Strandvissen met Nathalie van den Berg: door Cindy Horstman
Een aantal maanden geleden kreeg ik een uitnodiging van Nathalie van den Berg voor een clinic strandvissen. Nathalie kennen wij…
Een aantal maanden geleden kreeg ik een uitnodiging van Nathalie van den Berg voor een clinic strandvissen. Nathalie kennen wij van De Visvrouwen, waar zij vijf seizoen heeft gedraaid. Zij zit nu in het nieuwe format van Vis TV. Nathalie is opgegroeid met het strandvissen, haar moeder heeft ook in het dames WK team gezeten. Dus het strandvissen ligt haar enorm. Het voelt als thuiskomen.
Tekst en foto’s: Cindy Horstman
EERST DE BASIS
Na wat basiskennis, hengel-uitleg en aaspresentatie kregen wij een werpuitleg. Belangrijk is je armen te strekken en de beugel van de molen aan de bovenkant te houden. Dit om te zorgen dat je onderlijn niet in de war raakt. Na deze uitleg mochten wij zelf aan de gang. En uiteraard is het kiezen van je aaspresentatie op de juiste plek cruciaal of je wel of niet vangt. Het is voornamelijk visueel observeren wat de golven doen. Er zijn veel zandbanken, en dat is nu net niet de plek waar je met je presentatie wilt liggen. Je wilt in de muien liggen, want dat zijn de hotspots voor de zeebaarzen. Eén van mijn lievelingsvissen als ik de zee ga bestormen. Tijdens deze Clinic was Heidi Leeuwis aanwezig (Heidi zit momenteel in het dames WK team strandvissen). Dus ik heb aan Heidi wat tips and tricks gevraagd. Normaal gesproken vis je met drie onderlijntjes onder elkaar, maar bij het zeebaarzen maar met 1 of 2 . Zagers zijn een ideaal hapje voor de zeebaars. Dus op de bovenste haak die het hoogst in het water ligt ging de zager. Zeebaars zwemt immers vaak wat hoger in het water. Op de andere haak een zeepier om eventueel aanwezige platvis te vangen. Die ligt immers op de bodem. Je wilt dat je onderlijn gaat dwarrelen en dat de azende baars je presentatie gaat vinden.
LICHT VISSEN
70 gram werpgewicht was vandaag genoeg. Het werpgewicht was van Yuki, en dat is aerodynamisch gevormd, zodat je een een verre worp kan maken met de 4.20 meter lange hengel van Penn. Een 4500-serie Penn molen met 0,33 nylon en een rode nylon voorslag van vijf meter lengte completeerden de set. Omdat er best veel vuil in de branding lag , was nylon het makkelijkste binnen halen, zonder dat je in de ogen van de hengel teveel vuil ophoping hebt. Door de gladde structuur van nylon glijdt veruit het meeste vuil er immers vanzelf vanaf. Heidi legt mij uit dat je overigens ook prima met gevlochten lijn en nylon voorslag kan vissen onder schonere omstandigheden. Dit geeft een directere beetregistratie. Uiteraard zijn de wedstrijd hengels weer anders gebouwd dan de standaard strandhengels.
BEET!
Na eerst vijf minuten visueel de golven geobserveerd te hebben, doe ik mijn eerste worp in een mui. En nog geen vijf minuten later staat de top van mijn hengel te stuiteren in de strandsteun! De truc bij het binnenhalen is heel langzaam binnendraaien. Omdat je met meerdere haken vist, wil je de vis niet verliezen. Of dat je onderlijn in de war raakt door de branding. En ja hoor: mijn eerste zeebaars zit op de plek waar de zager zat geregen. Dit smaakt naar meer. Nathalie vertelt mij dat in de branding ook veel botjes liggen. Zeker nu met het mooie weer liggen zij daar te zonnen. Dus de zeebaars-onderlijn gaat eraf, en er gaat een specifieke platvis-onderlijn met drie haken op. Wat betreft de zijlijnen is het belangrijk dat zij niet te lang zijn. Ook omdat je ze niet in de war wilt gooien . De pieren rijg je op een aasnaald en dan op je haken. Deze pieren zakken met ingooien mooi op de haak. Na een klein half uurtje gaat de top weer krom, en een mooi formaat bot dient zich aan. Kortom een geslaagde dag! Zo heb ik meteen de volgende afspraak staan met Heidi, en zij neemt ons mee in de wedstrijdwereld in het strandvissen. Ik heb er nu al zin in!
Cindy Horstman