www.viswereld.nl

Voor en Door vissers

Het maken van een titanium onderlijn

sleeve tang

Elke roofvisser heeft zijn onderlijnen in de begin tijd wel gekocht. Als je dan wat langer vist ben je er tevreden over of je doet ze toch liever aanpassen aan je eigen eisen of de situatie van je eigen visserij. De onderlijnen van diverse merken zijn best goed, op een uitzondering daar gelaten. En daar komt ook nog eens bij, de onderlijnen in de winkel zijn relatief duur in vergelijking met het zelf maken.

De aanschaf van het onderlijn materiaal is even een investering, maar je haalt meer onderlijn uit een rol als je denkt. En een leuke bijkomstigheid, het maken van je eigen onderlijn is een leuk klusje om te doen in de gesloten tijd voor de roofvis.

Voor de aanschaf van je materiaal, is je lokale hengelsport winkel een optie of 1 van de vele webshops. Voor de webshops geld www.lureparts.nl toch wel als 1 van de beste op dit gebied. Alles verkrijgbaar voor de gene die alles zelf maakt en bouwt.
       

Als wij onze titanium onderlijnen maken, dan houden we ze altijd langer dan de onderlijn uit de winkel. We houden meestal een lengte tussen de 35 a 45cm aan voor een onderlijn. Dit i.v.m. dat een snoek kan gaan rollen/draaien tijdens een dril. En om te voorkomen dat de snoek als nog je normale lijn kan door bijten vissen wij met een langere onderlijn.

Wat heb je nog voor het maken van een titanium onderlijn :
Kniptang
Sleevetang
Stukje titanium
2 sleeves
2 tonwartels (gelagerd) (uitleg volgt aan het eind waarom 2 tonwartels en waarom niet 1)
2 stukjes krimkous
Speldwartel

Let er wel goed op dat je de juiste sleeves gebruikt, voor de dikte en sterkte van je titanium.

onderlijn maken

Voor een onderlijn van 35cm knip je een stuk titanium af van 38cm, altijd 3cm meer nemen om de lussen te maken.

Haal het titanium door de sleeve, en schuif daarna de tonwartel op de lijn.

onderlijn maken

Sla de lijn terug en haal hem nogmaals door de sleeve, de tonwartel hangt nu in een lus.

onderlijn maken

Sla de lijn nogmaals terug, en doe hem terug in de sleeve. Niet helemaal maar zo dat je net een klein puntje ziet verschijnen.

4
Trek vervolgens zachtjes aan de lussen, tot dat ze klein zijn.

onderlijn maken

Nu de lussen klein genoeg zijn, kan de sleeve aangeknepen worden. Gewoon flink aanknijpen is meestal wel genoeg, mocht je dit niet helemaal vertrouwen . Kan je voor het aanknijpen van de sleeve een druppeltje secondelijm in de sleeve laten lopen en dan aanknijpen.

onderlijn maken

Nu de sleeve is aangeknepen schuif je een stukje krimpkous over de lijn heen tot over de lussen. In sommige gevallen laat ik hem ook een stukje over de tonwartel heen gaan.

onderlijn maken

Voorzichtig verhitten met een aansteker en hij krimpt mooi om de titanium onderlijn heen.

onderlijn maken

Schuif nu eerst een stuk krimpkous op de lijn gevolgd door de sleeve en daarna de tonwartel. En herhaal de eerste stappen. En klaar is uw onderlijn!

onderlijn maken

Zoals belooft een korte uitleg waarom ik 2 tonwartels gebruik. Bij veel gekochte onderlijn zie je dat de speldwartel direct op de zit. Persoonlijk vind ik vooral als je met jerkbaits vist dat de bait een beetje gehinderd word in de actie. Door een extra tonwartel te gebruiken, heeft de jerkbait in mijn ogen net iets meer vrijheid om te bewegen. Bijkomend voor deel is ook dat je bij de meeste jerkbaits geen extra splitring meer op het neusoog hoeft te zetten.

onderlijn maken

Veel plezier met het maken van je eigen onderlijnen, en voor aankomend seizoen vang ze!!!

John

5 Mei, 2011 Toegevoegd door John