www.viswereld.nl

Voor en Door vissers

Stingers maken

snoek

Het is al enige tijd geleden dat we op dit gedeelte van de site iets geplaatst hebben.

Op ons oude forum wat nu op alleen lezen staat kwamen we de uitleg tegen hoe je stingers moet maken voor softbaits.

Na kort overleg met de beheerders is besloten om dit stukje op de site te plaatsen, vele forumleden hebben veel aan dit stukje gehad hoe ze te maken. En welke materialen er voor nodig waren.

De manier die hier onder beschreven word, is de manier die ons het beste bevalt. Er zijn vele manieren en materialen om stingers te maken.

Gebruik zo wie zo de materialen waar je zelf vertrouwen in hebt, heb je nog geen ervaring met stingers maken. Dan kan ik adviseren ga voor de merken Berkley en Fox voor onderlijn materiaal.
       

Het maken en plaatsen van een Stinger voor shads
Stingers maken voor shads is in wezen een heel simpel klusje wat zo gebeurd is.
Wat heb je nodig ervoor :
Staaldraad
Sleeves
Dreg

stinger

Wat er op de foto niet bij staat in een sleeve tang en kniptang, maar de keuze voor die tangen is bij iedereen anders. Vandaar dat ze er niet bij staan op de foto.

Voor een stinger van een totale lengte van 10 cm inclusief dreg neem ik ongeveer 11 a 12cm staaldraad. Doe de lijn door de sleeve en haal hem er nog een keer doorheen zodat er een lus ontstaat.

stinger

Daarna haal hem nog een keer door de sleeve zodat er 2 lussen ontstaan.

stinger

Zorg er wel voor dat de onderste lus zo klein mogelijk word, dat kan je doen door aan de draad te trekken dan word die kleiner. Bovenste lus maak je zo groot dat die net of precies op de bevestiging van de loodkop past. En als dat gebeurt is knijp je hem zo stevig mogelijk aan met de sleeve tang.

stinger

Het boven staande herhaal je nu, alleen met een dreg in de ene lus.

stinger

Bevestiging van de stinger op een shad, bv de toad bevestig het lusje om het oogje van de loodkop en plaats de dreg precies tussen de pootjes van de toad. Dat kan zowel aan de onderkant of de bovenkant zijn van de shad.

stinger

Mocht je een nieuwe shad gekocht hebben, en je gaat voor het eerste een stinger maken ervoor. Wat ik dan meestal doe, ik plaats de loodkop in de shad en begin de stinger dan te bouwen in om gekeerde volgorde. Eerst maak je de dreg aan de stinger, als de vast zit plaats je die in de shad en zo kan je dan de lengte naar de loodkop bepalen voor je stinger. Voor toads van 14cm gebruiken wij meestal een stinger lengte van 9,5cm incl. dreg

John

16 November, 2011 Toegevoegd door John