Een persoon in visserskleding op een boot houdt een grote vis vast. De achtergrond toont een waterlichaam en bomen.

Op naar de twee meter deel 3: nieuwe mogelijkheden!

Mijn eerste stapjes als bellyboatvisser op meerval: In deze meerdelige kroniek doet Johan Struwe verslag van zijn zoektocht naar een…

Een persoon zit in een boot en houdt een grote meerval vast. De achtergrond toont een watermassa onder een bewolkte lucht, wat wijst op nieuwe mogelijkheden aan de horizon.
Met de aantallen zit het wel goed. Nu de formaten nog.

Mijn eerste stapjes als bellyboatvisser op meerval: In deze meerdelige kroniek doet Johan Struwe verslag van zijn zoektocht naar een twee meter plus meerval in zijn gloednieuwe bellyboat. In deze serie volgen we het proces van opbouw, de visserij zelf en de zoektocht naar die droomvis. Lees hier deel twee, en lees hier deel één.

EEN DRUKKE WEEK

De afgelopen week was het een drukte van belang met gidsdagen, de bellyboat-jeugddag van Sportvisserij Zuidwest Nederland waar ik als begeleider aan mocht meehelpen en natuurlijk de Bellyboat Experience van Hengelsport Zaltbommel. Kortom, weinig tijd om zelf in de bellyboat te stappen dus. Daarnaast was deze week ook de factor wind erg hinderlijk, hoewel ik merk dat met de bellyboat met hardere wind eigenlijk beter is te vissen dan met de ‘gewone’ boot. Daarover zo meer. Tijdens de gidsdagen liep het eigenlijk best goed met de meerval. Alle gasten wisten hun visje te vangen, en ervaarden zo een mijlpaal in hun visserij. Maar tot twee keer aan toe liepen we een echt monster mis, en dat frustreert me enorm! In beide gevallen werd er niet genoeg druk op de hengel gezet na het aanslaan van de vis, en schoot deze los tijdens de eerste run naar de bodem. Eerst was het Feite, die na het vangen van een klein exemplaar ineens oog-in-oog stond met een tweemetervis op half water, daarna Alexander, die een net zo grote vis die zich sneaky op de bodem verschool verspeelde. Zo jammer!

NIEUWE TECHNIEKEN

Ondertussen begin ik me ook steeds meer te oriënteren op andere technieken dan de standaard tros dauwpieren. Voor tijdens het gidsen is dit een perfecte techniek, omdat je er veel actie op krijgt en je niet in een split second hoeft te reageren op een aanbeet, maar voor mijn eigen visserij wil ik een zo groot mogelijk portfolio aan technieken en aassoorten beheersen. Nu heb ik het geluk om voor dit platform met twee meervalvissers op pad te mogen gaan waar ik huizenhoog tegenop kijk: aanstaande vrijdag mag ik mee op jacht met Paul Breems, de Nederlands recordhouder meerval voor een reportage. We gaan dan gericht vissen met shads op de grootste vissen van de rivier. En in oktober mag ik hetzelfde doen met Freek Janssen, waarbij we met jigs gaan vissen. En dat dat een effectieve aanpak is weet ik bij voorbaat zeker, want ik heb Freek tijdens mijn gidsdagen al meerdere grote vissen zien vangen. Kortom, ik tel voor beide reportages de dagen af, want ook voor mezelf gaan dit enorme leermomenten worden! Ik heb het laatste halfjaar al een quantumsprong in mijn meervalvisserij gemaakt na zeven jaar vrijwel vruchteloos aankloten, maar deze twee ervaringen gaan daar zeker nog extra aan bijdragen! We hebben dus even inkopen gedaan..

EEN VERRASSENDE DERDE TECHNIEK!

Ondanks alle drukte met gidsdagen en voorbereidingen van de aankomende ‘expedities’ had ik gisteren toch nog een ochtendje de tijd om met maatje William op stap te gaan. We gooiden onze bellyboten op een kleine rivier te water, en William is al een tijdje aan het experimenteren met het aanwerpen van vissen op de Livescope. In aardig wat YouTube-filmpjes heb ik ook al gezien dat dit een effectieve aanpak kan zijn, maar vanaf mijn consoleboot is dat niet echt te doen. Met de bellyboat is dat echter een heel ander verhaal! Je draait gewoon je transducerstang om, en je zoekt vooruit varend naar je doelwit. Naast mijn pierenhengel neem ik daarom ook een stevige jerkbaithengel mee die ochtend, een tachtig grams stok die ik normaal voor het snoekvissen gebruikte, maar die sinds mijn meervalobsessie gestart is alleen maar stof stond te vangen. Daaraan een fluorocarbon onderlijn en een flinke schoepstaart shad met een loodgewicht van 15 gram, afgemonteerd met een stevige dreg. Al zoekend kom ik vooral heel veel brasems tegen in de waterlaag, en deze vormen een mooi oefendoel. Al snel heb ik het spelletje door, en zie ik op het scherm letterlijk de plons van het kunstaas in het water, het zakkende kunstaas en datzelfde kunstaas dat ik weer binnen vis tijdens de gehele terugweg. Tijdens een worp zie ik een snoek zich onderweg los maken van de bodem, en deze bijt aan! Helaas mis ik de aanbeet. Na weer tientallen brasems te zijn tegengekomen op het scherm, zie ik vijftien meter voor me echter een afwijkend signaal: groter en langgerekter. Ik werp mijn shad iets over het signaal heen, laat hem tot de juiste diepte afzakken en vis vervolgens precies over de kop van de vis heen. Deze zet meteen de achtervolging in, waarop ik sneller binnendraai om een aanbeet te triggeren. En dan ineens vlakbij de boot: BOEM! Een van de hardste aanbeten die ik ooit heb ervaren, en een stevige dril aan dit relatief lichte materiaal. Uiteindelijk komt er een kleine meerval boven water, maar wat was dit gaaf! En zo hebben we weer een nieuwe techniek aan het portfolio toegevoegd!

Een persoon in een boot met een grote vis in zijn handen, met visgerei en een watermassa op de achtergrond, op weg naar de twee meter, op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor een spannend avontuur.
De eerste ooit pelagisch aanwerpend gevangen! Wat een gave techniek!

OP NAAR EEN NIEUWE WEEK VOL AVONTUREN!

Zoals gezegd staan er dus twee gave avonturen op de rol, en van beide dagen zal hier op Viswereld een uitgebreid verslag worden geplaatst! Want de jacht op de eerste tweemetervis vanuit de bellyboat gaat door, en op Viswereld zit je op de eerste rang om dit avontuur te volgen!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie