Close-up afbeelding van gouden, bladvormige patronen met een gestructureerd oppervlak, wat een organisch, abstract ontwerp creëert dat doet denken aan caleidoscopische reflecties in groot water. De patronen hebben ingewikkelde aderachtige lijnen die worden verlicht door licht.

Jagen op karper op het grote water: de aanpak van Johan van Ingen!

Johan van Ingen toont regelmatig geweldige vangsten op de socials, en Viswereld was benieuwd naar zijn aanpak. In dit gastartikel geeft hij dan ook een informatief inkijkje in zijn visserij! Lees snel verder!

Johan van Ingen, gekleed in buitenkleding, knielt's nachts op het gras bij een groot water, terwijl hij trots een karper met beide handen vasthoudt.
Soms een taaie visserij, maar de beloning kan groot zijn!

De visserij op karper op de grotere wateren spreekt enorm veel karpervissers aan, maar kan soms extreem taai zijn. Wanneer dat het geval is, is het een optie om te gaan variëren in methodes, aaspresentaties of smaakjes. Een andere optie is om juist de focus te leggen op stekkeuze naar omstandigheden en bewezen montages en aassoorten. Die laatste optie is de aanpak van Johan van Ingen, en zijn vangsten liegen er niet om! Voor Viswereld geeft hij in dit artikel een inkijkje in zijn visserij en aanpak, dus lees snel verder!

Tekst en foto’s: Johan van Ingen.

EEN DRUK LEVEN DUS WEINIG VISTIJD

Met een drukke baan en een net zo druk gezinsleven (ik ben alweer 16 jaar getrouwd met de liefde van mijn leven en heb drie kinderen) is de vistijd voor mij redelijk beperkt. Die schaarse tijd wil ik dan ook graag zo effectief en efficiënt mogelijk besteden aan de waterkant, dus ik kies ervoor om één nacht per week volledig aan het karpervissen te besteden. Let wel: hiermee bedoel ik dus ook echt 100% vistijd, dus alle voorbereidingen doe ik op de overige avonden van de week. Denk aan rigs klaarmaken, een stek kiezen en deze voorvoeren en het aas klaarmaken. Zo kan ik in ‘mijn’ nacht gelijk van start zonder nog alles te hoeven voorbereiden. Het karpervissen is me met de paplepel ingegoten door mijn vader, een zeer goede en fanatieke karpervisser. De kennis en kunde die hij me heeft meegegeven; daar profiteer ik nu van in mijn eigen visserij!

De vangsten spreken voor zich!

VAN KLEIN NAAR GROOT WATER

Op mijn veertiende ben ik volledig overgegaan op het karpervissen qua visserij, en net zoals velen ben ik begonnen op kleiner water. Denk aan cultuurwater rond industrieterreinen, beken, sloten etcetera. Ik ben geboren en getogen in Neder-Betuwe, en hier zijn we van dat soort wateren prima voorzien. We hebben hier echter ook immens groot water! Denk aan de rivieren en kanalen, en gaandeweg mijn ontwikkeling werd de drang om juist die grotere wateren te bevissen steeds sterker! Natuurlijk is de kans op snel succes op die kleinere wateren veel groter, maar de gedachte aan wat er mogelijk op dat grote water rondzwemt liet me niet meer los. Je hebt op zulke enorme bakken water immers ook kans op bakken van vissen! Maar hoe pak ik het aan? Zo’n immense sloot water is extreem intimiderend, en waar moet je gaan zoeken?

Een man met kort grijs haar en een mouwloos shirt houdt buiten een grote karpervis vast, omringd door weelderig groen.
Groot water biedt grote kansen!

