Een persoon houdt trots een grote vis vast op een boot onder een bewolkte hemel, wat het resultaat is van een avontuurlijke dag dropshotten.

Dropshotten: lekker laagdrempelig peuteren! Door Cindy Horstman.

Je kunt het roofvissen zo ingewikkeld mogelijk maken als je maar wilt. Maar hou jij van een zeer eenvoudige, maar oh zo effectieve visserij? Dan is dropshotten helemaal jouw ding! In dit gastartikel geeft Cindy Horstman uitleg, dus lees snel verder!

Een persoon met een zonnebril en een pet houdt een vis vast die is gevangen met de dropshotten-techniek. Hij zit in een boot op een rustig meer.
Eenvoudig, laagdrempelig en effectief!

Er zijn enorm veel manieren om achter de roofvis aan te zitten, en sommige daarvan zijn behoorlijk gecompliceerd. Denk bijvoorbeeld aan het pelagische vissen met live sonar. Daarvoor moet je echt een flinke investering doen, en er enorm veel uren in steken om succesvol te worden. Wil je dat echter niet, en ga je er gewoon af en toe even een verloren uurtje op uit om een visje te vangen? Dan is dropshotten voor jou dé manier! Want het is super makkelijk, je hebt er weinig spullen voor nodig en het is ook nog eens super effectief! In dit artikel leg ik het je uit!

Tekst en foto’s: Cindy Horstman.

WEINIG TIJD, VEEL ZIN

Als ondernemer in de hengelsport heb ik een redelijk druk bestaan, dus de tijd om zelf te vissen schiet er nogal eens bij in. Wanneer ik dan een paar uurtjes de tijd heb, wil ik ook wel graag iets vangen. Ik snap de mensen die gericht op de hele grote vissen jagen, en daarvoor dagenlange blanks gelaten accepteren heel goed, maar zelf ben ik wat dat betreft minder kieskeurig en vooral minder geduldig. Ik wil gewoon lekker vaak beet krijgen. Daarom kies ik er in die spaarzame vistijd meestal voor om te gaan dropshotten. Het zijn niet altijd de bakken die je op deze manier vangt, maar wanneer je op de juiste stek zit en de techniek goed toepast krijg je wel volop actie. Want de dropshotmontage is een behoorlijk dodelijke presentatie, waarmee je je een stek echt compleet kunt uitkammen! En het mooie is dat je ook niet hoeft na te denken of je op de juiste diepte aan het vissen bent, want met de dropshotmontage zit je kunstaas altijd in de ‘strike zone’ van de roofvis.

Een persoon in een jasje en met een petje op houdt vakkundig een vishaak vast bij een waterpartij, peuterend door het riet op zoek naar de perfecte vangst.
Met de dropshotmontage zit je altid in de ‘strike zone’.

LICHT MATERIAAL

Doordat je met betrekkelijk licht materiaal vist, bieden ook kleinere vissen leuke sport en is het moeiteloos vol te houden. Ik gebruik zelf voor deze visserij de Barschalarm Spin hengel van 2.10 meter lengte en een werpgewicht van tien gram; een lekker snelle en vooral gevoelige hengel die elke aanbeet feilloos doorgeeft. Daaronder een kleine molen uit de 1000-serie, opgespoeld met 10/00 gevlochten lijn. De onderlijn knoop ik uit 26/00 fluorocarbon van Westin. Dat knopen is overigens super eenvoudig: ik steek de onderlijn door het oog van de haak, maak bij de haak een lus in de lijn en draai de haak dan drie keer door die lus om het geheel daarna aan te trekken. Je haak staat dan perfect loodrecht op de onderlijn. Ik monteer die onderlijn met een Albrightknoop aan de hoofdlijn, en werk het geheel af met een dropshotloodje van tien gram. Dat is zwaar genoeg voor het langzaam stromende water van de Linge, waar ik vaak vis. Het voordeel van een dropshotloodje is dat je dit niet hoeft te knopen, maar middels een klemmetje op de lijn fixeert. Hierdoor kun je dus variëren met de hoogte waarop je je kunstaas aanbiedt. Ik kies zelf meestal voor een hoogte tussen de dertig en zestig centimeter. Als kunstaas ben ik erg gecharmeerd van de Zeck Shaky Stick. Dit slanke shadje heeft een verdikking bij de staart die hem een heel zenuwachtige actie geeft. Ook de Zeck Sexy Swimmer gebruik ik vaak, en dan met name slepend. Daarvoor heeft deze shad een perfecte, mooi flankende actie. Iedere visser heeft natuurlijk zo zijn eigen favorieten, dus experimenteer er gerust op los!

Goed materiaal is het halve werk!

SECUUR VISSEN LOONT!

Zelf vis ik meestal vanaf de bellyboat, en dat biedt natuurlijk de mogelijkheid om perfect de kantjes af te stropen in de buurt van interessante structuren. Denk aan stenen, verzonken takken, holle oevers en dat soort zaken, maar vanaf de kant is deze visserij ook perfect mogelijk. Het belangrijkste min het achterhoofd te houden is dat dit echt een finessetechniek is. Vis dus zo secuur mogelijk, en vooral niet te snel! Wat je eigenlijk wilt bereiken, is dat jouw shad een stukje boven de bodem op zijn plek een tijdje zijn dansje uitvoert, waarna je hem bij gebrek aan actie weer een stukje verplaatst, om datzelfde dansje op de nieuwe plek weer te doen. Zo scan je je stek echt perfect af op actieve vis! Dat dansje breng je in je kunstaas door steeds een stukje slappe lijn te geven, en vervolgens het bochtje er weer uit te tikken. De enige beperking is wat dat betreft je eigen creativiteit. Overigens kun je deze techniek net zo goed met een dood visje of een worm uitvoeren. Dat wil op sommige dagen nog wel eens het verschil maken! Kortom: het is echt een kwestie van je montage presenteren, deze even verleidelijk laten bewegen op de plek, vervolgens weer een stukje op te schuiven en hetzelfde kunstje herhalen, net zo lang tot je je montage weer helemaal hebt binnengevist. Een aanbeet laat vaak niet lang op zich wachten, en komt meestal overduidelijk door! Vis je met een shad? Dan is het een kwestie van meteen de haak zetten. Met een worm of dood visje is het verstandig om even mee te geven met de vis, en pas daarna de haak te zetten. Dit natuurlijke aas zullen ze immers niet uitspugen. Meestal vis ik alleen met de enkele dropshothaak, maar wanneer de aanbeten dermate voorzichtig zijn dat ik veel missla, wil ik nog wel eens een kleine stinger met een dregje monteren. Dan is het wel zaak om razendsnel aan te slaan om slikkers te voorkomen.

Lekker dobberen en je visje vangen: wie wil dat nou niet?

SUCCES!

Ik hoop dat ik je met dit verhaal een beetje enthousiast heb gemaakt voor het dropshotvissen. Zoals gezegd is deze visserij super eenvoudig, erg laagdrempelig en vooral bizar effectief op de juiste plekken! En je kunt deze visserij prima zowel vanaf de kant, vanuit de bellyboat of vanaf de boot beoefenen. En vis je met een worm? Dan heb je naast roofvis altijd nog kans op de bijvangst van een mooie voorn, brasem, zeelt of zelfs karper! Kortom: geef deze techniek snel eens een kans, en verbaas je over het gemak en de effectiviteit! Succes!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie