Feedervissen op het kanaal uitgelegd: op pad met Jelle Zwijnenburg!
Feedervissen wordt vaak gezien als een luie visserij, maar niets is minder waar als je het goed aanpakt! Want dan is juist het feedervissen een actieve visserij vol aandachtspunten! Jelle Zwijnenburg legt het je precies uit!
De afspraak voor deze reportage stond al een tijdje, en dan kun je pech hebben met het weer. Al vanaf de vroege ochtend valt er een continue miezer, die je amper opmerkt, maar waar je tóch zeiknat van wordt.. Ik ga vandaag meekijken met Jelle Zwijnenburg van het witvisteam van Hengelsport Zaltbommel, en aangezien de witvis juist op gang komt als het wat opwarmt stelt Jelle voor om om elf uur te starten. Dat biedt mij de gelegenheid om daarvoor nog even een paar uurtjes met de bellyboat een rivierplasje in de buurt van de afgesproken locatie op te gaan, om te kijken of we daar meerval treffen. Dat blijkt helaas niet het geval, en ik schakel bij aankomst op locatie van een visserij met 45/00 gevlochten lijn naadloos door naar een visserij met 8/00 gevlochten lijn! Feedervissen is best als een finessevisserij te beschouwen, want de presentatie moet perfect zijn om succes te hebben. Jelle gaat het ons vandaag haarfijn uitleggen!
IDYLLISCHE STEK
Wanneer ik op de afgesproken locatie, een stek aan het Merwedekanaal arriveer, moet ik even schakelen. Ik ben immers de pracht van de Biesbosch en het rivierengebied gewend, en hier is de sfeer net wat anders. Met slechts een groenstrook van een meter of twee naar de kade ter beschikking vanaf de weg moeten we de auto’s even handig neerzetten. Achter ons sjezen de auto’s voorbij, op de groenstrook moet je als in een mijnenveld slalommen tussen de enorme hopen hondenstront en op het water dendert het ene vrachtschip na het andere voorbij. Om alles af te maken is er aan de overkant ook nog een lawaaiig bouwproject bezig waar de vrachtwagens af en aan rijden. Idyllisch plekje.. Maar goed, de vis maalt er niet om, en doet onder water gewoon zijn ding. Vandaag ga ik me alles over het feedervissen op kanalen laten uitleggen door Jelle, en dat heb ik geweten! Want Jelle is wat dat betreft een wandelende Feeder-encyclopedie die over elk aspect van zijn visserij nadenkt! Snel halen we de spullen uit de auto en bouwen we de stek op, zodat we snel van start kunnen. Want tijd is vis, en er is een boel te bespreken!
VOORBEREIDING IS ALLES!
Een sessie feedervissen is niet iets dat je even tijdens een verloren uurtje doet, want het vergt nogal wat voorbereiding voordat je daadwerkelijk aan het vissen bent! Wat dat betreft hebben roofvissers het makkelijker. Even een paar worpjes met een shad hier en daar, en je hebt vast snel wel een baars of snoekbaars te pakken hier lijkt me. Ik zie Jelle twee stokken met een touw ertussen in de grond steken, en op mijn vragende blik antwoordt hij dat je hiermee de lengte van je worp kunt bepalen na het peilen. Daarover later meer, want dat peilen; dat is het belangrijkste van alles! Je wilt immers precies weten hoe het bodemverloop is. Dit gaat door middel van een loodje dat Jelle inwerpt op een bepaalde afstand, waarna hij begint te tellen tot het loodje uiteindelijk op de bodem terechtkomt. Dit herhaalt hij een aantal keer met steeds kortere worpen, en opeens duurt het een seconde langer voor het loodje de bodem bereikt. Een diepere plek dus, en dat is altijd een perfecte stek! Hier verzamelt zich allerlei voedsel voor de witvis, dus deze frequenteert dergelijke plekken met regelmaat. Jelle zet gelijk de lijn vast in de lijnclip, zodat hij de afstand van de worp heeft en begint daarna met het loodje over de bodem te slepen. Gaat dit heel gemakkelijk, dan zit je op een afgaand talud. Gaat het juist stroef, dan zit je op een opgaand talud, en dat blijkt hier het geval. Jelle weet nu precies hoe de wereld er daar onder water uit ziet, en hij herhaalt dit proces met de hengel voor de verre stek. Dat is normaal gesproken een hotspot voor brasem. Jelle neemt de hengels mee naar de twee in de grond gestoken stokjes om zo de afstand op te meten. We komen uit op twintig meter naar de korte stek, en 44 meter naar de verre stek. Mocht er dan ooit eens lijnbreuk plaatsvinden kan hij de lijn weer nameten en op de juiste afstand in de lijnclip zetten. Slim!