STEKKEUZE

Op dit grote water is de juiste stekkeuze essentieel. Daarbij zoek ik vooral naar onregelmatigheden in een monotoon patroon. Denk bijvoorbeeld aan een knik in een talud op een kanaal, een structuur zoals een remmingswerk of een diep gat op een rivier. Als het afwijkt, is het vaak een goede stek. Of je nou een karpervisser, een witvisser of een roofvisser bent, je weet gewoon dat onderbrekingen in een monotoon gebied altijd hotspots zijn. Dit zijn altijd plekken waar de vis langskomt, en altijd de moeite waard om aandacht aan te besteden. Wanneer je deze plekken eenmaal in kaart hebt, maakt dat je missie al een stuk gemakkelijker. Want onregelmatigheid is altijd een goede indicator voor de aanwezigheid van de vissen waar we achteraan zitten! Dat geldt overigens ook voor de watertemperatuur. In het koude seizoen zoek ik graag de plekken op waar de wind niet op staat. Dat scheelt zomaar een graad in temperatuur. Voor ons misschien verwaarloosbaar, voor de karper een wereld van verschil! Wanneer het voorjaar aanbreekt ga ik op zoek naar ondieptes, waar de karper heen trekt om te paaien. De maanden er na kies ik juist voor de diepere stekken, omdat daar meer zuurstof in het water zit, en er waarschijnlijk meer vis zit.

Een persoon houdt een grote vis vast, mogelijk een karper, met groen op de achtergrond.
Wat een prachtige vis!

MATERIAAL EN AAS

Qua materiaal hou ik het gewoon simpel: ik beschik over twee prachtige Sportex hengels van 2.75 lbs, echte taaie blanks die tegen een stootje kunnen. Daarop stevige big pit molens, opgespoeld met 38/00 nylon. Een combinatie die me nog nooit in de steek heeft gelaten. Je wilt immers goed druk op je gehaakte vis willen zetten, en voor mij is dit de perfecte combinatie. Simpel, sterk en betrouwbaar. Ik gebruik geen rodpot, maar gewoon enkelvoudige steunen omdat ik mijn lijn direct naar het lood wil hebben zonder allerlei omwegen. De Delkim beetmelders maken het geheel af. Deze zijn immers extreem betrouwbaar, wat dit hele geheel een compleet hufterproof set maakt. Deze set heeft me in weer en wind nog nooit in de steek gelaten. Kortom: less is more. Simpel, eenvoudig maar kwalitatief perfect. Je krijgt immers maar een paar kansen op een nacht!

HOU HET SIMPEL

Als aas kies ik altijd voor boilies. Hou het simpel. Die karpers lusten dat altijd wel, en het is een makkelijk aas. Je kunt moeiteloos voeren met de werppijp of de katapult, je sluit andere witvissoorten een beetje uit en je kunt ze makkelijk bewaren. Eerlijk gezegd denk ik dat juist boilies het leven als karpervissen wat makkelijker maken. Je moet je al druk genoeg maken om stekkeuze, omstandigheden en seizoen, en dan is het fijn om terug te kunnen grijpen op vertrouwd aas. Ook mijn montage hou ik supersimpel. Het hoeft niet exotisch, maar wel stevig en hufterproof. Gewoon een vastlood met een korte onderlijn en de boilie aan een hairmontage voldoen prima. Hou het gewoon simpel, en leg de focus vooral op stekkeuze. Dat is immers de belangrijkste factor. Heb je immers geen vis op je stek, zul je ook niks gaan vangen.

Hou het simpel!

MIJN PASSIE

Ik hoop dat ik je met dit artikel een klein beetje heb kunnen inspireren om het eens op groter water te gaan proberen. Het is taai, soms demotiverend maar ook vooral heel erg gaaf! Het is soms afzien, bikkelen, maar de beloning: die kan echt heel groot zijn! Zoals met elke specimenvisserij is dit een project van de lange adem, en is het echte succes voorbehouden aan de echte doorzetters, de mensen die niet afhaken bij een beetje tegenslag. Dat maakt het speelveld al heel wat ruimer, en zo zit je elkaar ook niet op de lip op de kleine watertjes. Want ergens op die grote bak water: daar zwemt de vis van je leven rond!

Vind je het leuk om mijn avonturen te volgen? Volg me dan op Facebook!

Home

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie