Hoe vis je op barbeel? Een uitleg van Cindy Horstman!
De barbeel is de absolute koningin van de stroming! Een illustere, beresterke en vooral prachtige vis! Maar hoe vang je ze? Cindy Horstman legt het je precies uit, dus lees snel verder!
De barbeel staat onder liefhebbers bekend als de koningin van de stroming. Deze fantastische en beresterke sportvis is dan ook één van de meest gewilde targetvissen in de Nederlandse witvisserij, en dat is niet voor niets! Wanneer je immers eenmaal de runs van deze krachtpatser hebt ervaren is er geen weg meer terug, en blijf je hunkeren naar deze power! En het mooie is: je kunt ze op al onze grote en kleine rivieren vangen. Als er maar één factor klopt: stroming. Want juist in het hardst stromende water voelt deze omnivoor zich het beste thuis. In dit artikel leg ik jullie haarfijn uit hoe je deze ultieme sportvis het best aan de schubben komt, maar pas op: het is verslavend!
Tekst en foto’s: Cindy Horstman.
ZWEMMENDE TORPEDO
Terwijl ik in alle vroegte aan de boorden van de Waal ben geïnstalleerd, ontwaakt de natuur om me heen langzaam. Een ijsvogeltje laat zijn schrille piep horen, en even later zie ik hem ook tussen de mistflarden voorbij vliegen. Een felblauwe flits tussen de takken die boven het water hangen. Bij aankomst heb ik mijn feederhengel al uitgelegd, met de korf precies op het luwe stuk water net achter de stroomnaad. Terwijl ik nog steeds probeer om het ijsvogeltje ergens tussen al die takken te spotten, zie ik vanuit mijn ooghoek ineens de felrode top van mijn hengel krom vliegen, en begint de baitrunner te gillen! Snel grijp ik de hengel van de steun, zet de baitrunner dicht en zet de haak op een zwaar, lomp gewicht. Als door een wesp gestoken gaat de vis er in een onstuitbare run vandoor richting de harde stroming! Blokken is compleet zinloos, dus ik laat de slip van de molen zijn werk doen. De vis gebruikt met zijn volle lengte de stroming, en ik moet er achteraan lopen om niet gespoeld te worden! Uiteindelijk weet ik de barbeel weer achter de stroomnaad in het rustigere water te dirigeren, maar net waneer ik denk aan de winnende hand te zijn, schiet de vis er weer vandoor! Wat een power! Ditmaal weet ik hem gelukkig achter de stroomnaad te houden, en al knokkend met de vis loop ik langzaam weer achteruit terug naar mijn stek. Daar ligt immers ook het schepnet. Ondertussen gaat de vis er nog een paar keer vandoor, maar de runs worden al minder krachtig. Uiteindelijk geeft de vis het op, en rolt op zijn zijkant. Snel schuif ik het net onder de vis, en met een oerkreet komt de spanning van deze intense dril er in éen keer uit bij me! Wát een sportvis is de barbeel! En wat is het gaaf om ze zowat in mijn achtertuin te kunnen vangen!
KIES DE JUISTE STEK!
Zoals bij elke visserij is stekkeuze de belangrijkste factor. Om ze te vangen moeten ze er immers ook aanwezig zijn, en wanneer je jezelf een beetje verdiept in het gedrag van de barbeel en vooral ook in het water kom je op logische keuzes. Stekkeuze maakt of breekt immers je visdag, dus probeer het water en de patronen in de stroming echt goed te lezen! Op de Nederlandse grote rivieren als de Waal, Rijn of IJssel zoeken we voor deze soort de kribben op. Wanneer je stroomafwaarts van de kribkop kijkt zie je de stroomnaad lopen: een duidelijke scheiding tussen het snelstromende water van de hoofdstroom en het relatief rustige water van het kribvak. Wanneer je die stroomnaad goed observeert, zie je op een bepaalde plek een kleine sector waar het water bijna stilstaat. Dat is je stek! Hier dwarrelt immers al het voedsel dat door de kolkende stroming wordt meegenomen naar de bodem, dus dit is een weliswaar kleine, maar goed gedekte tafel voor de witvis! Je treft hier dus zowel voorn, brasem en natuurlijk de barbeel aan, en ook voor de snoekbaars is dit een prima plek. Hier kunnen ze immers jagen op de kleinere witvis. Maar terug naar de barbeel. Het mooiste is het als je op zo’n stromingsluwe plek ook nog eens een grindbodem tegenkomt, want hier is Barbus Barbus echt verzot op! Tussen de steentjes kunnen ze immers lekker scharrelen op zoek naar voedsel met hun baarddraden. Larven, kreeftjes en andere kleine bodemdiertjes: de barbeel weet ze prima te vinden hiermee! Daarnaast is het water rond grindbodems vaak zuurstofrijker. Kortom: investeer genoeg tijd in je stekkeuze, dan kan de beloning niet lang uitblijven!