VOER EN AAS
De volgende stap in de voorbereiding is het maken van het voer en het prepareren van het grond- en haakaas. We beginnen met het voer. Hiervoor gebruikt Jelle het Gold-Pro Bream Classic lokvoer van Marcel van den Eijnden (hele zak), aangevuld met een appetizer van hetzelfde merk (halve zak). Een beetje water erbij, en mengen met een accutol met mixer tot het een homogeen mengsel is geworden. Jelle legt uit: ‘ik laat het voer altijd iets droger, omdat alle aassoorten die we er doorheen gaan mengen ook nog het nodige vocht inbrengen. Zo wordt het perfect om tijdens de worp goed in de korf te blijven zitten, maar lost het snel wanneer de korf eenmaal op de stek ligt. En ik zeef het altijd minimaal twee keer om alle klontjes eruit te halen. Zo wordt het een mooie, egale massa die perfect in de korf zit.’ Jelle besluit om voor de verre stek geknipte pieren aan het voer toe te voegen, en voor de korte stek casters, maden en een enkele geknipte pier te gebruiken. Op de verre stek verwacht hij namelijk vooral brasem, op de korte stek voorn. Gestart wordt er met een open korf, om zo snel voer op de stek te brengen, maar gaandeweg de aanbeten toenemen wisselt hij naar een meer gesloten windowkorf om zo wat zuiniger met het voer om te springen. De korven zijn op deze specifieke stek van een gewicht van 20 tot 40 gram. Er staat immers wel aardig wat trek op het kanaal vandaag.
MATERIALEN
Witvissen en het meeslepen van een boel materiaal zijn inherent aan elkaar verbonden, en het feedervissen vormt daarop geen uitzondering. Naast de kist, de steunen, de eerder genoemde opmeetstokjes en natuurlijk een schepnet aan een vijf meter lange steel heeft Jelle drie hengelsets mee: één voor de korte stek en twee voor de verre stek (één met conventionele top en één met Fast Taper top). De hengel voor de korte stek is een Cresta Identity Pro Superior van 3.20 meter, met een werpgewicht van 30 gram. Op deze hengel zit een Cresta Adventor molen uit de 4000-serie, opgespoeld met 8/00 gevlochten lijn. Deze heeft een conventionele top van 0,5 ounce. De hengels voor de verre stek zijn in alles net iets zwaarder uitgevoerd. Dit zijn hengels uit dezelfde serie, maar dan van 3,60 meter en met een werpgewicht van 50 gram. Hierop ook weer de Cresta Adventor molens, maar nu in de 5000-serie, en opgespoeld met 9/00 gevlochten lijn. De ene hengel heeft een (witte) 1 ounce Fast Taper top. Die is net wat stugger dan een conventionele top, en dus meer geschikt voor dagen met meer wind en/of stroming. De andere een conventionele 1 ounce top. De voorslag is een getaperde leader, bij de verre hengel acht meter lang, bij de korte hengel vijf. De onderlijn wordt in het begin op 70 centimeter gehouden, afgemonteerd met een haakje 16. Een stopwatch completeert de montage, zodat je precies kunt bijhouden wanneer het tijd is om een nieuwe korf te brengen. We houden in het begin drie minuten aan, maar dat blijkt al snel te kort..
