Vijf tips voor succesvol vissen op karper in de winter: door Johan van Ingen.
Vissen op karper in de wintermaanden is een stuk taaier dan de zomervisserij, maar de resultaten kunnen geweldig zijn! In dit artikel legt Johan van Ingen zijn specifieke wintervisserij uit. Lees snel verder!
Het leuke aan een rubriek als Vangsten van de week op dit platform is dat je een mooi inkijkje krijgt in wat er allemaal zoal wordt gevangen in het desbetreffende seizoen. In de zomermaanden worden er vaak mooie karpers door lezers ingezonden, maar in de wintermaanden droogt dat een beetje op, en heeft de roofvis een paar maanden de overhand. Behalve bij Johan van Ingen! Want die blijft gewoon dikke karpers insturen! Ik vraag me dan altijd af hoe zo iemand zijn visserij aanpakt in deze vaak best taaie periode, dus ik stuurde er maar een berichtje uit: zou je het leuk vinden om op Viswereld iets over jouw specifieke wintervisserij op karper te vertellen? Het antwoord was gelukkig positief, en het resultaat lees je hier onder. Want karper in de wintermaanden vangen is weliswaar niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk! Johan geeft je vijf tips om karper te vangen in de winter.
Tekst en foto’s: Johan van Ingen.
Hoewel de winters van nu al lang niet meer die winters van twintig, dertig jaar geleden zijn, spreken we inmiddels toch echt wel over de winterperiode qua vissen. De temperatuur van het water is alweer een aardig tijdje onder de tien graden, en dat verandert een boel in de karpervisserij: de stofwisseling van de vis gaat op een lager pitje, de activiteit van de karper wordt minder en ze worden ook minder mobiel. Toch is ook bij een watertemperatuur van onder de tien graden nog prima karper te vangen, mits je het een beetje slim, doordacht maar vooral serieus aanpakt. Daarmee wil ik beslist niet zeggen dat het makkelijk is, want dat is het beslist niet! Maak je maar op voor een nageltaaie visserij, maar wanneer je weet wat je doet en vertrouwt in je aanpak geeft dat genoeg vertrouwen om door te blijven stoempen, en uiteindelijk tóch die aanbeet te forceren! In dit artikel geef ik je wat tips en aandachtspunten om met vertrouwen aan een sessie te starten.
KEN JE WATER!
Wanneer het winterseizoen aanbreekt, en de visserij taaier wordt, is het zaak om je te concentreren op wateren die je al als je broekzak kent! Immers, wanneer je ook nog moet gaan pionieren in dit jaargetijde wordt het wel een héél taai verhaal! Wanneer je van een water al de bodemstructuur, obstakels, de migratiepatronen van de vis en de eventuele hotspots kent, maakt het je dat al een stuk makkelijker! Hotspots zijn natuurlijk rietkragen, lage bruggen, dukdalven, obstakels en afgevallen boomtakken. En vergeet beslist dat ondiepe kantje dat vol in de zon en uit de schrale wind ligt niet! Het kan zomaar je dag maken! Ga er vanuit dat de karper zich iets dieper zal ophouden. Dieper in het water is de temperatuur wat stabieler, en daar gedijt de karper vaak wel bij.
ZOEK DE VIS OP!
In het late najaar en de winter is het belangrijk om actief de karper op te zoeken, en niet af te wachten tot deze naar je aas komt. Blijf dus niet op je luie reet in je bivvy zitten, maar vis actief de voorgenoemde hotspots af op zoek naar vis die op dat moment foerageert. De aasmomenten zijn nu immers veel korter dan tijdens het warme seizoen, dus je wilt dan precies op het juiste moment op de juiste plek zijn! Wat ook heel belangrijk is, is om voor je sessie je materiaal nog eens te checken en dubbel te checken! Je vist immers vaak in de buurt van obstakels, en je wilt de karper kunnen blokken als deze zich in zo’n obstakel probeert vast te zwemmen. Elk knoopje in de montage moet perfect zijn om volle druk te kunnen zetten. Dit ondanks het feit dat de karper nu minder hard vecht dan in warmere tijden. Ze zijn evengoed nog sterk zat, en je wilt die aanbeet waar je zo hard gestreden hebt niet verliezen door falend materiaal!
VOER MET BELEID!
Je zult vast begrijpen dat een voercampagne er nu heel anders uitziet dan in het voorjaar. Dit is niet de tijd om dagenlang emmers met voer op de stek uit te storten, maar een tijd van spaarzaamheid in je voercampagne! De stofwisseling van de karper is immers heel wat trager geworden. Ik minder zowel in hoeveelheid, diameter als voedingswaarde van het aas, waarbij ik typisch ‘schraal aas’ gebruik: Zoete maïs, maden, hennep, oplosbare pellets en zoete boilies genieten in deze periode mijn voorkeur. Precies attractief genoeg om vis op je montage te krijgen en te houden, maar schraal genoeg om deze niet te verzadigen: het is altijd een delicate balans om uit te vogelen!
PAK DE JUISTE MONTAGE!
Ook aan je montage en presentatie van je haakaas moet je nu extra aandacht besteden. Of je nou met maïs, boilies, pellets of maden, of met een combinatie daarvan vist: het is nu nóg belangrijker om vlijmscherp te vissen. Zelf kort ik mijn rigs bij een bodempresentatie van het haakaas altijd in tot een centimeter of tien à vijftien in dit seizoen, en ook maak ik graag gebruik van pop-up presentaties. Denk aan de Ronnie-rig en/of Chod. Het trekt nét even sneller de aandacht van de karper in dat korte aasmoment. Het verschil tussen een aanbeet of een blank.
ZORG GOED VOOR JEZELF!
De lange, donkere nachten kunnen vaak lang, saai en vooral koud zijn. Zorg dus goed voor de innerlijke mens tijdens je koude sessie! Heb je genoeg koffie of thee mee? Heb je genoeg te eten bij je om je innerlijke kacheltje brandend te houden? Een kleine alcoholische versnapering mag natuurlijk altijd, maar overdrijf het niet: je krijgt het alleen maar kouder van! Zorg ook voor goede en vooral droge kleding. Kleed jezelf in laagjes, investeer in goede warmtelaarzen en thermosokken en bespaar ook niet op je bivvy en slaapzak. Want zij zijn je beste vrienden tijdens die koude nacht aan het water!
Ik hoop dat ik je met deze vijf tips een beetje in de goede richting heb geholpen. Het zijn alle vijf eigenlijk heel logische adviezen, maar ik zie het toch nog te vaak fout gaan. Wanneer je steeds goed over je visserij blijft nadenken, de juiste acties onderneemt en vooral ook goed voor jezelf zorgt, dan kan een mooi resultaat niet uitblijven! Veel succes!