www.viswereld.nl

Voor en Door vissers

Hoe maak ik zelf een pluim op mín spinner?

Hoe maak ik zelf een pluim op mín spinner?

Een aantal jaar geleden werd ik, doordat ik last had van een hernia, gedwongen lichter te gaan vissen. Het vissen met jerkbaits hield ik geen middag meer vol. Na een uur had ik het wel gehad met jerks. Ik merkte dat ik nog wel wilde vissen, maar niet meer met zwaar kunstaas. Zodoende kwam ik uiteindelijk terecht bij het ultra light vissen.

Ultra light vissen kun je op veel manieren opvatten. De een vindt vissen met een stuk kunstaas van 10 gram al ultra light, terwijl er ook zijn die vissen met kunstaas van hooguit 2 gram pas ultra light vinden. Er zijn bovendien ook puristen die menen dat je alleen ultra light kunt vissen met een hengeltje van Fairplay, een oud molentje en nylon op de spoel. Dat trok me niet. Ik wilde mijn eigen invulling geven aan ultra light, graag op grachten en grotere kanalen in de buurt vissen en mijn eigen pad vinden. Zodoende kwam ik uit bij verzwaarde spinners. Met korte, snelle hengeltjes zijn die goed op diepte te houden. Om het laagdrempelig te houden, viste ik in eerste instantie met spinnertjes uit een blisterverpakking die ik bij een plaatselijke dierenspeciaalzaak had gekocht. Je kent ze wel; zes spinnertjes op een kartonnetje voor nog geen Ä 7,50. Mocht ik er niks aan vinden, dan was er geen man over boord en zouden de spinnertjes in de grote bak met miskopen terechtkomen. Er zat een spinnertje bij met een roodwit spinnerblad en een rood pluimpje op de dreg. Daarnaast nog wat zilverkleurige en goudkleurige spinners. Alle met pluim op de haak.

In die tijd woonde ik nog langs een stadsgracht in Den Haag en dus probeerde ik het een paar uurtjes voor het huis. Tot mijn verbazing ving ik me scheel aan kleine baarsjes. Het plezier daarentegen was groot! Na een paar weken vissen was er een haak doorgeroest van het roodwitte spinnertje. Gaf niks, er zaten er nog twee op. Maar nauwelijks drie dagen later was er nog maar 1 haak van de dreg over. Zo ging het met de andere spinnertjes ook, hoewel de roodwitte spinner duidelijk favoriet was bij de baarsjes. Dus toen uiteindelijk de laatste haak ook afbrak, werd het zoeken naar roodwitte spinnertjes van een gram of drie met pluim.

Dat viel tegen. Met veel geluk had ik nog een paar roodwitte spinnertjes gevonden van het merk Eureka. Die werden in een zomer allemaal haakloos gevist. Het alternatief was zelf pluimen maken. Maar dan moest ik wel de (resten van de) haak afknippen en met een splitring een nieuwe haak monteren. Helaas bleek dat ten koste te gaan van de aktie van de spinner. De baarsjes zagen er niks meer in. Er zat niks anders op dan telkens nieuwe spinnertjes met pluim te kopen. Maar waar?

Ik keek op internet, struinde een aantal hengelsportwinkels af, maar vond er geen meer. Langzamerhand kwam er berusting en besloot ik maar met spinners zonder pluim te gaan vissen. Op e-Bay had ik een aantal mooie spinners gezien die ik wilde gaan proberen als de spinners met pluim eenmaal op waren.

Laat in het seizoen van 2010 was het dan zover. Onder een brug vingen mijn maat Anne en ik ons opeens scheel aan baarsjes. Het kon niet op. Elke worp betekende vis, totdat de haken van de spinnertjes met pluim op waren. Met lichte tegenzin haalde ik de nieuwe spinners, die geen pluim hadden, uit de auto. Ze vingen goed, maar toch niet zo goed als de spinners met pluim. Dat zette me aan het denken. Omdat ik ooit aan het bouwen van streamers was begonnen, had ik nog wat vliegbindspullen liggen. Zou ik daarmee misschien zelf pluimen op de dreggen kunnen zetten?

Na een poos experimenteren, kan ik volmondig zeggen: ja, dat kan! Sterker nog, je kunt de pluimen met een beetje handigheid mooier maken dan dat je ze in de winkel kunt kopen. Je moet weliswaar een kleine investering doen, maar dan kun je aardig wat pluimen binden. Hieronder zie je hoe ik het aanpak.

Wat heb ik nodig?

