www.viswereld.nl

Voor en Door vissers

Vliegvisles bij Hooked on the fly

snoek

27-06-2009

Vliegvisles bij Hooked on the fly

Eindelijk was het vanmorgen zo ver. De wekker ging en in tegenstelling tot de rest van de week stond ik nu snel naast mijn bed.

Na de gebruikelijke ochtendrituelen kon ik dan op pad om naar Kerkdriel te rijden. Tomtom wijst de weg.

TomTom

Het was mistig het eerste deel maar al snel was dat weg en op de snelweg zelf was bijna geen verkeer zodat ik rond half negen al in Kerkdriel was.

Daar aangeschoven bij Ed en Mike, de instructeurs. Voordat de thee op was kwamen al meer cursisten binnen en al gauw werden opmerkingen gemaakt over mogelijke technische fouten die aan het licht zouden komen.

Toen bijna iedereen was gearriveerd begon het theorie gedeelte.

Theorie les

Er kwam veel aan bod over achtergronden, de oorsprong van de AFTMA maatvoering, de vliegen, hengels, lijnen, veiligheid, etc.

Hierna mochten na een kop thee zelf gaan binden. Het doel was een nymph en een red tag te binden, ook al wisten we van te voren niet wat het zou gaan worden.

Vliegen binden

Vliegen binden

Vliegen binden

Al vrij vlot waren de eerste probeerselen klaar. Hierna was het even wachten op een uitstekend verzorgde lunch.

De lunch

En daarna was het eindelijk zover. We mochten het zelf proberen. Eerst de hengel in elkaar zetten. Reel erop, lijn door de ogen en naar de plek waar we mochten oefenen. Al snel kwamen de technische fouten boven en kregen we tips hoe dit te verbeteren. Ik had moeite met de stop en de haal naar achteren. Ik ben gewend om snel naar voren te smijten en dat mag dus niet.

En gooien maar!!!

Iedereen kreeg zo zijn eigen verbeterpunten en het resultaat was echt verbluffend. Binnen korte tijd stond iedereen een stuk beter te zwiepen.

Hierna was er tijd voor een verfrissend drankje, waarna we gingen oefenen in het water.

Zwiepen in het water

Zwiepen maar!!

Mike deed alles voor in het water en daarna mochten we het zelf proberen. Uiteraard kreeg iedereen weer opbouwende opmerkingen waardoor het al rap beter ging.

1Grietha in aktie

Ook ik deed het een stuk beter dan die ene keer toen ik voor mij zelf was gaan oefenen.

Grietha in aktie

In plaats van 3 meter uit de kant kwam ik nu een heel stuk verder. Ook de rollende lijn ging super op een gegeven moment maar ik stond wel in mijzelf steeds te zeggen: Groooote D, Arm omhoog, hengel verticaal, zwiep, stop, woooooooooooow, die ging mooi. . . . .

Of al het niet mooi ging was ik ontevreden met het resultaat maar volgens Ed en Mike was ik te kritisch op mijzelf.

Als kers op de appelmoes (of slagroom op de taart) liet Mike nog nog wat speciale casts zien waarvan ik alleen de naam Voodoo cast heb onthouden.

Hierna gingen we nog even nazitten onder het genot van de Heineken Cast voor sommigen, anderen genoten van de Ice tea of iets anders. Ook de schaal met bitterballen en frikandellen kwam op tafel.

Tegen half zes ben ik vertrokken naar huis, na een ontzettend leuke en leerzame dag gehad te hebben. Ik heb zeker geen spijt van het volgen van deze cursus en zou eigenlijk iedereen die met vliegvissen wil beginnen om hetzelfde te doen.

Ook al wordt er niet gevist tijdens de cursus, het plezier is heel erg groot doordat je ziet hoe snel je voor uitgaat. Soms is een simpele tip voldoende!

Groetjes Grietha

28 Juni, 2009 Toegevoegd door Grietha