www.viswereld.nl

Voor en Door vissers

Team www.viswereld.nl

snoek

Dit maal geen testverslag, maar een "How to Do" van Hennie (HVE) van het viswereld.nl forum.

Mijn Pega trailer is alweer 7 jaar oud en toen ik mijn lagers controleerde bleken deze toch wel aan vervanging toe te zijn. Wat informatie gezocht via internet en kwam erachter dat er verschillende assen onder trailers gebruikt worden van o.a merken Knott, BPW, Alco, Nieper en Schlegl. Trialer fabrikanten maken gebruik van verschillende merken assen door de jaren heen en mijn trailer bleek voorzien van een BPW as. Ook blijken er twee type lagers gebruikt te worden in assen en wel de oude kegellagers en de nieuwere ECO-kompakt lagers. Bij controle bleek mijn as voorzien te zijn van ECO-kompakt lagers, maar welke moest ik nu hebben ? Uiteindelijk een lager verwijderd en op zoek naar het juiste lager.
       

Het lager wat geplaatst was, was van het merk (nummer) van de as fabrikant BPW maar zal vast wel door een lager fabrikant op klant specificatie gemaakt worden. Tevens bleek dit zeker geen waterdicht lager te zijn wat toch eindelijk wel een voorwaarde is voor een trailerlager wat regelmatig water te zien krijgt.

Uiteindelijk kwam ik er achter dat dit lager ook o.a in een Opel Astra gebruikt is maar kwam prijzen tegen van 30 tot 110 euro per stuk. Naar lang zoeken kwam ik dit bedrijf tegen met 3 verschillende lagers van mijn maat die in zeer vele merken assen worden toegepast. Uiteindelijk voor een waterdicht SKS lager gegaan wat ook nog eens zeer betaalbaar bleek tegenover andere aanbieders. Deze woensdagavond besteld en vrijdagmiddag werden ze al afgeleverd verpakt in een oude kroketten doos.

Ja en toen de gehele boel gaan vervangen waarbij ik tevens wat foto's heb gemaakt omdat ik misschien andere hier mee van dienst kan zijn bij het zelf vervangen van hun ECO-kompakt trailerlagers. Op zich is het zelf goed te doen als je een beetje handig bent en zelf wat hulpmiddelen maakt om het lager te verwijderen en het nieuwe te plaatsen. Alleen het verwijderen en plaatsen van de zelfborgende moer moet je een grote sleutel voor hebben in de maat 32 of 36 mm en in mijn geval een van 36 mm. Ook moet de moer met een moment van 280Nm aangetrokken worden en daarvoor heb ik een momentsleutel moeten lenen omdat mijn eigen momentsleutel maar tot 210Nm gaat. Eventueel kun je dit juist aantrekken van de moer in een garage laten doen.

vervangen

Hier het oude lager links en het nieuwe waterdichte SKS lager rechts.

vervangen

Wip met een schroevendraaier je naafdoop los.

vervangen

Dan zie je de zelfborgende moer die je los moet draaien in mijn geval was dit een 36mm.

vervangen

Verwijder eventueel met een poelietrekker de naaf van de as.

vervangen

Dit is de as waarvan de naaf met lager is verwijderd, maak deze schoon en vet deze licht in.

vervangen

Verwijder de borgveer met behulp van een punttang en schroevendraaier het beste kun je dit met twee personen doen.

vervangen

Hier is de borgveer verwijderd.

vervangen

Pers het lager uit de naaf waarvoor ik een draadeind en wat zelfgemaakte hulpstukken heb gebruikt.

vervangen

Hier is het lager verwijderd uit de naaf en ook zie je het hulpstuk wat ik gebruikt heb om dit te doen. Maak de naaf schoon en smeer vet aan de binnenzijde van de naaf en het nieuwe lager. Je hoeft hier niet zuinig mee te zijn om water later buiten de deur te houden.

vervangen

Pers met het hulpstuk en het oude lager je nieuwe lager in de naaf maar gebruik absoluut geen hammer en niet de binnenring van het nieuwe lager hiervoor.

vervangen

Het nieuwe lager en de borgveer zijn hier weer in de naaf geplaatst.

vervangen

Smeer de heleboel goed in met vet en plaatst de naaf door drukken en ligt kloppen weer op de as.

vervangen

Draai de moer nu met het juiste moment aan of laat dit anders even in de garage doen. En plaats de naafdop terug.

vervangen

Het juiste koppel stond bij mij aan de binnenzijde van de naafdop.

Zo mijn trailer is voorzien van nieuwe waterdichte lagers van een topmerk voor een zacht prijsje. De totaal kosten waren 77,21 euro inclusief verzendkosten. Succes met de klus. Groet Hennie.

31 Juli, 2010 Toegevoegd door de Webmaster