www.viswereld.nl

Voor en Door vissers

Doodaas dropshotten gericht op snoek(baars

Doodaas dropshotten gericht op snoek(baars)

Justin had een vraagje over deze techniek naar aanleiding van mijn vangstverslag van 2 januari (op het forum). Justin had het idee dat ik deze montage zelf had bedacht, niet dus. Heb ongeveer twee jaar geleden een foto gezien van een haak voor het dropshotten met een staaldraadje door het oogje van de haak, en twee oogjes aan het uiteinde, toen viel het kwartje. Ik weet dat ze ook kompleet (haak plus staaldraadje) te koop zijn maar weet niet meer van welk merk ik wie ze verkoopt. De rest heb ik er zelf bij geflanst, om eens te proberen. Tot nu toe voldoet het. Eerst maar de foto’s.

dropshotten

dropshotten

Materiaal lijst met opmerkingen, ik beging boven aan om bij het lood te eindigen.
• Warteltje, de overgang van hoofdlijn naar staaldraad.
• Staaldraad van minstens 30cm je hebt geen enkele reden om korter te gebruiken liever nog wat langer. Hier heb ik de smeltknoop gebruikt die afgewerkt zijn met stukjes krimpkous. Gebruik gewoon je favoriete onderlijn materiaal. Maak jij je onderlijntjes met sleeves? Dat gaat nu ook prima.
• Ja, hoe gaan we dit ding noemen? Tussen stangetje met oogjes? Is van 0.8mm RVS draad. Met een korte rondbektang maak je dit soort oogjes in een oogwenk.
• Stinger, Kort stalen zijlijntje, hier ongeveer 8 cm, is afhankelijk van de grote van het aasvisje. Het lusje aan het uiteinde zit om het tussen stangetje boven de haak.
• Haak, hier gebruik ik een Owner 2/0 5177-121.Stukje fiets binnenband over de weerhaak om te voorkomen dat je binnen de kortste keren je aasvisje kwijt raakt. Niet erg goed zichtbaar op deze foto’s maar het zit er wel.
• Stukje krimpkous om de haaksteel, om het zijlijntje met de haak te laten meedraaien.
• Dreg, Gamakatsu maat 4
• Elastiekje, om de dreg op de plaats te houden.
• Aasvisje, voorntje van 10 a 20 cm, de gemiddelde goote die ik gebruik is +/- 15cm. Met de kleinere gooi je wat makelijker grotere afstanden.
• Loodlijntje, ik gebruik hier maar geen nylon meer voor. Ga maar voor fluor carbon, iets van 0.25mm of 0.30mm. Dan hoef je niet zo vaak nieuw lood te gieten/kopen. Lengte van het loodlijntje, uitproberen. Ik vis hier meestal met een kort loodlijntje, lengte 15cm a 45cm.
• Lood, Wartellood of dropshotlood, ik heb meestal al genoeg aan 15 gram. Is helemaal afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden, diepte stroming, en dikte van de hoofdlijn.

Zo dat was de hardware, vergeet ik bijna de hengel te noemen. Kan wel direct zeggen dat je maar gelijk een dropshothengel moet kopen, maar kijk eerst even wat je nog hebt staan. Zelf gebruik ik hiervoor het liefst mijn bijna 3 meter lange spinstok (tot voor kort was die nog echt 3 meter). Het topdeel van deze hengel is vrij zacht, voor mij gaat die door als een dropshot stok. Heb kortgelden even noodgedrongen dit spelletje met een kortere spinstok uitgevoerd, een beastmaster 2.4 meter 20gram. En dat ging ook goed, maar wat meer lengte helemaal als je van af de kant vist is wel zo prettig. Vanaf een boot heb je geen lange stok nodig.

Hoe vis je hier nu mee:

Beetje met beleid inwerpen, afremmen aan het einde van de worp zodat het loodje voor het aasvisje terecht komt. Je ontkomt er niet aan, af en toe zal je loodlijntje achter het dregje blijven hangen, je gaat het wel snel voelen, aasvisje hangt dan overdwars aan de lijn en dit geeft veel meer weerstand Mooi af laten zakken, hou de lijn maar gelijk strak, zeker op ondiep water zoals hier in de beken. Zal niet de eerste keer zijn dat je op de worp al een aanbeet krijgt. Na de inworp nog even op de plaats laten hangen, is ook een moment waarop ze wel een toe willen slaan. En vervolgens draai je mooi langzaam een stukje binnen, af en toen een licht tikje, even versnellen, weer stil laten vallen enz. Voor je voeten laat je het nog even hangen voor je aan de volgende worp begint. Even in een ondiep helder stukje uitproberen voor je echt begint is ook niet verkeerd, je zult zien dat een dood aasvisje weer helemaal tot leven komt. Doe het allemaal rustig, je bent niet aan het jerkbaiten.

Dropshotten met doodaas in stromende beken heeft mijn voorkeur boven het vissen onder een dobber. Vaak stroomt het hier helemaal na een regenbui hard in de beken. De dobber met aasvis gaat er dan bijna op wandel tempo doorheen, en dat gaat dan blijkbaar te snel. Met dat loodje op de bodem bepaal je zelf hoe snel je vist. Door de stroming lijkt zelfs een aasvisje dat je stil houd nog een beetje te leven. Wisselende waterdieptes, geen probleem je blijft je aasvisje op dezelfde hoogte t.o.v. de bodem aanbieden.

Meestal zijn de aanbeten erg duidelijk, een tikje, even iets lijn geven en bij de volgende duidelijke tik deel je er zelf eentje uit, of nog beter lekker lang doorhalen tot je niet verder kunt. Af en toe is de aanbeet zo hard dat ze zich zelf al hebben gehaakt voordat je over de schik heen bent, ook mooi.

Vragen, brand maar los. (op het forum, daar ben ik het meeste aanwezig.)

Erik Beekvisser uit Twente
       

11-Jan-2013 10:25 PM Toegevoegd door John