Feedervissen op winde: op jacht naar de krachtpatsers van de Waal!
De zon is inmiddels uitbundig gaan schijnen, en Cindy Horstman en Hans Wijkhuisen vroegen zich af of de winde al op de ondieptes was gearriveerd. Ze besloten het uit te gaan zoeken. Lees snel verder!

Dynamiet van de rivier!
Het is elk voorjaar weer met smart wachten op de komst van de windes op de ondieptes tussen de kribben. Wanneer het voorjaar zonnig en relatief warm uitpakt zoals nu, weet je gewoon dat het elk moment kan gaan gebeuren! Is winde de mooiste witvissoort die je op de rivier kan vangen? Ik vind eigenlijk van wel! Want ze vechten als leeuwen, kunnen prachtige formaten bereiken en laten zich -eenmaal aanwezig op de stekken- relatief gemakkelijk vangen met de feederhengel! In dit artikel leg ik je onze aanpak uit, en geef ik je een inkijkje in één van de mooiste visserijen van het voorjaar wat mij betreft!
Tekst en foto’s: Cindy Horstman.
Het is nog mistig wanneer Hans en ik onze spullen de uiterwaarden in slepen, maar we weten dat het zonnetje daar heel snel doorheen zal gaan prikken vandaag. De weerapps geven een heerlijk temperatuurtje van zo’n zeventien graden aan voor de middag, dus ik ben blij dat ik tijd heb kunnen vrijmaken om er een paar uurtjes op uit te gaan vandaag! Het is een verademing na al die vrieskou en grijze luchten van de afgelopen maanden, maar nu is het nog behoorlijk aan de frisse kant. De belangrijkste factor van vandaag is echter niet het weer, maar de hamvraag: zouden de windes al op de ondieptes liggen? En er is natuurlijk maar één manier om daar achter te komen: vissen! Wanneer we in het kribvak naar keuze zijn gearriveerd, zetten we alle spullen klaar en gaan we allereerst het voer klaarmaken. En over dat voer valt al een heleboel te vertellen!

Van alles wat en lekker attractief: zo lokken we de windes naar ons haakaas!
ATTRACTIEF VOERTJE
We willen met ons voer de vis echt aan het vreten zetten, dus er wordt niet bespaard op de ingrediënten! Naast het basisvoer voegen we maden en hennep aan het voer toe. Met name die hennep wekt echt de eetlust van de windes op, en dat moet ook. We zitten immers maar op 20 meter te vissen. Lekker kort en ondiep dus! Het blijkt ook wel dat de windes het aas op prijs weten te stellen, want elke gevangen vis spuugt in het net wat maden uit! Wanneer we starten met vissen brengen we eerst vijf of zes korven met voer, zodat we een mooi geurspoor creëren. We weten immers nog niet of de vis al op het ondiepe is gearriveerd of nog op het diepere water ervoor ligt. Op deze manier maximaliseren we dus onze kansen om óf de aanwezige vissen ‘aan’ te zetten, óf de dieper liggende vis naar onze stek te lokken.

Menig vis spuugt een lading maden uit in het net!
STEVIG, DICHTBIJ EN TOPPEN HOOG!
Zoals eerder gezegd vissen we vandaag behoorlijk kort bij. We willen ons haakaas echt op het ondiepe, snel opwarmende plateau tussen de kribben presenteren. Meer dan een twintig meter hoeven we niet in te werpen, maar toch vissen we relatief stevig. De Waal is geen plek voor licht materiaal, eigenlijk voor geen enkele soort die hier rondzwemt! Alles, van witvis tot roofvis is hier net even wat feller en sterker dan hun soortgenoten op rustiger wateren. We vissen ondanks de korte afstand dus met een 100- tot 150 grams feederhengel, voorzien van een goede feedermolen uit de 4000-serie. Deze wordt opgespoeld met 23/00 nylon, en voorzien van een 70-grams speedkorf. Dat gewicht heb je ook gewoon nodig om de korf in de stroming op zijn plek te houden, want ondanks dat we niet in de volle stroming vissen, maar in het relatief rustige kribvak voel je ook hier duidelijk de stroming op de lijn drukken. De top staat er continu van te deinen! We steunen de hengels met de top omhoog af, om zoveel mogelijk lijn buiten het stromende water te hebben. Zo vissen we scherp en blijft de korf mooi op de gekozen plek!

De top omhoog om de druk op de lijn te minimaliseren.
ZOEKEN MET JE ONDERLIJN
Het zoeken naar vis doe je eigenlijk vooral met je onderlijn. Deze gaat in de stroming natuurlijk alle kanten op, en zo tast je de hele stek rondom je korf af op zoek naar vis. Normaal gesproken start ik met een onderlijn van zo’n 120 centimeter. Een nadeel daarmee is wel dat de haak daarmee relatief vaak wordt geslikt door de vis. Die heeft immers behoorlijk veel tijd om het aas tot zich te nemen voor die zich ‘vastzwemt’. Door de weinige regenval is de Waal vandaag redelijk rustig, dus ik besluit vandaag met een onderlijn van zo’n 75 centimeter te starten. Beter voor de beetregistratie onder deze omstandigheden, en minder geslikte haken. We vallen gelijk met onze neus in de boter, want vrijwel meteen begint het al te lopen! De vis is duidelijk al op de stek aanwezig, en dat betekent dat we de komende paar weken ons hart op kunnen halen! De ene beresterke winde na de andere trekt onze feederhengels hoepelkrom, en we genieten met volle teugen van hun kracht en strijdlust! Het zijn ook heerlijke aanbeten! Niet van dat gepiel op de top, maar meteen volle bak krom!

Heerlijke gevechten met deze krachtpatsers!
HET JUISTE HAAKAAS
Ook qua haakaas is het tijd even zoeken geblazen wat werkt, dus we proberen van alles uit. Made-caster-made-caster, made-worm-made-worm, alleen wormen of alleen maden. Uiteindelijk blijken de windes echt verzot te zijn op de maden, dus de presentatie met uitsluitend een dotje maden levert dan ook verreweg de meeste actie op! Zorg er dus voor dat je alle soorten haakaas mee naar het water hebt, want echt: het verschilt per dag wat ze het liefste hebben! We hebben in elk geval volle bak winde op de stek, en hoewel we ook veel aanbeten missen blijven de hengels maar krom gaan deze ochtend! We vissen zoals gezegd kort onder de kant, op misschien hooguit anderhalve meter water. Geweldige sport!

Blijf vooral experimenteren met diverse soorten haakaas!

We hadden een ochtend lang echt dolle pret!
DAT WORDEN EEN PAAR MOOIE WEKEN!
Waar de aanbeten in de mistige ochtenduren goed doorliepen, stokten deze tegen het middaguur toen de zon de mist eindelijk had verdreven. Jammer, maar wat is het heerlijk om in dat zo lang verwachte lentezonnetje zonder een zuchtje wind aan de rivier te zitten! We genieten volop van de zon in ons gezicht en hebben dan ook geen haast om te vertrekken hier. Ons plan heeft vandaag goed uitgepakt, en de winde zal hier nog wel een tijdje blijven liggen tot ze uiteindelijk de paai in gaan. Dat worden dus een paar mooie weken wanneer dit zonnige weer aanhoudt! Korte visserij, knalharde aanbeten en mooie gevechten met één van de sterkste soorten witvis te vangen is, op het meest dynamische viswater dat ons land rijk is: ik heb het zó gemist!

We gaan de komende weken nog heel wat van deze krachtpatsers vangen!