DE JUISTE UITRUSTING
Voor het feedervissen op barbeel op de rivier mag het allemaal een tandje zwaarder dan je gewend bent. We vissen immers op hard stromend water, en ook nog eens op werkelijk beresterke vissen. Zelf geef ik de voorkeur aan een zware feederhengel met een werpvermogen van 150 tot 200 gram. Zwaar denk je? Vergeet niet dat we met korven tot 100 gram vissen, en daar komt het gewicht van het voer nog eens bij! Op de hengel monteer ik een baitrunner in het 4000-5000 formaat, opgespoeld met 35/00 Katran method nylon. Dit is een lijn die speciaal voor deze visserij is ontwikkeld, en die een hoge trekkracht en knoopsterkte combineert met een hoge mate van slijtvastheid. Ik vis bij voorkeur met de baitrunner open, want de aanbeten komen plots en hard! Het zal niet de eerste keer zijn dat de hengel van de steun af wordt getrokken, en op die manier voorkom je dat. Als eindmontage volstaat een simpel stuk nylon van ongeveer een halve meter met een diameter van 20/00, afgewerkt met een haak in de maat 6 tot 8. Kies hierbij altijd voor een dikdradige haak met de punt naar binnen gericht. Je vist immers op een grindbodem, waardoor haken met een rechte punt snel bot worden op de kiezels. Verder heb je eigenlijk niet heel veel nodig: een stevige hengelsteun, een ruim schepnet, een onthaakmat of cradle en onthaakgereedschap completeren de uitrusting, en dat is maar goed ook, want je moet vaak flinke afstanden lopen om op de stek te komen. Wanneer je je uitrusting compact houdt scheelt dat weer een keer heen en weer lopen.
AAS EN VOER
Ook qua voer dienen we rekening te houden met de omstandigheden op dit soort water. Belangrijk is dat je een zwaar grondvoer gebruikt, dat lang in de korf blijft plakken. Zelf ben ik erg tevreden met het speciale grondvoer voor barbeel van Champion Feed. Hierin is ook kaas verwerkt, en daar is barbeel gek op! Daarom meng ik vaak ook nog een extra zakje gemalen Parmezaanse kaas bij het voer. Het werkt echt! Zo ongeveer om de vijf minuten breng ik een nieuwe korf, want door de stroming is je korf en voerplek zó leeg. En je wilt de barbeel natuurlijk wel op je stek houden. Doordat het voer met de stroming wordt meegenomen creëer je ook een voerspoor, dat nieuwe barbelen naar je stek lokt. Als haakaas heb je een behoorlijk ruime keuze, want zoals eerder gezegd is de barbeel echt een alleseter! Een blokje kaas, lunchmeat, pellets, maden, wormen of boilies: barbeel lust bijna alles! Zelf kies ik vaak voor een 18 millimeter popup van Nutrabaits, om zo de voorn en brasem uit te sluiten. Deze spray ik ook nog eens in met een appetizer, elke keer wanneer ik de korf weer met nieuw voer breng. Wil je minder selectief op barbeel vissen, en ook brasem, karper en andere witvis vangen? Kies dan voor een kleiner haakaas. Het is maar net waar je voorkeur ligt: meer actie of gericht op alleen barbeel. Of karper natuurlijk, want die krijgt die 18 millimeter bollen ook wel naar binnen.
Grote bollen om bijvangst te vermijden.
ERVAAR DE KRACHT VAN DE BARBEEL!
Het vissen zelf is verder de eenvoud zelve. Zorg dat je je korf altijd precies op dezelfde plek en afstand legt, en zorg er zoals gezegd voor dat er altijd voer op de stek is. Aanbeten komen uit het niets en zijn vaak snoeihard! Probeer de vis zo snel mogelijk te blokken, want als deze de stroomnaad weet te bereiken laat deze de stroming in zijn voordeel werken, en wordt het écht aanpoten! Gebruik ook beslist nooit de lijnclip om de werpafstand vast te zetten, want de vis moet voldoende lijn kunnen nemen! Met de tips uit dit artikel weet ik zeker dat ook jij snel de kracht van de barbeel gaat ervaren, en zoals ik al zei: het is verslavend! Het is niet alleen de relatief eenvoudige visserij zelf, de pure kracht en schoonheid van de barbeel, maar ook juist die extreem dynamische omgeving van complexe stromingen en structuren onder water, die maken dat je telkens weer terug wordt gedreven naar de kolkende rivier om je geluk te beproeven! Overigens hebben we bij Hengelsport Zaltbommel een uitgebreid assortiment voor de barbeelvisserij, dus mocht je meer informatie over deze visserij zoeken of je voorraad willen uitbreiden ben je van harte welkom in de winkel. De koffie staat klaar!
Veel succes!