Alles voor elkaar!
WE GAAN VISSEN!
Inmiddels is Jelle de eerste korven voer op de twee stekken aan het brengen, en dat doet hij volgens een plan. Jelle: ‘ik begin altijd met het aanvoeren met de stek waar ik ook als eerste wil gaan vissen. Dat is in dit geval de korte stek op twintig meter. Hier breng ik drie grote korven met casters en maden op, en daarna richt ik me op de verre stek, waar ik later op de dag wil gaan vissen. Die krijgt zeven grote korven met geknipte pieren, want daar verwacht ik meer grotere vis. Met name brasem. We beginnen op de korte stek, hier verwacht ik beslist mooie voorns! Na de inworp is het belangrijk om je gevlochten lijn zo snel mogelijk te laten zinken, anders waait er een bocht in, en dan zie je je aanbeten niet meer. Dat gaat heel makkelijk door de hengeltop even onder water te steken.’ De stopwatch wordt gezet, en elke drie minuten wordt er een nieuwe korf met voer gebracht. Snel komen de aanbeten, maar deze worden allemaal gemist. Jelle besluit een langere onderlijn te monteren, om zo de aanbijtende vis wat meer tijd te geven om het aas te nemen. Daarnaast sleept hij nu ook de korf steeds een stukje naar voren om zo een actievere aaspresentatie te realiseren. Dat dat een goede keus is blijkt onmiddellijk, want vrijwel meteen vangt hij een mooie voorn! Dat er vis op de stek zit is inmiddels overduidelijk, en bij de tweede aanbeet gaat de hengel nog eens een stukje krommer! Een absolute baksteen van een blankvoorn komt in het net, en er volgen er nog veel meer! Het loopt behoorlijk door met de voorns op de korte stek, en Jelle besluit eens op de verre stek te gaan kijken, om zo wellicht ook nog een dikke platte te kunnen scoren.
En er volgden nog veel meer!
GEEN BRASEM
Het heeft letterlijk de hele dag geregend, en er staat een straffe bries die die regen ook nog eens horizontaal in je gezicht blaast. Volgens Jelle geen weer om brasem te vangen, en dat blijkt ook. De verre stek levert geen aanbeten op, ook niet na het brengen van nog meer voer. Het zal ook niet hebben meegeholpen dat precies daar een vrachtschip aan het keren is geweest, wat gepaard ging met flink motorgebrul en tumult in het water. Het is eigenlijk sowieso niet de lekkerste dag om op of aan het water te zijn. Alle spullen én wijzelf staan er doorweekt bij, en we besluiten er een eind aan te breien voor vandaag. Jelle heeft in die paar uurtjes een hele behoorlijks reeks blankvoorns gevangen, van alle formaten. Daarnaast kwam er ook nog een kolblei buurten. Er zaten behoorlijke bakstenen van blankvoorns tussen, en die geven mooie sport! Blijkbaar is deze soort juist wél actief met dit onrustige weer, want het was behoorlijk aanpoten! We pakken alle bende weer in de auto, en gaan ons weegs. Op naar de ware kachel, want we lopen erbij als verzopen katten.. Maar ik heb wél enorm veel geleerd over het feedervissen op kanalen vandaag, en jij als het goed is nu ook. Feederen wordt wel eens een luie visserij genoemd, maar die indruk heb ik beslist niet. Het is goed de stek in kaart brengen, nadenken over de beste aaspresentatie, het water lezen en dynamiek in je presentatie houden. Ga er maar aan staan. Het is niet voor niets dat het steeds weer dezelfde vissers zijn die de wedstrijden winnen: die zijn hier dag en nacht mee bezig!