Om te beginnen een vice. Daarmee ben je in staat de spinner in een mooie positie vast te zetten. Spinners zijn ook handig, net als binddraad, een scherp schaartje, (vliegbind)lijm, Polar Fibre, bobinhouder, hackle tang en veren. Ik gebruik in de demo een vrij dikke binddraad (Bigfly u-w B), omdat ik die nog in het rood had liggen. Je kunt ook dunner draad gebruiken. Zorg dat de haken van de dreg schoon zijn. De meeste spinners worden met een klein stukje plastic buis op 1 haak geleverd, zodat de dreg tijdens de levering nergens in blijft haken. Haal dat plastic er helemaal af.

Nadat je de haken hebt schoongemaakt, zet je de dreg van de spinner in de vice. Zorg dat de punt van de haak die in de vice geklemd is in de vice blijft. Anders kan het binddraad er straks aan blijven hangen. Ik begin meestal met het oog van de dreg plat en heb de dreg iets schuin in de vice. Op die manier blijft de spinner tijdens het binden beter uit de weg.

Breng de binddraad op. Begin bij het oog van de dreg en wikkel naar achteren toe. Ik houd het uitstekende stukje van de binddraad vast terwijl ik de wikkelingen opzet. Als ik een klein beetje spanning op het uitstekende stukje draad houd, kan ik de wikkelingen mooi naast elkaar leggen. Naar verloop van tijd wordt je steeds handiger in het uit de weg houden van de spinner zelf. Zorg trouwens dat je geen stress uitoefent op de spinner. Als je dat wel doet, heb je kans dat je de as van de spinner verbuigt.

Fixeer na het opzetten van het binddraad de wikkelingen met een klein beetje lijm. Knip het uitstekende stukje draad af.

Pak de Polarfibre en knip een stukje af. En bind het evenwijdig aan de dregsteel, onderaan de dreg in. Op Youtube heb ik regelmatig gekeken naar filmpjes over het binden van vliegen en ik heb een tip van Davie McPhail ter harte genomen: neem wat je nodig denkt te hebben en gebruik daar de helft van.

Vier of vijf slagen is genoeg om het voorlopig vast te zetten. Dan haal je de dreg uit de vice en zet een andere punt vast in de vice. Knip weer een stukje Polarfibre af en bind ook dit stukje evenwijdig aan de dregsteel in.

Ook nu weer vier of vijf slagen om de boel vast te zetten. Haal de dreg weer uit de vice en zet de laatste haakpunt vast in de vice. Knip het derde stukje Polarfibre af en bind het, ook nu weer onderaan de dreg, in.

Breng het binddraad met een aantal wikkelingen naar ongeveer halverwege de dreg. Ideaal is dat je ongeveer evenwijdig aan de haakpunten uitkomt. Fixeer de ingebonden Polarfibre met een beetje lijm. Ook nu gebruik je maar een heel klein beetje. Wacht even totdat de lijm droog is. Pak nu een lange, dunne veer. Draai de holle kant van de veer naar boven en maak het onderste stukje van de veersteel vrij. Leg de veer met de platte kant evenwijdig en met de punt van de veer voorbij de dreg op de ingebonden Polarfibre en bind het onderste, vrije stukje van de veer in, halverwege de haaksteel.

Breng de binddraad naar de haakoog en fixeer de veer met wat lijm. Wacht totdat de lijm ingedroogd is.

Knik de veer nu op het ingebonden stukje totdat de veer haaks op de haaksteel staat. Pak de hackletang, zet de punt van de veer vast in de hackletang en begin de veer langzaam naar het haakoog te wikkelen. Je zult zien dat de haren van de veer beginnen te springen.

Als je genoeg hebt gewikkeld, houd je met de hackletang het restje van de veer over het haakoog en wikkelt met het binddraad de veer vast. Een slag of vijf a zes zijn doorgaans voldoende.

Dan knoop je de lijn af op de wikkelingen en knip je de binddraad af.

Nu fixeer je de net gemaakte wikkelingen en knopen met een beetje lijm. Wacht weer even totdat de lijm droog is. Tot slot kort je de staart in tot een voor jou aantrekkelijke lengte. Ik laat de pluim meestal een paar millimeter achter de dreg uitsteken.

Wat je overhoudt, zijn behoorlijk wiervrije spinners met een mooie, rode pluim op de haak.

Op deze manier heb ik inmiddels spinners van allerlei merken en formaten van een pluim voorzien. De Mepps Aglia in maat 00 was even prutsen, maar ook die heeft inmiddels een mooie pluim op de dreg.

En dat deze spinners vis vangen, spreekt haast voor zich:

Heb je vragen, op- of aanmerkingen? Meld het gerust, ik ben natuurlijk bereid om te helpen als dat nodig is.

Peter
       

29-Jul-2012 07:25 PM Toegevoegd door John