Karperteam NL: een zonovergoten trainingsdag met Ruben Brood!
Samen met ervaren karpervisser Ruben Brood ging Cindy Horstman van Karperteam NL op pad onder schitterende weersomstandigheden. Vingen ze mooie karpers? En hoe dan? Lees snel verder!

Jackpot!
Een strakblauwe hemel, volop zon en geen zuchtje wind: natuurlijk heerlijke omstandigheden om aan het water te zijn, maar is het ook goed voor de vangsten? Vandaag ben ik op pad met ervaren karpervisser Ruben Brood voor een trainingssessie. Nieuwe dingen uitproberen, andere aasjes en andere montages. Je wilt tijdens de wedstrijden immers altijd kunnen terugvallen op andere manieren van vissen wanneer eentje geen aanbeten oplevert! En oefening baart natuurlijk kunst! In het vroege ochtendlicht arriveren we op de stek en bouwen we de boel op. We hebben voor dit specifieke water gekozen omdat de watertemperatuur hier nog onder de vijftien graden is. Dat betekent dat de karper hier nog niet in de paai is geschoten, in tegenstelling tot in de kleinere wateren. Hier op dit grotere water gaat dat nog even duren, maar tegelijkertijd is het natuurlijk ook moeilijker om de karper te vinden..
Tekst en foto’s: Cindy Horstman.
Wanneer we geïnstalleerd zijn is het even nadenken over de presentatie die we willen aanbieden. Met ons waadpak lopen we het water in, op zoek naar schone bodem, en vinden uiteindelijk wat mooie plekken om onze montages uit te lopen. Zelf leg ik mijn montages bovenaan het talud, Ruben legt ze aan de onderkant ervan. Waar ik kies voor een snowman-aanbieding gebruikt Ruben een Shotrig-montage. Beiden overigens met hetzelfde doel: om ons haakaas meer te laten opvallen op de voerstek willen we het graag net iets boven de bodem aanbieden. Karpers zijn van nature immers zeer nieuwsgierig, en we denken dat dat de karper sneller op het haakaas zal gaan brengen. Met onze popup montages in de hand waden we naar onze gekozen stekken en leggen we onze montage uit, samen met wat bollen als voer. Nu begint het spannende wachten!

Waar Ruben vist met een Shotrig-montage..

Kies ik voor een snowman.
SIMPEL MAAR EFFECTIEF
De rest van de montage is eigenlijk relatief simpel. Ik heb mijn twee nieuwe tienvoets Sportex karperhengels mee, en ik ben vooral heel erg benieuwd hoe ze drillen! Op de hengels molens uit de 4000-serie, opgespoeld met 25/00 nylon van Katran. Als werpgewicht gebruiken we Econcrete loodvrije werpgewichten. Deze zijn gemaakt van een poreuze composiet, waardoor je ze dus kan soaken in attractor vloeistof. Even tien minuutjes in de vloeistof laten liggen, en je hebt een prachtig geurspoor naar je stek toe! Superhandig en ook nog eens milieuvriendelijk! Aangezien we onze hengels in een soort waaier naast elkaar hebben staan gebruiken we tevens een toploodje van TK. Zo komen onze lijnen niet in de war met elkaar. Wanneer alles eenmaal op zijn plek ligt ploffen we neer en wachten we op wat komen gaat. Door het inlopen van onze montages hebben we de boel natuurlijk weliswaar verstoord, maar door de stofwolken onder water die we daarmee hebben veroorzaakt komen er ook weer allerlei voedseldeeltjes in het water die karper aantrekken. We wachten gewoon rustig af. We hebben immers de tijd!

Milieuvriendelijke loodvrije werpgewichten van Econcrete.

En een toploodje van TK maakt de montage af.

Nog even wat voer opbrengen met de werppijp.
HANGEN!
We zitten nog geen twintig minuten, of ineens vliegt mijn waker met een klap omhoog en begint mijn baitrunner af te lopen! Snel pak ik de hengel, sluit de baitrunner en ga het gevecht met een dikke karper aan! Pwoah wat buigt die Sportex prachtig zeg! Echt een genot om mee te drillen! De karper neemt volle bak lijn van de molen, en run na run weet ik hem met de hengel perfect af te blokken. Ondertussen heeft ook Ruben beet! Een perfecte dubbelrun dus! Ook hij hangt vol in de hengel, en we hebben al lang door dat beide vissen geen kleintjes zijn! Wat gaaf om samen tegelijkertijd zo’n gevecht te mogen voeren! Nadat we de beide vissen hebben geland volgt er een weefmoment, en mijn vis haalt net de 30 pond niet, waar die van Ruben de 40 pond aantikt! Wat een start!

Dat zijn toch beste vissen!

Hier doen we het allemaal voor!
EVEN RUST GEVEN
Na deze twee drils is het weer tijd om onze stekken weer op orde te brengen en aan te voeren. De boel is natuurlijk flink verstoord, dus we geven de boel weer even de broodnodige rust. Terwijl ik naar wat voorbij zwemmende eenden kijk, hoor ik ineens mijn baitrunner weer aflopen! Nu al? Dat is snel! Ik pak de hengel op en mag weer aan de bak tegen een sterke karper, maar deze is duidelijk kleiner dan de vorige. Ruben heeft nu zijn handen vrij, dus na een korte dril breng ik de vis aan de kant en schept Ruben de vis. Nummer drie is een feit! Het moge inmiddels duidelijk zijn dat onze aanpak met de aasjes net boven de bodem werkt, en die opgedane kennis steken we mooi in onze zak!

Wat gaan die Sportex hengels mooi krom!

Altijd spannend wat er boven gaat komen!

En weer een mooie vis op de mat!
WEER WAT GELEERD VANDAAG
Nadat we ook deze vis hebben teruggezet maken we weer alles in orde, controleren onze aasjes en voeren de stekken weer een beetje aan. We zitten er helemaal klaar voor, maar nu blijft actie helaas uit. Slechts een enkele trilling in de lijn verraadt af en toe een lijnzwemmer, maar aangebeten wordt er helaas niet meer. We besluiten er een eind aan te breien, en we beginnen met het inpakken van alle spullen. Vandaag hebben we iets nieuws uitgeprobeerd, en dat bleek met drie prachtige karpers behoorlijk succesvol! Het blijkt maar weer dat variatie in je presentaties ook op drukbeviste wateren als dit een verschil kan maken, en je daardoor toch kans maakt op die vissen die het klappen van de zweep al kennen!

Fish on!