Roofvissen vanuit de bellyboat: Wat moet je weten?

Roofvissen vanuit de bellyboat is niet voor niets zo populair geworden: het is wellicht wel de gaafste manier om te vissen! Maar hoe begin je? Dat leggen we uit in dit artikel!

blank

Bellyboatvissen is een unieke ervaring!

Steeds meer roofvissers kiezen voor een bellyboat om juist op die plekken te vissen die onbereikbaar zijn vanaf de kant of soms ook met de boot. Want met de bellyboat kom je letterlijk overal, zelfs op afgesloten wateren zonder mogelijkheid om bijvoorbeeld een boot te traileren of te voet aan de oever te komen door bijvoorbeeld een te brede rietkraag. De bellyboat is dan de ideale oplossing, want je neemt hem makkelijk mee en het te water laten is vaak een fluitje van een cent! Kortom: de bellyboat is niet meer weg te denken uit de hedendaagse sportvisserij, en in dit artikel geven we je een goede start!

Tekst en foto’s: Johan Struwe

Waarom kiezen voor een bellyboat? Een bellyboat biedt je als roofvisser het summum van vrijheid. je kunt in alle stilte precies vissen op de plek die jij wilt, met werkelijk extreme precisie! Daarnaast is er voor bijvoorbeeld het pelagisch vissen op snoek, snoekbaars of meerval geen beter platform denkbaar! Waar je met een boot flink wat precisie mist, gaat dat met een bellyboat veel beter! Of je nou dicht tegen een rietkraag of precies boven een taludrand wilt vissen: met de bellyboat kan het. geen wonder dat de bellyboat inmiddels extreem populair is geworden bij zowel snoek- snoekbaars- als meervalvissers!

blank

William pakte deze snoek pal tegen de rietkraag. Met de bellyboat werkt dat perfect!

WAT HEB JE NODIG VOOR HET BELLYBOATVISSEN?

We beginnen uiteraard met een goede bellyboat van PVC met meerdere luchtkamers. De keuze tussen merken is inmiddels enorm, en voor elke visserij zijn weer specifiek geschikte modellen te vinden. Goede merken zijn bijvoorbeeld 12BB, Float Plus, Westin, Patriot of Raptor. Belangrijk is om vooral een stabiel model te vinden dat plek genoeg biedt om je spullen mee te nemen en dat voldoende draagkracht heeft voor de visserij die je gaat beoefenen. Ga je bijvoorbeeld op de enorme meerval vissen? Dan is het zaak om te kiezen voor de grootste modellen bellyboat. Vis je op andere roofvis, kan de boot wat kleiner. Sowieso zijn alle PVC bellyboten die momenteel op de markt zijn uitermate geschikt voor de algemene roofvisserij.

blank

Verschillende merken bellyboten bij elkaar. Eigenlijk kun je aan geen één model echt meer een buil vallen tegenwoordig.

blank

Ga je voor grote vis? Kies dan voor een passende bellyboat! Dit soort vissen vergt alles van je draagvermogen!

WAADPAK EN FLIPPERS

Vroeger waren je benen ook je motor, maar sinds de introductie van speciaal hiervoor omgebouwde elektromotoren functioneren je benen eigenlijk alleen nog als roer. Dat gezegd hebbende kan je elektromotor door allerhande oorzaken natuurlijk altijd uitvallen, en zul je jezelf alsnog in veiligheid moeten trappelen. Kies dus altijd voor goed passende, stevige flippers. Zelf heb ik het model van DAM, dat als voordeel heeft dat ze blijven drijven. Er wil er namelijk nog wel eens eentje afvallen tijdens het vissen, en een zinkend model ben je dan kwijt.. Ook een waadpak is natuurlijk onmisbaar, en daarin heb je ook weer verschillende modellen: neopreen, ademend, met laars of met losse schoenen. Welk model het meest geschikt voor jou is is puur smaakafhankelijk, maar bedenk wel dat een neopreen pak veel warmer zit dan een ademend pak. Dat is natuurlijk prettig in de winter, maar in de zomermaanden kun je beter voor een dunner, ademend pak kiezen.

blank

Deze flippers van DAM blijven drijven. Dat kan je visdag redden als je er eens eentje verliest!

ELEKTROMOTOREN

De elektromotor is binnen de huidige bellyboatvisserij niet meer weg te denken, en eigenlijk heb je hiervoor twee opties: een motor onder de bellyboat (het zogenaamde Float Plus model, dat inmiddels ook meerdere kopieën kent van andere merken), of de motor achterop de spiegel. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. De motor onder de bellyboat biedt je nog meer wendbaarheid omdat het draaipunt in het midden zit, wat natuurlijk een enorm voordeel is in met name het pelagische vissen. Een motor achterop kun je echter weer bijvoorbeeld makkelijk opklappen als je bijvoorbeeld over een ballenlijn heen wilt varen of vuil in de propeller hebt. Ook zit je bij een motor onder de bellyboat vaak vast aan een specifieke accu, waar je bij het model achterop vrije keuze hebt. Het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur.

blank

De elektromotor heeft het bellyboatvissen compleet naar een nieuw level gebracht!

SONARAPPARATUUR

Kort en simpel gezegd: alles wat je op een boot kunt monteren qua sonarapparatuur kun je ook op een bellyboat kwijt. Maar is het ook nodig? Dat hangt voornamelijk van de visserij af die je wilt gaan beoefenen vanuit de bellyboat. Ga je bijvoorbeeld werpend vissen met kunstaas op snoek, snoekbaars of baars? Dan heb je slechts een eenvoudig model nodig om de juiste structuren onder water te vinden, en als je het viswater heel goed kent wellicht zelfs helemaal geen apparatuur. Ga je echter pelagisch vissen, dan zul je in de buidel moeten tasten.. Want dan wil je immers Garmin Livescope (of een van de alternatieven) gebruiken. Gecombineerd met een draaiende transducerarm van bijvoorbeeld Visboot Totaal kun je dan precies de vis uitzoeken die je wilt gaan vangen. Spannend en effectief!

blank

Livescope op een bellyboat. Let ook op de bedieningsknop van de elektromotor rechtsonder.

LITHIUMACCU’S

Wanneer je je bellyboat vol hebt hangen met elektrische apparatuur, zal deze ook van stroom moeten worden voorzien. En reken maar dat de huidige apparatuur wat ampères trekt! Wanneer je een bellyboat met elektromotor en bijvoorbeeld Garmin Livescope aan boord hebt, heb je toch wel minimaal een gecombineerde capaciteit van 100 aH nodig. Bij voorkeur gescheiden, dus een accu voor de motor en een accu voor de sonar. Dit om interferentie te voorkomen. Zelf heb ik ervoor gekozen om voor de motor een 100aH accu te gebruiken, en voor de Livescope een 70 aH exemplaar. Die laatste heeft weliswaar flink overcapaciteit, maar in het geval dat ik ooit eens mijn grote accu leegdraai, kan ik altijd nog op de restcapaciteit van de kleine accu terug aan wal komen. Wel zo veilig op de stromende rivieren waarop ik meestal vis! Trap niet in de goedkope modellen van de bekende Chinese webshops! Deze hebben vaak geen goed BMS (Battery Management System), en kunnen dus brandgevaar opleveren! Goede leveranciers van veilige accu’s zijn bijvoorbeeld BatteryLabs, Jarocells, Voltium en GM Outdoor.

blank

Een goede accu is van levensbelang! Hier een goede, degelijke accu van BatteryLabs.

HENGELS EN ANDER MATERIAAL

Welk type hengel je gebruikt is ook weer afhankelijk van je specifieke visserij. Ga je werpend vissen? Dan maakt de lengte niet zoveel uit. Wil je pelagisch vissen met de Livescope of verticalen met gewone 2D sonar? Dan is het zaak om voor zeer korte hengels te kiezen. Zo vis je immers dichtbij je transducer. Persoonlijk vis ik ook het liefste met hengels met een reel in plaats van een molen. Een molen zit vaak in de weg tijdens het bellyboatvissen. Doordat de reel bovenop de hengel zit, zit deze veel minder in de weg tijdens het vissen. Zorg ook voor compacte kunstaasdozen, die goed in de meegeleverde zijtassen van je bellyboat passen. En vergeet natuurlijk ook niet om een onthaaktang, meetlint en -voor de meervalvissers- handschoenen mee aan boord te nemen! Een reddingsvest is in principe niet verplicht, maar met name voor de beginnende bellyboatvisser wel aan te raden. Zorg dat je dan een model met een draagvermogen van minimaal 150 Newton kiest!

blank

Ik vind een reel persoonlijk prettiger vissen vanuit de bellyboat dan een molen.

VEEL SUCCES!

Met dit artikel hoop ik je een goede eerste start te hebben geboden, zeker wanneer je je nog aan het oriënteren bent op jouw nieuwe bellyboat! Er is tegenwoordig een enorme keuze aan merken en types, dus kies het juiste model voor jouw specifieke visserij, en zorg dat de apparatuur correct wordt gemonteerd en aangesloten. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan wanneer je voor het eerst van de oever afdrijft in je nieuwe bellyboat, en het zal zeker een nieuwe dimensie aan jouw roofvisserij toevoegen. Maar pas op: het is verslavender dan je denkt!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie