Een vissersbobber drijft op een kalm water met een wazige, donkere kustlijn op de achtergrond, waardoor een serene omgeving ontstaat die perfect is voor liefhebbers van karpervissen.

Karpervissen met de pen: laagdrempelig en toegankelijk.

EEN LEUKE INVULLING VAN EEN WARME ZOMERAVOND Naast het roofvissen is ook de karpervisserij de laatste jaren doorontwikkeld tot een…

EEN LEUKE INVULLING VAN EEN WARME ZOMERAVOND

Naast het roofvissen is ook de karpervisserij de laatste jaren doorontwikkeld tot een behoorlijke hightech-visserij: radiografische voerboten, sounderboxen en beetmelders deden hun intrede, en vaak schrikt dat nieuwe karpervissers enigszins af. Toch is er ook een andere manier, die een stuk minder voeten in de aarde heeft qua materiaal, en die ook nog eens extreem effectief kan zijn: het vissen met de pen. Een toegankelijke, laagdrempelige en vooral makkelijke visserij, die met name in het warmere jaargetijde zeer goede resultaten kan bieden. In dit korte artikel behandelen we in vogelvlucht alle materialen, stekken en vistechnieken, zodat je goed van start gaat in deze wellicht nieuwe manier van vissen op sterke karpers.

MATERIAAL

Hoe fijn is het om niet met kilo’s aan materiaal naar je stek te hoeven zeulen? Deze visserij is werkelijk zeer minimalistisch, dus je kunt er makkelijk in een verloren uurtje voor op pad. Als hengel kies je een niet al te zware karperhengel van 3,60 meter en een testcurve van 1,5 lbs, voorzien van een goede werpmolen uit de 4000/5000 serie. Liefst eentje met een baitrunner-systeem, maar vooral een goede slip is natuurlijk belangrijk! We vissen immers op zeer sterke vissen met relatief licht materiaal. Ook de montage is supersimpel: Monteer een pen van zo’n drie gram, bijpassend loodgewicht aan loodhagels en een dundradige maar sterke haak. That’s all. Als aas werken geweekte maïskorrels altijd fantastisch, maar vergeet ook nooit een doosje mestpiertjes mee te nemen. Dit kan op sommige dagen echt het verschil maken! Een flink schepnet en een onthaakmat completeren de uitrusting. Eventueel kun je ook nog een klein klapstoeltje meenemen. Meer heb je voor deze visserij eigenlijk niet nodig.

STEKKEUZE

Dit is vooral een typische visserij van de polderwateren, maar heb je die niet in de buurt zijn de cultuurwatertjes rond industrieterreinen ook altijd een prima keuze. Deze zitten vrijwel zonder uitzondering vol met mooie formaten karper, en ook vang je hier vaak mooie brasems, voorns en zeelten als bijvangst. Wil je dit niet, maar wil je echt alleen karper vangen? Vervang de mais dan door boilies. Ook deze kun je middels een hair ook uitstekend aan de pen vissen. Persoonlijk neem ik de bijvangsten van andere soorten overigens juist voor lief. Hoe meer actie hoe beter! Zeker op de cultuurwatertjes zijn met name de duikers onder de kruisende wegen altijd dé hotspots. Hier versmalt het water zich, waardoor alle voorbijtrekkende vis zich door een kleine ruimte moet wurmen. Hierdoor is de kans des te groter dat deze jouw aangeboden aas tegenkomt. Ook andere vernauwingen als bruggen zijn natuurlijk altijd interessant.

AANPAK

Wanneer je een interssant water hebt gevonden is het een kwestie van een paar stekken aanvoeren met een handje mais en eventueel wat geknipte mestpiertjes om de vis zo aan het aangeboden aas te laten wennen. Meestal begin ik hier een dag van tevoren mee, en herhaal dit nog een paar uur voor de daadwerkelijke vissessie. Redelijk instant vissen dus. Overdrijf het voeren vooral niet! Je wil de vis immers niet al verzadigd hebben als je komt vissen. Eenmaal ter plaatse lood je je montage enigszins liggend uit, en plaats je wat maïskorrels op de haak. Dit kan zowel direct op de haak als middels een hairmontage. Vergeet in dat laatste geval ook je boilienaald niet! Vergeet ook niet eerst goed je ogen de kost de kost te geven. Zie je ergens een kolk van een karperstaart in het water? Een spoor van luchtbellen? Een boeggolf? Dan weet je dat je vis op de stek hebt. Meestal geef ik elke stek een uurtje de tijd, en verkas de boel daarna na een ander aangevoerd stekje als het binnen die tijd geen beet heeft opgeleverd. Kortom: een leuke en actieve visserij! Bekijk voor je gaat vissen wel eerst even de Visplanner. Vaak zijn deze cultuurwatertjes verenigingswateren, waar je dus niet met elke Vispas terecht kunt.

Veel succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie