www.viswereld.nl

Voor en Door vissers

Zonder loodkop

snoek

Aangezien ik sinds 2008 en schouderklachten heb, en het vissen met grote jerkbaits niet meer kan doen. Ben ik steeds vaker overgestapt naar kleiner aas, met het vissen met grote baits bleef me toch wel altijd trekken.

Vandaar dat ik altijd opzoek ben naar andere mogelijkheden om toch met iets groter aas te vissen. Sinds lange tijd spreekt het vissen met shads me weer aan, enigste probleem was vaak de loodkop die erop moest.

Die speelde in veel gevallen mij parten met het binnen vissen om dat het dan toch net te zwaar was.

Dus zodoende ben ik opzoek gegaan naar een andere manier om de shads te vissen en in mekaar te knutselen. Een tijd geleden viste ik veel met de Micro Dagw, tot dat deze op een gegeven moment echt op was. Heb ik deze helemaal uit elkaar gehaald, en me verbazing schtetse dat het eigenlijk een zeer simpel systeem is.

Door dit systeem ben ik verder gaan denken, in dit systeem zat iets van lood. Maar daar wilde ik niet aan en ik wilde ook geen extra enkele haak boven op de shad.
       

Om te beginnen wat hebben we nodig :

Shad
Spinstang
Secondelijm
Hobbymesje
Oud mesje of hobbymesje
Brandertje

benodigheden

Belangrijk is wel dat je een brede shad gebruik, met breed bedoel ik een brede onderkant. Zie de foto, links is een Fox Pro shad en rechts is een onbekend merk.
Welke type shads je het beste kan gebruiken kan ik zo niet zeggen, dat hangt ook een beetje van je eigen voorkeur af. Ik had zelf diversen shads liggen waar ik het mee geprobeerd heb, wel het type merk onbekend. En dat pakte in vele gevallen niet goed, meestal gingen de shads tollen. Tot nu toe heb ik de beste ervaringen met de Fox shad en de Sandra shad.

brede shad

Leg de shad op zijn rug, en snij nu voorzichtig in de shad. Als je begint met snijden, snij niet direct te diep.

Wat ik zelf het makkelijkste vind, de dreg komt ongeveer in het midden te hangen van de shad. Als ik begin met snijden, dan maak ik van af de kop tot aan het midden een kleine snede met het hobbymes. Als dit gebeurt is, begin dan weer opnieuw maar trek voorzichtig met je duim en wijsvinger de eerste snede open en snij dan open tot ongeveer de helft.

snijden

Dit is het resultaat als je klaar bent met snijden.

resultaat

Nu buigen we het eerste oog aan de spinstang, en plaatsen de stang in de shad.

Nu de stang geplaatst is, kan je het punt markeren waar de stang uit de shad komt. Neem nu de stang uit de shad en vanaf het markeeringspunt pak je 2 a 2,5 cm meer lengte dit i.vm. deze extra lengte heb je nodig met het laatste oog buigen. Houd je hier geen rekening mee, dan zal je in het begin veel stangen krijgen die te kort zijn let daar dus goed op op de extra lengte.

oog buigen

stang plaatsen

Nu we de plaats hebben bepaalt en het tweede oog hebben gemaakt, plaats je de rechte nog eens in de shad. Op deze manier kan je zien waar de knik moet geven, meestal is dat net iets achter de draaing van het oog. Als je de knik in de stang gaat maken buig hem niet gelijk helemaal haaks door, maar laat hem iets in een schuine hoek staan. Je kan de stang altijd nog een tikje extra geven als dat nodig is. Buig de stang zo tot dat je zelf tevreden, ik vind het zelf het beste werken als de stang iets schuin staat.

stang

stang

Nu de stang goed gebogen plaatsen we deze weer in shad.

stang plaatsen

Nu de stang geplaatst is, lijm je deze vast met secondelijm. Lijm niet gelijk heel de shad dicht maar ongeveer de helft van de snede. Als deze goed is gehard verlijm je de rest van de shad, overtollig lijm wat eruit komt hoef je niet weg te vegen!

lijmen

Steek nu je branderte aan en verwarm een mesje of hobbymesje, laat het mesje zo heet mogelijk worden. Strijk nu voorzichtig met warme mes over de snede heen tot aan tweede oog, ook achter het oog mocht dat nodig zijn. Verwarm nogmaals je mes en herhaal het nog een keer, na de tweede keer is de snede goed dicht gevloeid met de overtollige lijm.

warm maken

strijken

strijken

Verwarm nogmaals je mes, en smel de kopse kant van de ook dicht 1 maal tegenaan drukken is meer dan genoeg.

kopse kant

smelten

En een kleine 5 a 10 minuten verder is de shad klaar, om mooie snoeken mee te vangen.

shad

shad

Heel veel plezier met het maken van deze combinatie, maar vooral vang ze ermee.

John

30 Juni, 2011 Toegevoegd door John