voorslag, bepaal hoe ver de hufterhaak onder de dreg moet komen te zitten (meestal zo’n acht centimeter) en sla de voorslag dan tien wikkelingen om de steel van de dreg heen en steek die dan weer door het oog van de dreg omhoog. Daarna werk ik de knopen van de hufterhaak en de dreg af met rigtube (rubberen buis) om de knopen extra te fixeren, en maak aan de bovenkant middels een achtknoop een lus. Zo kan ik de hoofdlijn en de voorslag lus-in-lus met elkaar verbinden, wat gewoon het sterkste is. De dreg komt zo een centimeter of veertig onder het lood te hangen. Liever bewegend beeld van het maken van deze montage? In onderstaande video legt vismaat William het perfect uit!

Een goede uitleg van het maken van deze montage.

HET VISSEN IS EEN KUNST OP ZICH

Wanneer we gaan vissen, prikken we de drie punten van de dreg zo vol mogelijk met dauwpieren, zodat er een flinke tros ontstaat. Op de hufterhaak prikken we slechts één piertje, die het metaal van de haak verbergt. De haakpunten laten we nét vrij om zo de inhakingskans te vergroten. Als stek kies ik (overdag) voor de allerdiepste plekken van het water. Toch wel minimaal tien meter diepte heeft mijn voorkeur. Meerval jaagt namelijk s’nachts op het ondiepe, en verzamelt zich bij het aanbreken van de dag op dit soort diepe plekken om het licht te ontlopen. Dit is overigens geen wet van meden en perzen, want ik zie vaak zat vangsten op ondiep water op klaarlichte dag voorbij komen. Wat dat betreft weten we nog heel veel niet over deze soort. Nadat we op de stek zijn aangekomen gaan we volledig in stealth mode: geen geklets, geen herrie en vooral niks op de vloer van de boot laten vallen! Zigzaggend op de fronttroller zoek ik op de Livescope in forward mode naar meerval, en zodra we er eentje zien positioneer ik de boot boven de vis. Dan is het een kwestie van langzaam de tros pieren tot net boven de vis te laten zakken, wat uiterst voorzichtig moet worden gedaan. Als de vis niet reageert is een klopje met het kwakhout vaak voldoende om de vis alsnog te triggeren. Noot: hou altijd je aas relatief hoog in het scherm! Je kunt beter zakken naar een vis dan te moeten opdraaien. Ze horen de lijn al vanaf een afstandje door de geleideogen gaan, en dan weten ze al hoe laat het is.. Als deze omhoog komt en met de neus tegen het aas hangt is elke beweging uit den boze om de vis niet te verschrikken! Vaak gaat een aanbeet als volgt: de vis komt omhoog, inspecteert het aas en begint vervolgens te plukken eraan. Ondanks de vaak stevige rukken aan je hengel is het zaak nog even je kalmte te bewaren, totdat de hengel echt helemaal wordt kromgetrokken. Dán is het pas het moment om (hard!) de haak te zetten, en je klaar te maken voor een keiharde dril! In negen van de tien gevallen zul je zien dat je de vis aan de hufterhaak hebt gehaakt. Doordat de vis aan de wormen op de dreg zit te knabbelen, haakt deze zich daarbij aan dat haakje, schrikt en trekt daardoor de hengel krom. Dit haakje is dus extreem belangrijk!

IS LIVE SONAR NOODZAKELIJK?

De eerlijkheid gebiedt dat de komst van live sonar het leven als meervalvisser natuurlijk heel wat makkelijker heeft gemaakt. Maar ook met “gewone” 2D sonar kun je deze visserij prima uitoefenen. Zoek naar een dikke streep op het scherm, en laat je aas (wat een dunnere streep geeft op het scherm) naar het gevonden signaal afzakken. Niet optimaal ten opzichte van live sonar, maar niet onmogelijk. Wanneer je net als ik zelf eigenlijk alleen nog maar op deze soort wil vissen, is live sonar toch wel een onmisbare investering als ik eerlijk ben. Je ziet wat voor vis er überhaupt onder je ligt, hoe groot die is en aan welke kant de kop zit. Ook zie je veel beter dan op 2D sonar het gedrag van de meerval en hoe deze op aas en kwakhout reageert. Wat betreft het gebruik van het kwakhout: doe dit vooral op het juiste moment en zeker niet te vaak! Als ik vissen opzoek geef ik af en toe een serie klopjes, maar stop daar meteen mee wanneer een vis op het scherm verschijnt. Wanneer we het aas presenteren, maar de vis geen reactie daarop geeft doe ik één klop, en vaak activeert dat de vis alsnog. Wanneer de vis weer bij het aas wegzwemt geef ik ook een serie kloppen: vaak draait de vis dan om en keert terug bij het aas. Het is echt een kat-en-muisspelletje met de tegenstander van je leven, en de spannendste visserij die je ooit zult meemaken. Je vist immers op vissen die groter kunnen zijn dan jijzelf! Hopelijk heb ik je met dit artikel een beetje op weg geholpen om deze visserij ook eens op te pakken.

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie